Seimo komitetas: gėjų partnerystės įteisinimas neprieštarautų Konstitucijai

  • Teksto dydis:

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį nusprendė, kad civilinė partnerystė tarp tos pačios lyties asmenų neprieštarautų Konstitucijai, sako komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.

„Balsų dauguma pritarta, kad projektas Konstitucijai neprieštarauja“, - BNS sakė parlamentaras.

Komitetas trečiadienį svarstė Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvadą, jog projektas gali prieštarauti Konstitucijai. Seimo teisininkai savo išvadą grindžia pagrindinio šalies dokumento 38 straipsniu, kad santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

„Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Konstitucijos 38 straipsnis atskirų dalių nuostatos turi būti aiškinamos kartu, neišskiriant kurios nors dalies, kad šio straipsnio nuostatos saugo šeimą, kuri atsirado vyro ir moters santuokos ar jų bendro gyvenimo nesudarius santuokos, bet siekiant sukurti pastovius šeiminius santykius, pagrindu“, - savo išvadoje projektui yra parašę Seimo teisininkai.

Esant tokiam teisininkų vertinimui, išvadą dėl preliminaraus atitikimo Konstitucijai turi pateikti Seimo TTK. Seimo Teisės departamento išvadai trečiadienį nepritarta, už ją balsavus trims komiteto nariams, o keturiems susilaikius, BNS informavo komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Seimo TTK neįžvelgus prieštaros Konstitucijai, projektas bus teikiamas Seimui.

Komiteto diskusijose dėl teisininkų išvados išsiskyrė dvi stovyklos - partnerystę siejantys su santuoka ir jį traktuojantys kaip atskirą institutą.

Įstatymo projektą, kuris leistų tiek skirtingos, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, kovo pabaigoje įregistravo devyni Seimo nariai socialdemokratai ir liberalai.

Tokių pataisų šalininkai teigia, kad kartu gyvenančios homoseksualios poros, kurių statusas teisiškai nepripažįstamas, negali pasinaudoti daugybe galimybių, kurios prieinamos sutuoktiniams, pradedant paveldėjimu ir baigiant informacijos teikimu gydymo įstaigose įvykus nelaimei.

Kritikai teigia, kad tokie žingsniai silpnina tradicinės šeimos institutą ir daro neigiamą įtaką jaunų žmonių požiūriui į šeimą.


Šiame straipsnyje: GėjaiPartnerystėSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nesvarbu

nesvarbu portretas
ką nuspręs didieji protai. žmonės laikysis savų taisyklių - neskriaus, kaip ir dabar neskriaudžia "nelaimingųjų" gėjų, bet ir nebendraus su jais taip, kaip jie to norėtų.

aha

aha portretas
Gal pagaliau ir i Lietuva ateis tolerancija ir teisybe.Laikas issivaduoti nuo homofobiskos vergijos.

vaizdelis

vaizdelis portretas
,kad seimo homoseksualai bando dirbtinu budu išsaugot savo porūšį ''susimetrikuodami''...........
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių