M. Bastys VSD filtro nepraėjo dėl ryšių su „Rosatom“ atstovu, buvusiu KGB darbuotoju

Seimo nariui socialdemokratui Mindaugui Basčiui leidimas dirbti su slapta informacija neišduotas, įvertinus jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu, rodo Valstybės saugumo departamento raštas.

Seimo pirmininkui pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui. Šią informaciją gavęs Seimo vadovas Vikoras Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš parlamento vicepirmininko pareigų.

„Rosatom“ interesai Lietuvoje

Septynių puslapių VSD rašte, su kuriuo susipažino BNS, daugiausia dėmesio skiriama M.Basčio ryšiams su J.Kostinu. Anot VSD, J.Kostinas atstovauja Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ interesams Lietuvoje, rūpinosi Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės įvaizdžiu.

Rašte teigiama, kad J.Kostino prašymu M.Bastys 2012-2013 metais suorganizavo „Rosatom“ atstovų susitikimą su tuometiniu Seimo pirmininku Vydu Gedvilu, tarpininkavo dėl leidimo keliems Rusijos piliečiams gyventi Lietuvoje. J.Kostinas Seimo nario taip pat prašė pasidomėti žemės grąžinimo Trakų rajone procesu ir galimybių apgyvendinti jo motiną senelių namuose, teigia VSD.

VSD pabrėžia, kad J.Kostino veikla atstovaujant „Rosatom“ interesams kertasi su Lietuvos valstybės pozicija dėl Astravo AE. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad jėgainė statoma nesilaikant saugumo standartų, pasinaudodama ja Rusija gali mėginti sukliudyti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarais.

Anot VSD, su 1950 metais Ukrainoje gimusiu J.Kostinu M.Bastys pažįstamas maždaug nuo 2001-2002 metų, jų santykiai gana artimi - Seimo narys netgi vyko į J.Kostino knygos pristatymą Maskvoje.

KGB darbuotojai ir nusikaltėliai

VSD vertinimu, pavojų valstybės paslapties saugumui kelia ir M.Basčio ryšiai su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Pastarasis, kaip teigiama rašte, prašė M.Basčio paramos sprendžiant „Gazprom“ tarpininkės „Dujotekanos“ bei su ja susijusios Kauno termofikacinės elektrinės problemas.

VSD nurodo, kad M.Bastys 2013 metais yra prašęs finansinės paramos jo pažįstamiems asmenims, o P.Vojeika patvirtino, kad „jam yra skirta finansinė parama ir kad pinigai į jo nurodytą sąskaitą bus pervesti artimiausiu metu“, tačiau paaiškinimų VSD metu M.Bastys teigė negavęs finansinės paramos.

Anot žvalgybos, M.Bastys asmeninius ryšius palaiko ir su lietuvių kilmės rusų žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, kurio laidose RTR kanale skleidžiama Lietuvą niekinanti dezinformacija, bei buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku, pastarasis atstovauja Rusijos ir Baltarusijos verslininkų interesams strateginiuose Lietuvos ūkio sektoriuose.

VSD rašte taip pat atkreipiamas dėmesys į M.Basčio bendravimą šeimomis su verslininku Vadimu Pachomovu, kuris buvo teisiamas dėl kyšio ėmimo ir kitų korupcinių nusikaltimų. Anot VSD, M.Bastys pripažįsta žinantis apie galimai nelegalią V.Pachomovo veiklą ir jo ryšius su Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybomis.

V.Pranckietis ragina trauktis

Susipažinęs su šia informacija, Seimo pirmininkas V.Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš Seimo vadovybės. Anot parlamento vadovo, turima informacija kenkia ne tik Seimo darbui, bet ir įvaizdžiui.

„Tolimesnius sprendimus dėl M.Basčio turės priimti socialdemokratų frakcija. Turime užtikrinti stabilų  Lietuvos žmonių pasitikėjimu grindžiamą Seimo ir valdančiosios koalicijos darbą“, – pranešime spaudai teigė V.Pranckietis.

M.Bastys sako esąs supažindintas su VSD pažyma ir teigė, jog savo sprendimą priims tik pasitaręs su frakcija.

„Su VSD pažyma esu susipažinęs ir sprendimus, susijusius su mano galimybe eiti pareigas aš viduje jau turiu, tik dar turėsiu aptarti tą klausimą su frakcija, jos vadovybe ir priimti galutinius sprendimus“, - BNS ketvirtadienį sakė M.Bastys.

Jo teigimu, VSD medžiagoje „nieko tokio nėra, dėl ko būtų galima reikšti man nepasitikėjimą“.

„VSD galimai vadovaujantis įstatymais turi tokią subjektyvią teisę priimti tokį sprendimą. Jie jį ir priėmė. Šiuo atveju matau sistemines problemas (dėl leidimų dirbti su slapta informacija), jas ateityje reikės analizuoti aiškintis“, - kalbėjo M.Bastys.

Visus atsakymus jis žadėjo pateikti spaudos konferencijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bolshevikas

Bolshevikas portretas
kaip reta buvo tevas kolchozo Svyturys pirmininkas .obuolys nuo obels toli nenurieda.AMB palaimintasis mindaugelis ,kaip ir visi socdemai kumunistu pagimdytas.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Tarp žvalgybininkų gal ir trigubas agentas, bet tarp padorių -pašlemėkas kube, pardavęs visus, pirmiausia savo garbę. Tai tam tikru požiūriu kiekvienas turi būti savo vietoje.

Anonimas

Anonimas portretas
as apakes kodel tik Bastys neytiko VSD ...kada visa konsrvatlyberastine ir socdemu gaujos ir sudarytos is buvusiu arba rezervo KGB-esniku
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių