Socialdemokratų programoje įžvelgia gudrybę

  • Teksto dydis:

Socialdemokratai programoje, kalbėdami apie aukštųjų mokyklų dėstytojų algas, gudrauja ir aiškiai nepasako, ką iš tiesų reiškia jų pakėlimas trečdaliu, LRT RADIJUI teigia politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka. „Spėju, kad mokytojai, jei socialdemokratai valdytų šalį, gautų didesnį atlyginimą nei docentai ir profesoriai“, – svarsto žurnalistas. O politologo Vladimiro Laučiaus nuomone, socialdemokratų programa džiugina tuo, kad joje atsisakyta populistinių pažadų ir ašarų.

Kalbant apie Lietuvos socialdemokratų partijos programą, į akis krinta trys dalykai, sako politikos apžvalgininkas R. Valatka. Pirma – tai, kad čia nėra tiek daug nesąmonių kaip kitose programose. Antra – programa parašyta labai nuobodžiai, „toks įspūdis, kad rašytojas ar rašytojų grupė gavo atlygį už ženklų skaičių“.

Trečias į akis krintantis dalykas, anot R. Valatkos, – natūraliai kylantys klausimai. „Jei partija žada, kad sprendimo priėmimo laikas pritraukiant inovatyvius verslus bus sutrumpintas iki mėnesio, kyla klausimas, kodėl tai nebuvo padaryta. Tam nereikia nei ketverių metų, nei keturių mėnesių, nei keturių dienų – tiesiog parašai įstatymo projektą, jį apsvarstai ir priimi“, – aiškina pašnekovas.

Kalbėdamas apie darbo vietas, politikos apžvalgininkas pastebi, kad partija įsipareigoja jų sukurti 70–80 tūkst. „Vėl klausimas – kur jūs buvote tuos ketverius metus ir kodėl jų nesukūrėte? O jei studentas man sakytų – keturių mėnesių buvo per mažai, kad pasirengčiau egzaminui, bet per kitus keturis aš prirašysiu tiek ir tiek“, – retoriškai klausia R. Valatka.

Pasak jo, socialdemokratų programoje neminimas aukštųjų mokyklų skaičius, bet pasakyta, kad dėstytojų atlyginimai išaugs trečdaliu. Čia, pašnekovo nuomone, galima įžvelgti gudrybę. „Tarkim, skaitytojas nežino, kokį atlygį gauna dėstytojai, koks yra tas vidurkis. O mokytojų atlyginimai, pagal socialdemokratų įsipareigojimą, sieks 1 200 eurų. Tai – daugiau nei vidutinė alga. Spėju, kad mokytojai, jei socialdemokratai valdytų šalį, gautų didesnį atlyginimą nei docentai ir profesoriai“, – svarsto politikos apžvalgininkas.

Taip pat, anot R. Valatkos, yra ir kalbant apie slaugytojus: „Įsipareigojama jų atlyginimą pakelti iki didesnio nei vidutinis, tai daugiau nei 1 100 eurų. Kadangi šiuo metu dauguma slaugytojų gauna maždaug 50 proc. gydytojo atlyginimo, tai, valdant socialdemokratams, gydytojai gaus mažiau nei slaugytojai.“

Ketina apmokėti derliaus šventes ir Sartų lenktynes

R. Valatkos teigimu, jam į akis krito programos skyrius apie žemės ūkį, ypač tai, kad valstybės lėšomis ketinama apmokėti visas derliaus šventes ir Sartų lenktynes. „Taip pat – jaunųjų ūkininkų rateliai. Galbūt kas nors tuo metu pasiėmė iš bibliotekos knygą apie trečiojo dešimtmečio ūkininkų skatinimą. Jei rasčiau Lietuvoje jaunųjų ūkininkų ratelį, ne tik aš, bet ir visi kiti žurnalistai džiaugtųsi ir važiuotų ten rengti reportažo“, – kalba politikos apžvalgininkas.

Ekspertas išskiria socialdemokratų programoje parašytą pažadą remti mokyklų steigėjus kaime: „Kaime nėra žmonių, ką jau kalbėti apie vaikus. Bet ketinama remti mokyklas ir jų steigimą. Nuo vaikystės žinojau, kad mokykla statoma ten, kur yra vaikų. Mokykla juk nuo žodžio „mokinys“, „mokytis“, o jei nėra vaikų, nėra ir mokyklos.“

Kaip silpniausią programos skyrių R. Valatka nurodo skyrių apie žemės ūkį, nors socialdemokratų elektoratas telkiasi mažesniuose miesteliuose. „Pavyzdžiui, jie rašo, kad pienininkystės ir gyvulininkystės ūkis liks prioritetine žemės ūkio šaka. Tačiau, jei čia sėdėtų ūkininkas, jis riebiai nusikeiktų“, – svarsto ekspertas.

Ši žemės ūkio šaka, anot pašnekovo, per socialdemokratų valdymo laikotarpį sumažėjo 10–20 proc.: „Yra tokia prognozė, kad paskutinė karvė Lietuvoje bus papjauta po 16 metų. Nors tai šalis, kurioje daugybė pievų ir vandens, itin tinkama gyvulininkystei. Pieno ūkiai nėra socialdemokratų prioritetas, tai žinoma.“

R. Valatkos teigimu, socialdemokratų programoje įdomiausias skyrius apie korupciją – jis aptakus ir nieko nesakantis. „Ten nėra nieko apie „Nota Bene“ arba statybų bendrovę „Irdaiva“. Pastaroji, valdant socialdemokratams, sumažino darbuotojų skaičių nuo 220 iki 175, tačiau apyvartą ir pelną padidino 2–3 kartus. Su mažesniu statybininkų skaičiumi pastatyta daug daugiau. Tai įdomu ir kvepia korupcija“, – aiškina ekspertas.

Be to, pabrėžia R. Valatka, programos skyriuje apie užsienio politiką jis nerado atsakymų į klausimus, kaip gyvensime po 2020 m., kai baigsis didieji Europos pinigai. Kaip stiprinsime Lietuvos pozicijas ES ir kaip ieškosime sąjungininkų, taip pat nepaminėta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Silva

Silva portretas
"Matom, girdim, darom"- Jau tiek pridarėte, kad net per klškas drimba...

Hmm

Hmm portretas
Priemet darbo kodeksa. Jokie pazadai nebepades...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių