Siūlo receptą, kaip išvengti politinių skandalų

Parlamentaras Antanas Matulas siūlo išeitį, kad nebepasikartotų tokie skandalai, koks neseniai kamavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotą energetikos viceministrą. Seimo Teisės departamentas šios iniciatyvos nepalaimino.

Parlamentaras Antanas Matulas siūlo išeitį, kad nebepasikartotų tokie skandalai, koks neseniai kamavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotą energetikos viceministrą. Seimo Teisės departamentas šios iniciatyvos nepalaimino.

Nepasikartotų skandalas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys A.Matulas užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūlo įtvirtinti, kad viceministrus skirtų ir atleistų iš pareigų ministrų teikimu premjeras.

"Konfliktas Energetikos ministerijoje dėl ministro atleidimo iš pareigų kilo tada, kai ministras nepakluso ministro pirmininko žodiniam pavedimui, kad visos viceministrų kandidatūros būtų suderintos su juo. Formaliai ministras nepažeidė jokių teisės aktų, tačiau politiškai ši situacija atrodė skandalinga bei nekorektiška", – argumentuoja A.Matulas.

Jo manymu, siekiant, kad tokie politiniai konfliktai Lietuvoje nepasikartotų, tikslinga būtų keisti viceministrų skyrimo ir atleidimo iš pareigų tvarką.

Šiuo metu viceministrus skiria ir atleidžia ministrai. Po 2014 m. prezidento rinkimų Vyriausybei grąžinus įgaliojimus valdančioji koalicija buvo susitarusi, kad visų viceministrų kandidatūras tvirtins premjeras Algirdas Butkevičius. Vienintelė, kuri neatsistatydino su kitais viceministrais, buvo energetikos viceministrė Renata Cytacka.

A.Matulo įsitikinimu, priėmus šį įstatymą, padidės ministrų atsakomybė atrenkant ir siūlant kandidatus į viceministrus. "Sumažės galimybė į šias pareigas paskirti nekompetentingus asmenis. Bus išvengta panašių politinių skandalų ateityje", – mano konservatorius.

Prieštarauja Konstitucijai

Įstatymo projektą jį įregistravus sukritikavo Teisės departamentas. Jis pateikė išvadą, kad analogišką nuostatą, įtvirtintą Vyriausybės įstatymo 1998 m. redakcijoje, Konstitucinis Teismas 1999 m. lapkričio 23 d. nutarimu pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas šiame nutarime pažymėjo, kad nustačius, jog viceministrus ministro teikimu skiria ir atleidžia iš pareigų premjeras, yra ribojama ministro kompetencija vadovauti ministerijai, nes ministrui nenustatyta teisė pačiam spręsti, ką paskirti į viceministro pareigas.

Nors viceministrus premjeras skirtų ministro teikimu, tačiau ministro teikimas nebūtų pakankama garantija, kuri užtikrintų, kad ministro konstitucinė teisė vadovauti ministerijai nebūtų pažeista.

Padidėtų galios

Politologas Mažvydas Jastramskis mano, jog Lietuvoje ministro pirmininko galios yra gana silpnos, tad nieko nuostabaus, kad atsiranda erdvės joms stiprinti.

"Negalime išvengti koalicinės Vyriausybės sudarymo, o viceministrai priklauso nuo koalicijos partnerių. Siūlomu būdu būtų sutvirtinama premjero pozicija, jo žodis įgytų lemiamą galią, tačiau vis tiek tai būtų koalicijos vidaus derinimo procesas", – komentavo politologas.

Jo nuomone, A.Matulo siūlymas yra įdomus ir svarstytinas. "Mūsų premjerai, palyginti su kitomis šalimis, yra nelabai galingi, nes pas mus būna koalicinės Vyriausybės, partijos neturi tvirtos daugumos", – sakė M.Jastramskis. Vis dėlto, politologo įsitikinimu, priėmus tokį sprendimą, anksčiau ar vėliau atsirastų nepasitenkinimas iš prezidentūros ar Konstitucinio Teismo.

Dėl skaičiaus nebeklaus

Liepos 15 d. premjeras A.Butkevičius sakė, jog tikisi, kad ministrai 5 proc. sumažins ministerijų valdymo išlaidas ir viceministrų skaičių.

"Duotas pavedimas kiekvienam ministrui susimažinti valdymo išlaidas 5 proc. ir taip pat pateiktas pageidavimas, kad pasibaigus pirmininkavimui ES Tarybai viceministrų skaičius galėtų būti sumažintas", – sakė Vyriausybės vadovas.

Ketvirtadienį pateiktame premjero komentare dienraščiui teigiama, kad "Vyriausybė priėmė sprendimą 5 proc. sumažinti valstybės valdžios institucijų valdymo išlaidas. Ministerijos vadovo kompetencija yra spręsti, kokių pareigybių bus atsisakoma."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių