Seimo komitete – nepasitenkinimas dėl vasaros vaikų stovyklų

  • Teksto dydis:

Vaikų poilsiui vasarai skiriama per mažai lėšų, per mažai vaikų atostogauja stovyklose, trečiadienį konstatuota per Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdį.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) įpareigota ieškoti būdų, kad vasaros stovyklos būtų prieinamesnės vidutinių pajamų šeimų vaikams.

"Inteligentų šeimų vaikai šiandien nepakliūva į stovyklas, nes neįmanomos sumos yra. Vidurinės klasės šeimų vaikai turi patekti, turite kažką sugalvoti, tai jūsų darbas", - trečiadienį per komiteto posėdį ŠMM atstovams sakė parlamento komiteto pirmininkė "darbietė" Audronė Pitrėnienė.

Komiteto narė socialdemokratė Orinta Leiputė skandalinga pavadino sumą, kurią valstybė šiemet numatė iš biudžeto skirti vaikų vasaros poilsiui - 200 tūkst. litų.

Švietimo ir mokslo viceministrė Edita Tamošiūnaitė informavo, kad jau kelerius metus stacionarios vaikų stovyklos yra finansuojamos iš Europos Sąjungos (ES) lėšų.

2009 metais tam tikslui buvo skirta 0,9 mln. litų, stovyklose atostogavo 5 tūkst. vaikų, 2010 metais - 1,3 mln. litų, poilsiavo 6,3 tūkst. vaikų, 2011 metais - 0,96 mln. litų, poilsiavo 4,3 tūkst. vaikų, 2012 metais. - 0,9 mln. litų, atostogavo 4,1 tūkst. vaikų.

Už šias lėšas padengiama trečdalis kelialapio kainos, likusią dalį sumoka tėvai. Socialiai remtinų vaikų poilsis finansuojamas visiškai.

"Programose kasmet dalyvauja apie 4 tūkst. vaikų, iš jų - 400 socialiai remtini vaikai. Matome, kad yra be galo mažas vaikų skaičius, dalyvaujantis vasaros užimtumo projektų veikloje, nes vaikų mokyklose yra 350 tūkstančių. (...) Deja, yra tokios lėšos", - sakė viceministrė.

Šiemet vaikų vasaros poilsiui finansuoti taip pat suplanuotas milijonas litų.

ŠMM duomenimis, 850 tūkst. litų bus skirta iš ES fondų, 200 tūkst. litų ketina prisidėti valstybės biudžetas. Kadangi iš ES pinigų galima finansuoti tik poilsį stacionariose vaikų vasaros poilsio stovyklose, biudžeto lėšas žadama panaudoti užsienyje gyvenančių lietuvių vaikų poilsiui, neformaliojo vaikų švietimo projektams.

Seimo komiteto pirmininkė teiravosi, kiek privatus verslas investuoja į vaikų poilsį, bet švietimo ir mokslo viceministrė sakė tokios informacijos nežinanti.

"Neturime nacionalinio požiūrio į šitą problemą", - tvirtino A.Pitrėnienė.

D.Tamošiūnaitė atkreipė dėmesį, kad prie vaikų vasaros poilsio organizavimo prisideda ir savivaldybės. Pernai jų lėšomis finansuota apie 800 stovyklų (daugiausia - dienos) už daugiau nei 1 mln. litų. Jose dalyvavo per 30 tūkst. mokinių.

Tačiau, pasak A.Pitrėnienės, esama savivaldybių, kurios tam tikslui neskiria nė lito arba skiria itin mažai.

"Skyrė pusantro tūkstančio litų ir reikalavo, kad mokytojai dirbtų nemokamai", - sakė ji.

Ministerijai nurodyta ieškoti kitų vaikų vasaros poilsio finansavimo šaltinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių