Socialdemokratai siūlo panaikinti privačių ugdymo įstaigų privilegijas

Socialdemokratai Lietuvoje siūlo įdiegti valstybinę ir vienodą visiems nemokamą švietimo sistemą, panaikinti privačių ugdymo įstaigų privilegijas. Apie tai skelbiama partijos programiniame dokumente.

Socialdemokratinės vizijos projekte nurodoma, kad švietimo sistemos privatizavimas yra „viena iš didžiausių kliūčių darniai visuomenei vystytis“ ir taip, pasak socialdemokratų, sudaroma milžiniška vaikų galimybių nelygybė.

„Vienintelis kelias suteikti vaikams vienodas galimybes - valstybinė universali (vienoda visiems) nemokama švietimo sistema. Tam būtina panaikinti privačių ugdymo įstaigų privilegijas. Tą galima padaryti dviem būdais: arba visiškai panaikinti jų valstybinį finansavimą, arba finansuoti jas vienodai su valstybinėmis (savivaldybių) ugdymo įstaigomis, tačiau uždrausti mokestį už mokslą ir taikyti tokius pačius kokybės reikalavimus, kaip ir valstybinėms“, - rašoma dokumento projekte.

Lietuvos vaikai dėl įvairiausių priežasčių gauna skirtingą išsilavinimą. Nelygybė yra užprogramuojama dar mokykloje. Tai negali būti priimtina absoliučiai niekam.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad socialdemokratai švietimo sektorių siūlys reformuoti. Jo teigimu, valstybinių ugdymo įstaigų tinkle yra vykdomas mokinių „rūšiavimas ir selekcija“, o Lietuvoje egzistuoja netolygi, kelių greičių ugdymo sistema.

„Lietuvos vaikai dėl įvairiausių priežasčių gauna skirtingą išsilavinimą. Nelygybė yra užprogramuojama dar mokykloje. Tai negali būti priimtina absoliučiai niekam. Tie vaikai nėra kalti, kad jų tėvai yra silpnesni finansiškai ar kad kažkokie dėdės politikai sugalvojo, jog taip galima daryti ir rūšiuoti. Tai yra moralės ir teisingumo klausimas“, - komentavo G. Paluckas.

Pasak LSDP pirmininko, nesvarbu, ar kaimiška teritorija, ar didmiestis, prastų mokyklų turi nelikti. „Tai yra principas, kuris yra akmenyje iškaltas Skandinavijoje, į kurios švietimo sistemą mes žiūrime. Visos mokyklos yra geros mokyklos. Blogų mokyklų tiesiog negali būti, nes tai lemia nelygybę, prastesnį žinių bagažą, prastesnius gebėjimus mokytis, gauti darbą, adaptavimąsi darbo rinkoje, taip pat prastesnius ekonominius rodiklius“, - sako G. Paluckas.

Socialdemokratinę viziją Lietuvai iki 2024 metų LSDP tvirtins lapkričio 24 d. vyksiančioje konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastabus

Pastabus portretas
Kaip jums matematika: privati mokykla kainuoja 5000. Iš jų 1500 atgal duoda valstybė. O likę - iš pačių kišenės. Dabar jūs man pasakykit, iš kur tuos likusius gauti paprastam, sąžiningam žmogui? NEĮMANOMA. Paluckas yra 1000000% TEISUS!!!!

...

... portretas
Te būna tos privačios mokymo įstaigos, te turintys pinigų jas ir šelpia, BET -kiek jie sumoka tiems privatininkams, dar kartą tiek turi sumokės ir į bendrą mokymo fondą - jie juk dėl to NENUBIEDNĖS, o Valstybė turės lėšų papildomai SAVO mokinius paremt.

o kodėl mokesčių mokėtojai

o kodėl mokesčių mokėtojai  portretas
privalo remti privačias mokyklas, darželius, juk tai privatus verslas, kuris neša didelius pelnus... Dirbantys mokesčių mokėtojai vos, vos išgyvena iš minimumo atlyginimo, o mūsų uždirbti pinigai- mokesčiai švaistomi privačiam verslui, tiksliau dirbantys vidury baltos dienos yra apvagiami su valstybės pagalba.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių