Seime įsižiebė ginčas dėl priklausomybės nuo sekso

Seimo nariai susiginčijo, ar verta diskutuoti apie priklausomybę nuo sekso.

Trečiadienį surengtas bendras Priklausomybių prevencijos komisijos ir Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis, kuriame diskutuota apie įvairias priklausomybes.

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė „valstietė“ Laimutė Matkevičienė posėdyje aiškino, kad apie tai kalbėti Seime yra būtina, tuo metu liberalė Aušrinė Armonaitė piktinosi, jog Seimas imasi spręsti neegzistuojančias problemas.

„2016 metų gruodžio 22 dieną Seimas plenarinio posėdžio metu patvirtino Priklausomybių prevencijos komisijos nuostatus ir juose buvo išvardintos pas mus Lietuvoje egzistuojančios 15 priklausomybių. Taigi yra priklausomybės alkoholio, apsipirkinėjimo, darbo, interneto, lošimų, maisto, medikamentų, narkotikų, nikotino, patyčių, pinigų, santykių, sekso, smurto, valdžios ir kitos“, – aiškino L. Matkevičienė.

Yra svarbesnių klausimų, negu kalbėti, kas čia priklausomas iš mūsų nuo sekso, o kas nuo interneto, ir kaip galime šitas problemas spręsti. Aišku, kad yra daugiau valstybėje svarbių klausimų.

Ji aiškino, kad Seimo komisija kasmet tvirtinasi savo veiklos planą, jam aptarti ir reikalingas posėdis.

A. Armonaitės vertinimu, parlamentarai šiuo atveju užsiima nesvarbiais klausimais. Ji sutiko, kad priklausomybė nuo sekso gali egzistuoti, tačiau Seimas neturėtų apsimetinėti, kad šią problemą sprendžia.

„Iš tikrųjų man atrodo, kad yra svarbesnių klausimų, negu kalbėti, kas čia priklausomas iš mūsų nuo sekso, o kas nuo interneto, ir kaip galime šitas problemas spręsti. Aišku, kad yra daugiau valstybėje svarbių klausimų. Mane tiesiog stebina, kaip vis dėlto rimtais veidais yra bandoma pritempinėti ir interpretuoti, kad čia iš tikrųjų mes spręsime ir išspręsime tas problemas. Aš net bijau pagalvoti, kokias jie priemones taikys, spręsdami jas“, – prieš posėdį žurnalistams sakė Liberalų sąjūdžio atstovė.

Anot jos, kalbėjimas apie priklausomybes nuo sekso ar interneto skamba labai postmoderniai, bet neadekvačiai.

„Labai tikiuosi, kad Seimas nesiims gydyti žmonių nuo ligų, kurių nėra, aš tikiuosi, kad Seimas spręs tas problemas, kurios egzistuoja, ir ne tik per draudimus“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Priklausomų asmenų bendruomenės „Aš Esu“ reabilitacijos programų vadovas psichologas Dmitrijus Škulis diskusijoje savo ruožtu sakė, kad priklausomybė nuo sekso yra realybė. Jo teigimu, mažiau žinomos priklausomybės dažnai pasireiškia asmenims, besikapstantiems iš priklausomybių nuo alkoholio ar narkotikų. Anot jo, alkoholio ar narkotikų sugebėjusius atsikratyti žmonės į atkritimą veda būtent netradicinės priklausomybės.

„Kažkada su kolegomis bandėme pažiūrėti į mūsų „absolventus“, kurie grįžo prie vartojimo, prie alkoholio ar narkotikų: praktiškai visiems tai prasidėjo nuo priklausomybės nuo sekso, nuo santykių, nuo kitų legalių dalykų. Mano toks palinkėjimas – kai kalbame apie priklausomybių prevenciją (...) dėmesį skirti ir tiems, kurie jau blaiviai gyvena“, – ragino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
A debi..lai neturit ka veikt ten.kruskit vienas kita ir bus jum aisku kas aktivus o kas pasivus

...

... portretas
Baisiausia priklausomybė - tai aklas tikėjimas 'konservais'.

Rem

Rem portretas
Piskites i subines kiauliasnukiai
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių