A. Skaisgirytė: EVT bus aptartos sankcijos Rusijai ir Baltarusijai

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigia, kad Europos Vadovų Taryba (EVT) turėtų priimti bendrą sutarimą dėl sankcijų įvedimo Rusijai dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo.

„Iš praeitos EVT yra likęs klausimas dėl Navalno nuodijimo bylos ir kaip į tai reaguoja ES. Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra labai aiškiai pasakiusi, kad sieks sankcijų potencialiai tiems pareigūnams, kurie buvo potencialiai atsakingi už Navalno bandymą nunuodyti. Manau, su sankcijomis pajudėsime jau šios EVT tarybos metu“, – LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.

ELTA duomenimis, sankcijos siūlomos įvesti 4 asmenims bei 2 Rusijos įmonėms.

44-erių opozicionierius A. Navalnas buvo apnuodytas praėjusį mėnesį. Jis neteko sąmonės, kai skrido iš Tomsko į Maskvą, o po kelių dienų, praleistų Omsko ligoninėje, buvo nugabentas į Berlyną.

Vokietijos teigimu, atlikti toksikologiniai tyrimai „nepaneigiamai įrodo“, kad A. Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia „Novičiok“ medžiaga. Tokias šalies išvadas patvirtino dvi Prancūzijos ir Švedijos laboratorijos, taip pat Pasaulinė cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW).

Sankcijos Baltarusijai: sąraše – A. Lukašenka

A. Skaisgirytė taip pat primena, kad ES šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį jau sutarė praplėsti sankcijų sąrašą Baltarusijai. Anot jos, siekiama pritaikyti sankcijas ir Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai.

Prie jau esamų 40 pareigūnų yra pridėtas papildomas sąrašas dar 32 pareigūnams, tarp jų ir A. Lukašenkai.

„Šios savaitės pradžioje užsienio reikalų ministrai sutarė, kad sankcijų paketas Baltarusijos pareigūnams, kurie atsakingi už žmonių kankinimą, demonstrantų kišimą į kalėjimus, už rinkimų rezultatų falsifikavimą, turi būti praplėstas. Prie jau esamų 40 pareigūnų yra pridėtas papildomas sąrašas dar 32 pareigūnams, tarp jų ir A. Lukašenkai. Tai manome, kad čia teisingumas turėtų triumfuoti“, – teigė ji.

ELTA primena, kad ES delsė įvesti sankcijas pačiam A. Lukašenkai, vildamasi įtikinti jį įsitraukti į dialogą su opozicinėmis jėgomis, siekiant išspręsti krizę Baltarusijoje. Tačiau naujas susidorojimas su protestuotojais sekmadienį, kai policija, siekdama nutraukti protestą Minske, naudojo vandens patrankas ir apsvaiginti skirtas granatas, paskatino pakeisti nuomonę. Per protestus sekmadienį Baltarusijoje taip pat sulaikyti šimtai žmonių.

Spalio 15–16 dienomis prezidentas Gitanas Nausėda dalyvaus Europos Vadovų Tarybos sesijoje, skirtoje aptarti klausimams, susijusiems su kova su klimato kaita, „Brexito“ derybomis, ES ir Afrikos santykiais. Taip pat ES lyderiai įvertins esamą epidemiologinę situaciją, padarytą pažangą kuriant vakciną ir koordinuojant bendrą ES atsaką į COVID-19 pandemijos sukeltus padarinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar neteks bėgti per upelį į vakarus ? Sankcijos....

Anonimas

Anonimas portretas
Sankcijos būtinos, kad kitą kartą padidintų dozę ir nunuodytų garantuotai. Juk taip gražiai kitą šunį- tokį Niemcovą , patvarkė... tik pykšt- ir gatavas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių