Stambulo konvencijos teikimą V. Pranckietis vadina gražiu akcentu

Prezidentės Dalios Grybauskaitės žingsnį teikti Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis vadina „gražiu akcentu“, bet savo balso nežada.

„Tai yra labai šiuolaikiškas žingsnis, kadangi dabar vyksta pasaulio politikių moterų lyderių suvažiavimas Lietuvoje, ir toks akcentas kabai gražus iš prezidentės pusės“, – penktadienį prezidentės iniciatyvą žurnalistams komentavo V. Pranckietis.

Klausiamas, kaip konvencijos ratifikavimas judės Seime, jis sakė, kad konvenciją Seimas jau svarstė, „ir kol nebus paaiškinta aiškiai „socialinės lyties“ sąvoka, turbūt kad nebus per daug gilinamasi“.

„Ta diskusija nuolat vyksta Seime ir niekur mes nesislepiame nuo tos konvencijos, bet konvencija yra susitarimas, o jei susitarimas, reikia susitarti“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Klausiamas, kaip pats balsuos dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, V. Pranckietis žadėjo balsuoti „už visus įstatymus, kad smurto artimoje aplinkoje būtų sumažinta“.

„Ne deklaruoti, kad konvenciją priimame, o kad sustipriname smurto artimoje aplinkoje nebuvimą, tada būsime pasiekę rezultatą, o ne kad kažkokį dokumentą iškeliame aukščiau jo tikslų“, – kalbėjo parlamento pirmininkas.

Vilniuje vykstant pasaulio moterų politikos lyderių konferencijai, prezidentė D. Grybauskaitė ketvirtadienį pateikė Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją.

Dalies politikų prieštaringai vertinama konvencija, skirta kovai su smurtu prieš moteris, teikiama Seimui be svarstymo Vyriausybėje.

Kovai su smurtu prieš moteris skirta konvencija Lietuvoje daugiausia diskusijų kelia dėl lyties apibrėžimų. Debatų centre yra angliška sąvoka „gender“ ir jos lietuviškas, Vyriausybės kanceliarijos patvirtintas vertimas „lytis socialiniu aspektu“. Diskusijoje oponentai šį terminą dažniausiai vartoja kaip „socialinė lytis“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis anksčiau yra patvirtinęs, kad konvencija nėra teikiama ratifikuoti Seimui, nes dėl jos politikai neranda sutarimo.

Teikdama ratifikuoti šią konvenciją prezidentė pabrėžė, kad ji skirta kovai su smurtu prieš moteris ir nekeičia, neišplečia lyties apibrėžimo, o kalba apie socialines lyčių funkcijas.

Prezidentė kartu argumentavo, kad nuogąstavimai, jog šia konvencija siekiama keisti lyties sąvoką, yra „klaidinantys ir nepagrįsti“.

Anot Prezidentūros, konvencijoje kalbama tik apie socialines lyčių funkcijas ir lygių galimybių skatinimą, diskriminacijos mažinimą, kovą su stereotipais, ir konvencijos apibrėžimai bus taikomi tik šio dokumento rėmuose.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir šalinimo pasirašė 2013 metais, tačiau iki šiol ji nepasiekė Seimo salės.

Europos Tarybos ekspertai teigia, kad ratifikavus dokumentą Lietuvai būtų vertingi konvencijos įgyvendinimą prižiūrinčių ekspertų patarimai ir geroji kitų šalių praktika, kaip pažaboti smurtą artimoje aplinkoje.

Šiuo metu iš 47 Europos Tarybos valstybių narių konvencijos nėra pasirašiusios tik Rusija ir Azerbaidžanas. Konvenciją jau ratifikavo 30 šalių, įskaitant 18 ES valstybių, tarp jų – Lietuvos kaimynė Lenkija, Estija, taip pat Italija, Ispanija, Malta, Vokietija, Prancūzija.

Lietuvos vyskupų konferencija ir kiti kritikai teigia, kad dėl Stambulo konvencijos Lietuvai gali tekti keisti lyties sampratą ir diegti nepriimtinas nuostatas apie homoseksualumą.

Kai kurie konservatyvių pažiūrų parlamentarai sako, kad konvencija įneštų painiavos į įstatyminę bazę ir pakenktų šeimos politikos įgyvendinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balamutas

Balamutas portretas
Būtina seime, vadovaujant Pranskiečiui, priimt įstatymą reikalaujantį, kad vyras kiekvieną naktį patiešintų savo moterį, arba lai Veryga nemokami išrašo moteriškėms po linksmąkotį. Tada ir Stasbūro konvencija bus nebeaktuali.

Pranckietis-konformistiškas pašlemėkas...

Pranckietis-konformistiškas pašlemėkas... portretas
Turėtų šis lenkiškų raidžių gerbėjas aiškiai atsiriboti nuo raudonosios liberalės Dalytės G.mūsų vertybes ir tradicijas ardančių iniciatyvų, bet neturi nei drąsos, nei proto

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
V.Prancietis ėjo į rnkimus pasisakydamas už tą Stambulo konvenciją. Buvo nuotrauka, kurioje stovi trys: Skvernelis, Pranckietis ir ta, kur laksto per įvairias partijas...Dovilė.... Taigi V.Pranckiečio pozicija yra aiški.... Kur čia yra MELAS? Melas tame, kad smurtas ar tai šeimoje, ar tai ne šeimoje, ar tai vyras prieš moterį, ar moteris prieš vyrą yra NUSIKALTIMAS ir turi būti baustinas ir tam visai nereikia jokios Stambulo konvencijos, susitarimo. Todėl darytina VIENAREIŠMĖ išvada, kad toji Stambulo konvencija turi visai kitus tikslus. Taigi matome visa aukščiausioji valžia yra už Stambulo konvenciją ir už iškrypėlius. Kur Deimantė Kedytė? Banditai, kur padėjote sunaikintą Deimantę Kedytę?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių