Seimas panaikino P. Gražulio teisinę neliečiamybę

  • Teksto dydis:

Seimas antradienį panaikino Seimo narių Mišrios grupės atstovo Petro Gražulio teisinę neliečiamybę.

Už tai antradienį balsavo 97 Seimo nariai, prieš buvo šeši ir susilaikė 26 parlamentarai. Už P. Gražulio imuniteto panaikinimą balsavo valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos atstovai, taip pat opoziciniai socialdemokratai.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovai susilaikė, didesnė dalis opozicinių „valstiečių“ susilaikė ir buvo prieš, dalis balsavo „už“ P. Gražulio imuniteto panaikinimą. Seimo narių Mišrios grupės balsai irgi pasiskirstė abejose pusėse.

Seimas savo balsavimu tenkino generalinio prokuroro Evado Pašilio prašymą leisti patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn, kad būtų baigtas ikiteisminis tyrimas dėl galbūt neteisėtų politiko veiksmų.

Teisėsaugos duomenimis, būdamas Seimo nariu P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Praėjusios kadencijos parlamentas tokį prašymą jau buvo atmetęs. Kad būtų panaikinta Seimo nario neliečiamybė, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Išvadą dėl P. Gražulio neliečiamybės pateikęs Seimo laikinosios komisijos pirmininkas liberalas Arminas Lydeka teigė, kad „komisijai nebuvo pateikta jokių faktinių įrodymų, kad Seimo narys P. Gražulis būtų persekiojamas dėl politinių ar kitokių panašių motyvų, dėl jo kaip Seimo nario veiklos“.

„Komisija, patikrinusi nurodytas aplinkybes, taip pat įvertinusi prokuroro ir Seimo nario paaiškinimus ir atsakymus į Seimo narių klausimus, padarė išvadą, kad yra pagrindas patenkinti Generalinio prokuroro prašymą dėl sutikimo Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę“, – sakė komisijos pirmininkas.

Seimo narys P. Gražulis tvirtino, kad byla yra politinė, o tai grindė faktu, kad Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius ikiteisminio tyrimo medžiagą pristatė uždarame posėdyje.

„Pažiūrėkit, kada ateina prokuroras į komisiją, mano atveju prašo, kad posėdis būtų uždaras. Kodėl? Nes nėra kaltinimų, kaltinimai iš piršto laužti, kad visuomenė negirdėtų absurdiškų kaltinimų. Jūs priėmėt iš karto politinį sprendimą. Tai politinis išankstinis priimtas jūsų nuosprendis“, – teigė P. Gražulis.

Nes nėra kaltinimų, kaltinimai iš piršto laužti, kad visuomenė negirdėtų absurdiškų kaltinimų.

Seimas anksčiau jau keturis kartus yra balsavęs dėl P. Gražulio imuniteto, bet parlamentaras neliečiamybę išlaikydavo, ji panaikinta tik šiuo paskutiniu penktu balsavimu.

Seimas anksčiau du kartus nedavė sutikimo traukti P. Gražulio atsakomybėn dėl jo veiksmų per seksualinių mažumų eitynes, taip pat dėl piketo prie prokuroro namų, vieną kartą – toje pačioje „Judex“ byloje.

P. Gražulis po balsavimo dėl jo neliečiamybės sakė prašysiantis, kad pasikeitus Generalinės prokuratūros vadovybei būtų pakeistas jo bylą kuruojantis prokuroras.

„Dabar vienintelis atvejis, aš džiaugiuosi, kad pasikeičia generalinis prokuroras. Šis prezidentas, visi žino, nesikiša į ikiteisminį tyrimą, pasikeitus generaliniam prokurorui prašysiu, kad skirtų mano bylai kitą prokurorą“, – žurnalistams sakė P. Gražulis.

„Labai įsiėdžiau valdančiajai daugumai konservatorių ir (kadenciją baigusios prezidentės) Dalios Grybauskaitės, dabar jų dauguma ir jų teisybė“, – situaciją, kad jo imunitetas panaikintas tik penktu balsavimu Seime, komentavo P. Gražulis.

Teisėsaugos duomenimis, būdamas Seimo nariu P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Prokurorai teigia, kad padėdamas įmonei „Judex“ politikas ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, dėl „Judex“ problemų buvo nuvykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį, kad paveiktų Rusijos pareigūnus, ragino verslininkus duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ už tai gavo turtinės naudos.

Generalinis prokuroras teigia, kad tokiais savo veiksmais parlamentaras menkino savo pareigų prestižą, Seimo autoritetą, sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

P. Gražulis kaltinimus neigia ir tvirtina, kad ši byla yra politinis susidorojimas.

Prokurorai dar 2016 metais siekė P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saunuoliai

saunuoliai portretas
gargzdiskiai jie nepasidave konservatoriu propagandai ir isrinko ta ka norejo o tie isplautom smegenim adeptai gali kiek nori ant gargzdiskiu purva pilti jie zemaiciu nepalenks

Ohooo

Ohooo portretas
O kiek čia konservatpalaikiu pasižyminčių jankiu pimpaciulpiu,jūs pide.......palaikai nezeminkit Gargždų ir žmonių patys būdami ismatom

as

as portretas
Nieko kitam seime konservu nebebus,ir Petra vel isrinks,istorija keiciasi.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių