Seime bus paminėtos T. Kosciuškos 200-osios mirties metinės

  • Teksto dydis:

Penktadienį Seimo rūmuose Vilniuje bus paminėtos generolo Tado Kosciuškos 200-osios mirties metinės.

Renginyje apie Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės 1794 metų sukilimo vadą, generolą, kovų už Jungtinių Amerikos Valstijų nepriklausomybę dalyvį T. Kosciušką pranešimus pristatys Valdas Rakutis, Eduardas Brusokas, Algimantas Daugirdas, pranešė Seimas.

Seime vyksianti konferencija yra vienas iš spalio 8–18 dienomis Vilniuje organizuojamos programos „Už Jūsų ir mūsų Laisvę!“, skirtos generolo T. Kosciuškos 200-osioms mirties metinėms paminėti, renginių.

Įvertindama T. Kosciuškos gyvenimo žygdarbių ir istorinio palikimo reikšmę Lietuvos, Lenkijos bei Jungtinių Amerikos Valstijų laisvės ir nepriklausomybės idėjoms UNESCO šią datą įtraukė į šių metų minėtinų sukakčių sąrašą.

Prieš konferenciją Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje bus atidaryta Lenkijos užsienio reikalų ministerijos iniciatyva parengta paroda „Tadas Kosciuška. Laisvės kaina“.

T. Kosciuška (1746–1817) – karo vadas ir politikas, kovojęs už amerikiečių, lietuvių, lenkų tautų laisvę, siekęs pasaulyje įgyvendinti Apšvietos keltus žmonių laisvės ir lygybės idealus. Jis buvo Amerikos ir Abiejų Tautų Respublikos kariuomenių generolas, revoliucinės Prancūzijos garbės pilietis, 1794 metais ėjo Lenkijos ir Lietuvos valstybės vadovo – aukščiausiojo viršininko – pareigas. Jo vardas XVIII–XIX amžių sandūroje buvo tapęs kovų už laisvę simboliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ulkma

ulkma portretas
Kas Seime bus renginys, paminėta, o kad pašonėje, Kaune, bus didelis renginys rytoj, tai nei žodžio. Šį šeštadienį, rytoj, spalio 14 d. Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje bus renginys, skirtas gen. Tado Kosciuškos 200-ųjų mirties metinių paminėjimui. Dalyvaus daug patriotinių organizacijų. Susirenkama 13 val. prie Pilies, 13.30 eisena į bažnyčią, 14 val. Šv. Mišios už T. Kosciušką, po to istoriko Edmundo Brusoko paskaita: "Gen. T. Kosciuška-tautų laisvės kovotojas". Bus paroda apie 17-20 amž. karių ginkluotę, ekipuotę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių