Svarstoma, ar liudytojai į Seimo komisiją gali siųsti advokatus

  • Teksto dydis:

Nenorėdama sukurti precedento, parlamentaro socialdemokrato Artūro Skardžiaus šeimos interesus energetikoje narpliojanti Seimo Antikorupcijos komisija sprendžia, kaip elgtis, kai į posėdžius kviesti liudininkai vietoj savęs atsiunčia advokatus.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas sako, kad liudytojų siekis į komisiją atsiųsti atstovus yra naujas reiškinys, o konservatorius Stasys Šedbaras mano, kad komisija, įtarusi, jog liudytojas slepia vertingą informaciją, ją gali gauti, pavedusi konkretų epizodą ištirti teisėsaugai.

Komisija prašo Seimo Teisės departamento išaiškinti procedūras, nes laikinųjų komisijų darbo tvarka tokios situacijos neaptaria. Pagal ją liudytojai į posėdžius privalo ateiti, nes kitaip jiems gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

Pastaruoju metu į komisijos posėdį neatvyko du saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininkai - Snieguolė Skardžiuvienė ir nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje turintis Rusijos pilietis Rustemas Nigmetzianovas - jie atsiuntė savo advokatus, kuriuos komisija išklausė, tačiau nutarė, kad jų pateiktos informacijos nepakanka. 

„Turime situaciją, kuri neturi precedento. Aš už tai, kad nesiformuotų netinkamas precedentas, kad galima bandyti neatvykti į komisijos posėdį“, - teigė komisijos vadovas Vitalijus Gailius.

Turime situaciją, kuri neturi precedento. Aš už tai, kad nesiformuotų netinkamas precedentas, kad galima bandyti neatvykti į komisijos posėdį.

J.Sabatauskas pripažįsta, kad liudytojų vengimas ateiti į komisiją neleidžia jai gerai alikti darbo.

„Ji tą darbą atliks, tik kokybė gal bus ne tokia aukšta, kaip norėtųsi. Gal tos išvados ne visiškai tikslios bus“, - BNS teigė Seimo narys.

Parlamentaras pripažino, kad per jo darbo praktiką į laikinąsias komisijas kai kurie privatūs asmenys neatvykdavo, bet nėra buvę, kad jie atsiųstų advokatą.

„Anksčiau taip nebūdavo (...) Tam tikra prasme tai problema. Gali būti situacijų, kurių tie atstovai negali paliudyti, nes jie nebuvo tuo metu su tuo žmogumi ir negalėjo matyti ir žinoti tam tikrų įvykių. Iš esmės jie nėra liudytojai“, - komentavo J.Sabatauskas.

Jis prisiminė atvejus, kai dirbant apkaltos komisijose vieni kviestieji iš karto pareikšdavo, kad neatvyks, antri rasdavo pateisinamų priežasčių, dar kiti - „maldavo jų nekviesti“, o iš kai kurių atėjusių naudos nebuvo: „Sugebėdavo bent jau ateiti ir nieko nepasakyti“.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys konservatorius S. Šedbaras BNS tvirtino, kad komisija, liudytojui neatvykus, jam gali pasiūlyti į klausimus atsakyti raštu.

Be to, jis pabrėžė, kad A.Skardžiaus žmona gali ir neliudyti prieš save ar artimus žmones. „Ji turi teisę neduoti parodymų. Geranoriškai gali duoti, bet jeigu ne, nepriversi“, - teigė S.Šedbaras.

Seimo narys taip pat tikino, kad už neatvykimą į komisiją nėra numatyta atsakomybė. Ji taikoma tik už melagingą liudijimą: „Matyt, čia kažkokia spraga arba buvo sąmoningai tai padaryta“, - spėliojo parlamentaras. Tačiau jis nesiūlo keisti Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo.

„Komisija nėra teismas ar ikiteisminio tyrimo institucija. Jeigu komisijai kils abejonių ar matys, kad yra kažkokia informacija, kad yra dar kažkas, ko jie negali ištirti, jie gali kreiptis į prokuratūrą ir paprašyti tų kitų institucijų, kurios turi kitas galias, atlikti tyrimą“, - pridūrė S.Šedbaras. 

J.Sabatauskas siūlo laikinosioms komisijoms „pereiti į konfidencialumo režimą“ - tada ateitų tie liudytojai, kurie nenori viešumo. „Visuomenės interesas yra žinoti apie tą reiškinį, kuris yra tiriamas, bet nėra būtinybės žinoti viską“, - teigė J.Sabatauskas. 

Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymas, numatantis prievolę atvykti į komisijos posėdį ne tik valstybės tarnautojams, bet ir kitiems asmenims, priimtas 1999 metais. 

Už neatvykimą į komisiją duoti parodymų gali būti skiriama Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 60 iki 900 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

generole....

generole.... portretas
ar dar ilgai globosi melagius skradziai ir ciniskai meluojancius.....

SANATNA

SANATNA portretas
JEI YRA ISTATYMAS BAUSTI UZ NEATVYKIMA I KOMISIJOS POSEDI,TA PONAI JI IR TAIKYKIT,KODAR ZIOPSOT?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių