Silpnaregiams nebuvo sudarytos sąlygos balsuoti?

Dėl neužtikrintos silpnaregių balsavimo teisės Seimo narys Justas Džiugelis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) ir Teisingumo ministeriją.

Jis paragino iki kitų šių metų pavasarį vyksiančių rinkimų - antrojo savivaldos turo, Prezidento ir Europos Parlamento narių - parengti, pagaminti ir į visas šalies rinkimų apylinkes pristatyti visiems prieinamu formatu išspausdintų rinkimų biuletenių, skirtų žmonėms su regos problemomis balsavimo teisei užtikrinti.

Anot parlamentaro, kovo 3-iąją įvykęs pirmasis savivaldos rinkimų turas apnuogino vis dar neišspręstas balsavimo apylinkių pritaikymo žmonėms su negalia problemas. Sekmadienį į parlamentarą J. Džiugelį kreipėsi ne vienas pilietis, skųsdamasis, kad negali pasinaudoti savo Konstitucijos garantuojama teise rinkti valdžią.

„Šįkart prieš rinkimus buvo daug dėmesio skiriama žmonių su judėjimo negalia galimybei balsuoti. Deja, visiškai pamiršti silpnaregiai. Jiems nėra jokių galimybių savarankiškai atiduoti savo balsą už patinkantį kandidatą. Rinkimų įstatymas aiškiai apibrėžia balsavimo slaptumą, kurį privaloma užtikrinti“, - sako J. Džiugelis.

Jis dar kartą priminė precedentą, kai po 2016 m. Seimo rinkimų keliems neįgaliesiems dėl nepritaikytos rinkimų aplinkos teismas priteisė kompensacijas. „Jei VRK nekeis požiūrio į neįgalius rinkėjus ir negebės tinkamai priimti visų norinčiųjų balsuoti, valstybei tai kainuos kur kas brangiau, nei rinkimų biuletenių spausdinimas“, - įsitikinęs J. Džiugelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angelina

Angelina portretas
Gaila net graudu bet užjaučiant žmogeliuką sakoma, kad sveikame - kūne sveikas ir protas.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Turetu sitas pilietis atsistatydint

Šitam

Šitam portretas
silpnaprociui iš viso reik atimti visas teises
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių