Seimas sudarė naują Etikos ir procedūrų komisiją

  • Teksto dydis:

Seimas sudarė naują Etikos ir procedūrų komisiją. Jos sudėtį Seimas patvirtino antradienį 77 parlamentarams balsavus už ir devyniems susilaikius.

Komisija sudaryta pagal praėjusių metų pabaigoje pakeistą tvarką, kad valdančiųjų atstovus į ją siūlo opozicija, o opozicijos - valdantieji. Pakeitimai inicijuoti po opozicijos boikoto prieš politiniu pagrindu ankstesnėje komisijoje priimamus sprendimus.

Į komisiją opozicijos buvo deleguoti „darbiečiai“ Saulius Bucevičius ir Ričardas Sargūnas, „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, socialdemokratai Edmundas Jonyla, Vytautas Saulis bei Orinta Leiputė. Valdantieji pateikė konservatorių Vidos Marijos Čigriejienės ir Kazio Starkevičiaus, liberalo Armino Lydekos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo Leonardo Talmonto ir Mišrios Seimo narių grupės nario Valerijaus Simuliko kandidatūras.

Komisijos sudarymas buvo strigęs, kai valdantieji atsisakė deleguoti ankstesnį komisijos vadovą Valentiną Stundį, kurį komisijos vadovu ir toliau norėjo matyti konservatoriai. Komisijos vadovas turi būti skiriamas iš opozicijos atstovų.

Konservatorių atstovas Jurgis Razma tuomet tvirtino, kad opozicija atsižvelgė į valdančiųjų norus dėl komisijos, o V.Stundžio blokavimą sakė tikriausiai esant kerštu. „Matyt, tai tam tikras valdančiųjų kerštas už buvusią principingą   komisijos  ir jos pirmininko poziciją“, - BNS yra sakęs J.Razma.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė BNS patvirtino neturinti ypatingų argumentų, kodėl į etikos sargus nebeteiktas V.Stundys, bet sakė, kad toks buvo kitų partnerių noras.

Komisijos  sudarymo tvarka pakeista, kai protestuodami prieš valdančiųjų balsais priimamus politizuotus sprendimus ją paliko dauguma opozicijos atstovų, tarp jų ir   komisijos  pirmininkas konservatorius V.Stundys, ir komisijos  darbas sustojo. Ankstesnė komisija buvo sudaryta pagal paprastą frakcijų proporcinio atstovavimo principą, t. y. paskirsčius kvotas narius pasiūlė pačios frakcijos.


Šiame straipsnyje: Seimasetikos komisijasudarymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių