Socialdemokratai nori pristabdyti įstatymų buldozerį

  • Teksto dydis:

Du socialdemokratai nori pristabdyti įstatymų svarstymą skubos tvarka.

Parlamentarai Algirdas Sysas ir Julius Sabatauskas registravo pataisas, kad projektų svarstymą skubos tvarka turėtų paremti didesnis skaičius Seimo narių.

Šiuo metu paprastai skubai pritarti reikia, kad balsuotų dauguma posėdyje dalyvaujančių Seimo narių ir ne mažiau kaip 29 iš viso. Socialdemokratai siūlo, kad už skubą pasisakyti turėtų ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra bent 71 parlamentaras.

Ypatingai skubai siūloma dar aukštesnė kartelė – už ją turėtų balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai, kai šiuo metu pakanka paprastos daugumos, bet ne mažiau kaip 36 Seimo narių.

Parlamentarai argumentuoja, kad Lietuvos parlamente skubos tvarka priimama pusė įstatymų projektų, dėl to nukenčia jų kokybė.

Aiškinamajame rašte pateikiami duomenys, kad vidutiniškai per metus Seimui pateikiama 700 įstatymo projektų, 50 proc. įstatymų priimama skubos ir ypatingos skubos tvarka.

Anot iniciatorių, tai yra daug kartų daugiau negu kaimyninių valstybių parlamentuose: Suomijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Lenkijoje skubos tvarka priimama 5 proc., Estijoje – 10 proc. teisės aktų.

„Teisės aktų gausa ir įstatymų priėmimas, svarstant skubos ir ypatingos skubos tvarka, nesudaro tinkamų sąlygų išsamiai įvertinti Seimui pateiktų įstatymų projektų“, – teigia iniciatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Ką tu čia paistalioji, bent parašęs perskaityk, jokios logikos, pilna klaidų, politikos ir ekonomikos žinovas mat

tuos

tuos portretas
visus su barzdom ir be ju socdemonus vyt lauk isvisojuos sodint reiketu tik i belange nes tai jie pagrinde ir suzlugde sali su savo klapciukiniu partijeliu pagalba ir toliau neisjudinami nuo valdisko lovio nori kazka /gelbeti/ jei jau atejo laikas patiems gelbetis nes anglosaksai nusimuilino sujav kuri per toli ir turi savu pr. o kinai jei /gelbes/ tai del givybines erdves stai ir visa socpolitika......

deinis

deinis portretas
Ar neuštenka 10 DIEVO ĮSTATYMŲ tereikia juos tik vygdyti o tie 141 juk galėtų ir turėtų prižiurėti kaip vygdomi o ne piautis vienas su kitu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių