Į priekį juda individualaus konstitucinio skundo įteisinimas

Seime į priekį juda individualaus konstitucinio skundo įteisinimas.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tokiai Konstitucijos pataisai. Už balsavo 94 Seimo nariai, vienas buvo „prieš“ ir septyni susilaikė.

Toliau vyks balsavimas dėl pirmojo Konstitucijos pataisos priėmimo – tam reikės 94 balsų „už“, o antradienio balsavimas rodo, kad šį balsų skaičių įmanoma surinkti.

Seime anksčiau bandymas įteisinti individualų konstitucinį skundą žlugo, nes per priėmimą už tai balsavo 90 parlamentarų – pritrūko keturių balsų iki konstitucinės daugumos.

Siūlomas projektas įtvirtintų kiekvieno asmens teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jo konstitucines teises ar laisves, o kitos teisinės gynybos priemonės išnaudotos.

Būtų nustatyta, kad byloje pagal individualų konstitucinį skundą priimtas sprendimas dėl teisės akto prieštaravimo Konstitucijai yra pagrindas atnaujinti procesą dėl pažeistų to asmens konstitucinių teisių.

Seimas antradienį apsvarstė du projektus dėl individualaus konstitucinio skundo, vieną parengė valdantieji, kitą – opozicija.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) siūlymu Seimas pasirinko toliau svarstyti opozicijos parengtą variantą, o valdančiųjų buvo atmestas.

„Pritariame aštuoniais balsais „už“, tai yra visais komiteto balsais, tikimės ir jūsų pritarimo“, –  Seimo narius balsuoti už projektą kvietė TTK vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Liberalė Aušrinė Armonaitė „už“ balsuoti ragino opoziciją.

„Šiuo metu vykdoma Konstitucijos priežiūra tikrai praturėtų, jei būtų suteikta galimybė ir žmonėms teikti individualų konstitucinį skundą. Tai padėtų apginti individo teisės ir laisves, į kurias kartais kėsinamasi“, – sakė A. Armonaitė.

Individualaus skundo Konstituciniam Teismui įteisinimas numatytas Vyriausybės programoje. Ji planavo, kad šis institutas pradės veikti 2019 metais.

Dabar Konstitucija numato, kad kreiptis į KT dėl teisės aktų atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas, Seimo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė ir teismai.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų privalo būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Pataisa priimama, jeigu kiekvieno balsavimo metu ją palaiko ne mažiau kaip du trečdaliai, tai yra ne mažiau kaip 94 parlamentarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tą individualų skundą SIEKIA prastumt Seime sėdintys teisininkai - išėję iš Seimo toliau ikrą ant duonos tepsis už tokių skundų rašymą... beje, ir KT teisėjai TIKIS savo ikrų dalies. Nes dabar - dabar tie valstybiniai advokatai su jais nesidalina... nes ir patys ne kaži ką gauna.

manau seimas galetu bandyt yteisint

manau  seimas  galetu  bandyt  yteisint portretas
individualia --konstitucija ir individualu --baudziamajy kodeksa...

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kiek ilgai tie seime sukciaus ir visu musu pinigus taskys.Manau Juozaiti ne inPrezidentus,o sajudi vienyk.Gana mus laikyti durniais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių