Seime – siūlymas pakelti vairuotojams promilių ribą iki 0,5

  • Teksto dydis:

Keli liberalai siūlo didinti vairuotojams leistiną alkoholio ribą nuo 0,4 iki 0,5 promilės. Anot iniciatorių, taip leistina promilių riba būtų sulyginta su daugelio Europos šalių.

„Lietuva save pozicionuoja kaip vakarietišką valstybę, kultūriškai pažangią, sąmoningą ir inovatyvią, tačiau taiko tokias sankcijas ir ribojimus kaip kitos sovietizacijos paliestos Europos valstybės ir draudimais rodo nepasitikėjimą savo piliečiais“, – pataisą aiškina vienas jos iniciatorių Gintaras Vaičekauskas.

Kaip pranešė Liberalų sąjūdžio frakcija, 0,5 promilių alkoholio kraujyje ribą vairuotojams taiko 18 valstybių, tarp jų Danija, Austrija, Belgija, Vokietija, Italija, Ispanija ir t.t.

Tačiau Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje tolerancijos riba yra nulinė. Lenkijoje ir Estijoje bendras alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitas yra 0,2 promilės.

„Lietuva yra vienintelė Europos valstybė, kurioje asmuo laikomas neblaiviu, jei jam nustatytas 0,41 ir daugiau promilių neblaivumas, šis skaičius palyginus kitas Europos šalis, atrodo kaip iš piršto laužtas. Kaip šis skaičius parodo, kad žmogus jau yra nebe blaivas ir nebesugeba vairuoti?“ – sako Seimo narys.

Tačiau mėgėjams piktnaudžiauti alkoholiu prieš sėdant už vairo nudžiugti nevertėtų. Tokia tolerancijos riba būtų taikoma tik atsitiktiniams, nepiktybiniams pažeidėjams ir galiotų tik vieną kartą, o už antrąjį nusižengimą kelyje G. Vaičekauskas kategoriškas - vairuotojams griežčiausios baudos. „Jei nepraėjo vieneri metai nuo jau paskirtos nuobaudos įvykdymo, ar vairuotojas turi nepanaikintą teistumą už nusikalstamą veiklą, kurią padarė neblaivus – galiotų nulinė tolerancijos riba ir griežčiausios baudos“, – priduria G. Vaičekauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimvydas

Rimvydas portretas
Oi dundukai komentatoriai, dundukai... Na ne su 0,4 ir ne su 0,5 prom. žmonės į upes skraido ir autobusų stoteles skina. Mąstykit pagaliau, negi smegenyse vingių trūksta. Kas nebijo prisišniojęs už vairo sėst, tai tam visiškai dzin kas įstatyme parašyta- visiškas nulis ar 5 su nuliu. Būtų kaip daugumoj Europos valstybių, būtų visiems patogiau. Ar manot kad statistinis europietis kažkodėl saugiau su 0,5 važiuoja nei lietuvis su 0,4?

tik

tik portretas
mazinti iki 0, gal tik taip galima siek tiek sustabdyti girtuokliu siautejima po gatves

...

... portretas
Na... gaaal ir galima įteisint tą papildomą 0,1 promilę su begaliniais nepatogumais? (stovėt pusę val. kelkrašty stebint kaip tos promilės kinta).
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių