Seimo socialdemokratai surinko parašus prieš G. Palucko norus

Socialdemokratų frakcija Seime surinko didžiosios daugumos narių parašus, kad Lietuvos socialdemokratų partija liktų valdančiojoje koalicijoje. Partijos vadovas Gintautas Paluckas į tai žiūri skeptiškai, bet viską palieka spręsti tarybai. Savo ruožtu politologė Lidija Šabajevaitė teigia, jog galima įtarti, kad partijos pirmininkas nori sugriauti partiją arba sukurti ją iš artimųjų žmonių, o partijai esą naudingiau likti koalicijoje.

Į LRT.lt rankas pateko Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių susitarimas „Dėl tolesnio bendro darbo Lietuvai“.

Dokumente teigiama, kad per dešimt mėnesių buvo įgyvendinti visi šiam laikotarpiui numatyti darbai, o Seimo rudens sesijoje planuojama pradėti socialiai orientuotą mokesčių pertvarką ir imtis priemonių, kurios mažintų socialinę atskirtį ir pan. Seimo sesijoje esą bus tęsiama ir švietimo reforma. „Esame pasiryžę toliau dirbti kartu, suprasdami stabilaus valdymo reikšmę Lietuvos žmonėms ir Lietuvos valstybei“, – rašoma susitarime.

Šį susitarimą trečiadienį buvo pasirašę net 13 iš 17 socialdemokratų. LRT.lt žiniomis, šį susitarimą iki prezidiumo turėtų pasirašyti ir keli kiti frakcijos nariai.

LSDP prezidiumas ketvirtadienio vakarą svarstys, kaip elgtis su Seimo socialdemokratų noru pasirašyti susitarimą su „valstiečiais“ dėl bendro darbo. Vis tik galutinis sprendimas dėl koalicijos likimo ir bendradarbiavimo formato su „valstiečiais“ bus priimtas rugsėjo 23-ąją per vyksiantį partijos tarybos posėdį.

Pasiruošę padėti G. Paluckui

Buvęs partijos vadovas ir Socialdemokratų frakcijos Seime narys Algirdas Butkevičius LRT.lt sako, kad prezidiume turėtų būti nutarta, kokį tolimesnį kelia partija pasirenka.

„Norime, kad būtų pasiektas susitarimas, kurį paruošė frakcijos nariai. Tame susitarime išdėstyta, kokios programinės nuostatos turi būti pateiktos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), kurias būtų galima įgyvendinti būnant valdančiojoje daugumoje. Jei jie nebūtų įgyvendinti ar atmesti LVŽS, tada aiškiai visuomenei galėtume pasakyti, dėl kokių argumentų traukiamės iš daugumos. Tai, manau, būtų logiška ir tai tinka brandžiai politinei partijai“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Vis tik A. Butkevičius teigė, kad šis pasirašytas frakcijos narių susitarimas – ne memorandumas, apie kurį buvo kalbėta anksčiau. LRT.lt primena, kad mėnesio pradžioje socialdemokratų frakcijos lyderis Andrius Palionis Vyriausybėje susitiko su premjeru Sauliumi Skverneliu ir paskelbė apie ketinimą pasirašyti tolesnio bendradarbiavimo memorandumą.

„Tai – dar kol kas ne memorandumas, bet susitarimas tarp mūsų partijos bičiulių, pradedant prezidiumu. Jei jie [„valstiečiai“] pasakys, kad nebenori toliau bendradarbiauti, tam neprieštarausim, bet kol kas turiu tokią informaciją, jie pasiruošę su mumis dirbti“, – teigė A. Butkevičius.

Pasak buvusio partijos lyderio, būnant opozicijoje faktiškai neįmanoma įgyvendinti partijos programinių nuostatų, o jei dar išduosi partnerius ir kolegas – tai esą gali atsisukti prieš save.

„Žinote, pasaulyje tapo populiarus populizmas. Jei vadovausimės populistinėmis idėjomis, jos ateityje gali atnešti neigiamų pasekmių partijai. Jei taryboje vyraus tokios nuotaikos, kaip dabar pasigirsta iš skyrių, kai paklausi jų narių, kodėl taip balsuoja, o tau atsako - „mums nesvarbu Seimas, mums svarbu, kad skyriui būtų geriau ar savivaldybių tarybų rinkimuose", - tai mes atsidursime stagnacijoje ir rietenų lauke. Paskui prasidės kaltinimai, kodėl mūsų frakcijos nariai Seime nematomi ir neįgyvendina mūsų partijos programinių nuostatų. Tikiuosi, laimės protas“, – vylėsi A. Butkevičius.

Jis teigė, kad frakcijos nariai nori padėti jaunajam partijos vadovui: „Mes iš karto sakėme, kad norime dirbti komandoje, kad esame pasiruošę pirmininkui padėti. Matome tam tikrus kelius, kaip vėl tapti populiaria partija, bet ne visą laiką esame išgirsti“, – LRT.lt dėstė A. Butkevičius.

Viską nuspręs taryba

Savo ruožtu partijos pirmininkas G. Paluckas sako, kad ketvirtadienio vakare vyksiančiame prezidiume siūlys, kad galimas susitarimas su „valstiečiais“ būtų svarstomas taryboje ir tik po to, kai bus priimtas esminis sprendimas dėl koalicinių santykių.

„Kaip bebūtų, koalicinė sutartis dar galioja. Jei ji galioja, vadinasi, yra įsipareigojimai ir atsakomybė. Jei priimtume sprendimą trauktis iš koalicijos, būtume konstruktyvioje opozicijoje. Trečiadienį premjeras ir „valstiečiai“ vaikščiojo ir kvietėsi frakcijos seniūnus, ieškojo paramos savo įvairiems projektams. Tokiu atveju galėtų egzistuoti kažkoks susitarimas, kuriame būtų labai aiškiai apibrėžta, kokios paramos nori „valstiečiai“, kas yra svarbu jiems ir mums, kad vėliau nebūtų nesusipratimų, kurių pasitaikydavo iki šiol“, – LRT.lt kalbėjo G. Paluckas.

Kaip teigė socdemų vadovas, prezidiume bus tik aptartos politinės aktualijos ir apsikeičiama nuomonėmis dėl koalicinių santykių ateities ir perspektyvų.

Pasaulyje tapo populiarus populizmas. Jei vadovausimės populistinėmis idėjomis, jos ateityje gali atnešti neigiamų pasekmių partijai.

„Frakcijos atstovai išdėstys savo poziciją, aš – savo. Vėliau bus balsavimas ir demokratiškai nuspręsime. Matote, aiškios taisyklės palengvina darbą ir eliminuoja neapibrėžtumus bei asmeniškumus. Mūsų statute aiškiai apibrėžta, kas ką priima ir kaip veikia demokratija. Priėmus sprendimą, neliks neaiškumų ir asmeniškumų. Priims vieną sprendimą taryba – važiuosim vienaip, priims kitokį – važiuosim kitaip“, – LRT.lt teigė G. Paluckas.

Partijos vadovas sakė esantis labai skeptiškas šios koalicijos ateities atžvilgiu, ir tai esą dar kartą pakartos tiek prezidiume, tiek taryboje.

Turėtų trauktis ir ministrai

Vilniaus universiteto (VU) docentė politologė Lidija Šabajevaitė sako, kad sunku prognozuoti, kaip pasibaigs socialdemokratų rietenos ir diskusijos, ar likti koalicijoje. „Manau, kad frakcija neblogai supranta, jog būnant daugumoje kur kas daugiau gali padaryti. Būdamas opozicijoje tik tuščiai šūkausi, o tai patinka toli gražu ne visiems rinkėjams. Apskritai toks pirmininko ir jo aplinkinių atsiskyrimas nuo frakcjos yra labai blogai pačiai partijai ir jos autoritetui, nes žmonės gana kritiškai vertina tokius dalykus“, – LRT.lt komentavo politologė.

L. Šabajevaitės manymu, tokius žingsnius, kai traukiamasi iš koalicijos, reikia daryti prieš rinkimus, o ne dabar.

„Seime liekanti frakcija pereina į opoziciją, ir tai yra labai bjauri padėtis. Kitą kartą gali įtarti, kad partijos pirmininkas lyg nori sugriauti partiją arba sukurti ją iš savo artimųjų, jaunesnės kartos. Kiekvienai partijai reikia atsinaujinti, bet ne tokiomis priemonėmis... Politika yra susitarimų, diskusijų menas, o išeiti - lengviausia“, – aiškino L. Šabajevaitė.

Jei socialdemokratai nutartų trauktis iš valdančiosios koalicijos, tai paliestų ir socialdemokratų deleguotus ministrus. Vyriausybės vadovas S. Skvernelis yra teigęs, kad socialdemokratams palikus valdančiąją koaliciją, partijos deleguoti trys ministrai – užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius bei teisingumo ministrė Milda Vainiutė – ir toliau galėtų eiti pareigas.

Ūkio ministras socialdemokratas M. Sinkevičius sako laukiantis, kol galų gale pasibaigs ši melodrama dėl koalicijos ir taptų aišku, kaip bus dirbama toliau. „Norisi aiškumo, kaip bus dirbama su vyriausybe, ar turėsime palaikymą Seime, nes be jo vyriausybės darbas būtų dar labiau įtemptas ir komplikuotas. Kiekvienu atveju reikėtų daryti politinį turgų, ieškoti paramos, žadėti kažką mainais. Tokios darbo aplinkybės nedžiugina vyriausybės ir tokia perspektyva niekam neatrodo viliojanti“, – LRT.lt kalbėjo M. Sinkevičius.

Pasak M. Sinkevičiaus, socdemai šiuo metu rieda nuo kalniuko nežinoma kryptimi. „Aš esu žmogus, kuris mėgsta racionaliai vertinti argumentus, bet nuo argumentų diskusijos perėjome į emocinę. Argumentai vargiai kam girdimi ir vyksta nebe argumentų kova, o kažkokios kitokios kovos išraiškos. Kad ir kaip viskas baigtųsi, tai turės pasekmių – dalis bus vis tiek nepatenkinti sprendimu, bus pasidalijimas. Pasidalijimas į stovyklas trukdys partijos darbui, konsolidavimui, atsinaujinimui“, – perspėjo M. Sinkevičius.

M. Sinkevičius sako esantis tarp mažumos, kuri nori likti dirbti koalicijoje ir stengtis ieškoti kompromisų. „Bet suprantu demokratijos žaidimo taisykles, kad daugumos valia primetama mažumai. Nesugebėjus įtikint, kad reikia elgtis kitaip, aš gerbsiu partijos sprendimą. Jei bus nuspręsta trauktis iš koalicijos, kaip logišką sprendimą turėsiu informuoti apie savo pasitraukimą iš vyriausybės“, – LRT.lt sakė M. Sinkevičius.

LRT.lt primena, kad M. Sinkevičius buvo pagrindinis G. Palucko varžovas kovoje dėl LSDP pirmininko posto. Jei G. Paluckui pavyktų sugriauti koaliciją su „valstiečiais“, būtent M. Sinkevičius galimai taptų vieninteliu LSDP ministru, pasitrauksiančiu iš posto, nes užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, LRT.lt žiniomis, partijos sprendimo gali tiesiog nepaisyti, o teisingumo ministrės Mildos Vainiūtės nesaisto partiniai įsipareigojimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sENJORAS

sENJORAS portretas
Jūs politikai eidami į rinkimus ,juk davėte visi prie tautą priesaiką ,jeigu pamiršote priesaiką ,ir duotus pažadus ,tai paprašykit ,kad jums partiečiai primintų ,daugiau už tokia partiją nebalsuosiu ,tik rūpinasi savo reitingais ,ir artėjančiais rinkimais ,tokiu poilgiu jus niekas nerinks ,o man visai neįdomu partijos interesai ,ir pats naujas pirmininkas.

...

... portretas
"Socialdemokratų frakcija Seime surinko didžiosios daugumos narių parašus, kad Lietuvos socialdemokratų partija liktų valdančiojoje koalicijoje" - Seimo narių mandatas LAISVAS, ir negali būt ribojamas JOKIAIS partiniais mandatais, taip kad jau pats tokio klausimo kėlimas PAŽEIDŽIA Konstituciją.

klausimas

klausimas portretas
parodykit nors viena kuris nores savo noru pasitraukti nuo sotaus kiauliu edalo lovio gal tik nekudas linukas bet ir tas komsomolcas nori but prie edalo
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių