Sveikatos apsauga – pilkųjų kardinolų rankose?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kol Aurelijus Veryga mosuoja STT vėzdu prieš sveikatos apsaugos ministerijos kanclerį, kyla vis daugiau įtarimų dėl jo paties suburtos komandos veiksmų ir vykstančių viražų.

Puokštė darbuotojų

Žiniasklaidoje jau yra skandalingai nuskambėjęs ne vienas A.Verygai patarinėjantis ar jo vadovavimo metu ministerijoje į kitokias pareigas įdarbintas asmuo. Tačiau "Kauno dienos" ir Seimo nario Antano Matulo turimais duomenimis, tai tik ministerijoje slypinčio pavojingo ledkalnio viršūnė.

Paaiškėjus faktui, kad ministro patarėjas Artūras Mažrimas buvo pralošęs įspūdingą sumą – apie 87 tūkst. eurų, kurią, kaip teigiama, kažkaip vis dėlto sugebėjo grąžinti, jis iš pareigų buvo atleistas paties prašymu.

 

Žiniasklaidoje nuskambėjo ir faktas, kad ministerijoje vėl buvo įdarbintas Gintaras Grachauskas, kuris anksčiau iš jos buvo atleistas už pravaikštas.

Masiškai palieka ministeriją

"Keista, kaip įmanoma surasti tokius žmones ir pakviesti juos į savo komandą", – stebėjosi A.Matulas, ilgametis Seimo Sveikatos komiteto narys. Vis dėlto labiausiai jam nerimą kelia ne faktai, jau skelbti žiniasklaidoje.

"Turiu daug informacijos iš žmonių, kurie išeina iš ministerijos arba jau išėjo. Išėjusiųjų šiemet – virš penkiolika žmonių. Išėjo, kaip man pasakojo, todėl, kad dirbdami, pavyzdžiui, skyrių, departamentų vadovais tiesiog matė, kad šalia jų veikia paralelinė ministerijos valdymo sistema, kuriai, atrodo, vadovauja patarėjas D.Bakša", – pasakojo A.Matulas. Anot jo, D.Bakša ministerijoje jaučiasi taip drąsiai, kad visas duris, taip pat ir viceministrų, vaizdžiai tariant, atidarinėja kojomis.

Seimo narys minėjo vieną iš atvejų, kai aukšto rango ministerijos politinio pasitikėjimo pareigūnai jam pradėjo pasakoti apie vieną jų ruoštą įstatymo projektą, kuris netrukus turėjo būti derinamas su kitomis institucijomis.

Pašnekovas, A.Matulo teigimu, labai nustebo, kad jam šis projektas jokia ne naujiena. "Pasirodo, kad kažkas šį įstatymo projektą jau buvo išsiuntęs Savivaldybių asociacijai derinti. Ministerija, pasirodo, jau kreipėsi į kai kurias institucijas. Žmogus, kuris ministerijoje atsakingas už šią sritį, net nežinojo, kad projektas jau yra derinamas už jo akių. Jis oficialiai tebelaukė, kol iš ministerijos visi suvizuos tą įstatymo projektą, ir tik iš manęs sužinojo, kad jis jau paleistas į viešąją erdvę", – stebėjosi Seimo narys.

Kažkurio darbuotojo savivalė? "Ne, be ministro niekas tokių dalykų nedaro", – įsitikinęs A.Matulas.

"Žmonės išeina iš darbo, nes tam tikros problemos sprendžiamos gana keistai – apeinant oficialių skyrių, departamentų, viceministrų vadovų lygį. Jiems tiesiog atnešama vizuoti dokumentus. Akivaizdu, kad yra sukurta paralelinė oficialiai ministerijos struktūrai sistema", – susidariusį vaizdą piešė Seimo narys.

Toks įdarbinimas su teise nesilankyti darbe, mano nuomone, yra korupcija.

Klesti protegavimas?

A.Matulas akcentavo, kad dėl esamos situacijos ministeriją palieka jauni, bet jau didelę patirtį ir žinias sukaupę specialistai, į kuriuos valstybė yra investavusi nemažas lėšas.

"Psichologinė atmosfera – siaubinga. Gal tai yra tam tikra taktika sukurti tokią psichologinę atmosferą, kad iš darbo žmonės išeitų patys", – svarstė parlamentaras.

Jis priminė, kad jau seniai kalbama apie būtinybę ministerijoje daryti reorganizaciją ir mažinti etatų. "Žmonės masiškai atleidžiami, tačiau tuo pačiu metu masiškai įvairiais patarėjais, įvairių programų vadovais, į kitokias pareigas dirbti nuotoliniu būdu priimami žmonės, kurie anksčiau su sveikatos apsaugos sistema neturėjo jokio ryšio", – pastebėjo A.Matulas.

Jis teigė turintis informacijos, kad kai kurie norintys užimti tam tikrus postus asmenys buvo aktyviai proteguojami.

"Netgi kyla įtarimas, yra tam tikrų duomenų, kad kai kuriems netgi buvo padiktuojami atsakymai į klausimus. Atrodo, kad pagrindinis veikėjas yra tas pats asmuo", – dėstė A.Matulas. D.Bakša? "Taip, yra tokių įtarimų", – teigė parlamentaras.

"Manau, kad yra susiformavęs kažkoks klanelis, – vertino parlamentaras. – O kai kurie žmonės ministrui įdarbinti nuleidžiami iš aukščiau."

Anot jo, tarp taip įdarbinamųjų – Jaunųjų gydytojų sąjungos, kuriamų popierinių, jo vertinimu, pacientų teisių gynimo organizacijų atstovai. Mainais už tai, A.Matulo teigimu, iš jų tikimasi palankių ministerijai ir jos sprendimams komentarų, vertinimų žiniasklaidoje, viešojoje erdvėje.

"Žiniasklaida mini įtemptą situaciją Sveikatos reikalų ministerijai pavaldžiame Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, kur sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komandos atstovai verčia į darbą priimti jai artimus žmones, o atsispyrusieji spaudimui vejami lauk, tuo metu per protekcijas priimtieji gali nevaikščioti į darbą, ir tai nėra vienintelis atvejis. Mano žiniomis, panaši situacija ir ministerijos Farmacijos departamente, kur įdarbinti jaunieji gydytojai rezidentai taip pat nevaikšto į darbą, o Jaunųjų gydytojų sąjungos vadovams taip užkemšamos gerklės principingai reikšti savo poziciją. Jie tampa ministerijos politikos ruporais, užuot atstovavę jaunųjų gydytojų, kurie susiduria su daugeliu sisteminių problemų, interesams. Toks įdarbinimas su teise nesilankyti darbe, mano nuomone, yra korupcija", – yra viešai pareiškęs A.Matulas.

Apibūdina kaip chaosą

Gal ministras dėl esamos situacijos niekuo dėtas? "Ministras sukūrė tokią sistemą, atrodo, leido tokiai sistemai veikti", – įsitikinęs A.Matulas.

Jis pasakojo, kad iki šios valdžios ministerijoje visuomet vykdavo oficialūs pasitarimai, oficialūs derinimai su skyrių, departamentų atstovais ir viceministrais.

"Viceministrai anksčiau būdavo pasiskirstę kuruojamas sritis, o dabar? Pabandykite oficialiai surasti, kuri viceministrė ką kuruoja. Neseniai kalbėjau su viena jų, ji nelabai galėjo pasakyti, ką ji kuruoja, sakė situacija keičiasi kasdien. Nurodymus, kas ką kuruoja, duoda tas pats ministro žmogus", – kalbėjo parlamentaras.

Kam naudinga tokia situacija, sistema, jeigu iš tiesų yra taip, kaip pasakojama?

"Nesuvokiu, kaip 28-aisiais nepriklausomos Lietuvos metais gali būti šitaip valdoma sistema. Jeigu tai tiesa, ką sako išėję žmonės… Viena buvusi departamento vadovė teigė palikusi šį darbą, kai pamatė, kad sprendimai, susiję su departamento kuruojamomis temomis, priimami departamentui už nugaros. Vadovei būdavo atnešami įstatymo įgyvendinamieji teisės aktai ir tiesiog reikalaujama juos pasirašyti. Ji teigė, jog neįsivaizdavo, kad gali būti tokia žodžio nelaisvė, kokia yra ministerijoje", – įspūdžius perteikė A.Matulas.

Jo vertinimu, taip blogai ministerijoje tikriausiai dar niekada nebuvo. "Kiek esu surinkęs informacijos ir lyginu su septyniolika prieš tai dirbusių ministrų, kiek jų buvo per mano kadencijas Seime, tokios situacijos, kai taip nėra vertinamas žmogus, kai sukurta šešėlinė sveikatos politikos formavimo sistema, nėra buvę", – sakė Seimo narys.

Jo manymu, vienas iš būdų, kuriais galima pasiekti pokyčių ministerijoje, – parlamentinė jos kontrolė. "O jos šiuo metu iš esmės kaip ir nėra. Per metus neįvyko nė vieno susitikimo su suinteresuotomis įvairiomis grupėmis jas informuojant apie ministerijos vykdomą politiką ir ją aptariant", – sakė A.Matulas.

Seimo narys aiškino, kad tokius susitikimus, klausymus, turėtų inicijuoti ministerija, tačiau ministerijoje tai, jo teigimu, nevyksta. "Niekas nekviečia diskutuoti, tartis. Gal ministrui ir taip viskas aišku? Gal tai yra toks demokratijos suvokimas? Gal tiesiog bijoma susitikti, nes į daugelį klausimų oficialūs ministerijos skyrių, departamentų vadovai, viceministrės neturi atsakymų, nes ne jie formuoja ministerijos politiką?" – klausė parlamentaras.

Seimo narys planuoja kreiptis į Seimo Antikorupcijos komisiją bei Generalinę prokuratūrą ir prašyti ištirti, ar toks įdarbinimas neturi korupcinio nusikaltimo požymių.

Paieška tampa iššūkiu

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė "Kauno dienai" prieš mėnesį teigė, kad ministras A.Veryga, "kaip ir bet kuris kitas ministras ar politikas, gali laisvai rinktis darbuotojus, formuodamas politinio asmeninio pasitikėjimo komandą".

Ji įvardijo pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos ministras atsirinko komandos narius.

"Profesionalumas, srities išmanymas, gebėjimas profesionaliai ir kokybiškai atlikti darbus. Patarėjas D.Bakša, kuruojantis teisės klausimus, – ne išimtis", – pabrėžė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Patarėja minėjo, kad darbuotojų, specialistų paieška neretai tampa iššūkiu.

– Pastaruoju metu ministerijoje didelė darbuotojų kaita.

– Vieni išeina, kiti perkeliami į kitas institucijas, dar kiti išeina ir pradeda savo individualias veiklas ar net verslus. Tad situacija šiuo klausimu nėra kuo nors išskirtinė ar ypatinga. Kodėl žmonės keičia darbą – priežastys tokios pat, kaip visur. Pavyzdžiui, darbo užmokestis, karjeros galimybės, kitos asmeninės priežastys.

– Kai kurie įdarbinimai kelia įtarimų. Kalbama, kad naujieji darbuotojai nebūna darbo vietose.

– SAM dirba profesionalūs savo srities ekspertai, kurie išmano ne tik savo sritį, bet ir žino, kokie pokyčiai būtini laikmečio realijoms. Tad jie yra vertinami, su jais bendraujama. Be to, yra sudaromos ir lanksčios darbo sąlygos. Pavyzdžiui, galimybė dirbti nuotoliniu būdu, siekiant išsaugoti gerus darbuotojus savo sistemoje. Tokių nėra daug – penki.

– Kaip ministras ir pats D.Bakša vertina kalbas, kad ministerijoje greta oficialiosios veikia paralelinė valdymo ir sveikatos apsaugos politikos formavimo sistema? Kalbama, kad tai šešėlinei sistemai vadovauja D.Bakša.

– Sveikatos politikos formavimo procese dalyvauja visi atsakingi viceministrai, departamentai ir padaliniai. Dėl patarėjo D.Bakšos. Šio ministro patarėjo pareigybė skirta padėti ministrui suformuoti politines nuostatas ir prioritetus, priimti sprendimus ir juos įgyvendinti ministro valdymo srities strateginės plėtros, valstybės politikos raidos, žmogiškųjų išteklių valdymo, teisėkūros ir teisinio vertinimo bei atstovavimo SAM interesams teismuose, kitose valstybės institucijose ir įstaigose bei teisinio taikymo srityse

Užsiminus apie Seimo nario A.Matulo pastebėjimus, kad už pravaikštas atleistas darbuotojas vėliau vėl įdarbintas ministerijoje, L.Bušinskaitė-Šriubėnė patvirtino, kad G.Grachauskas dirba sveikatos strateginės plėtros skyriaus specialistu. "Vertiname jo didelę darbo patirtį, aukštą kompetenciją, jo darbo rezultatais esame patenkinti", – tvirtino ministro patarėja.

Dalį klausimų D.Bakšai buvome išsiuntę dar prieš mėnesį. Per tą laiką atsakymų nesulaukėme. Dar daugiau klausimų pateikėme vėliau, tačiau gavome automatinį atsakymą, kad jis visą spalį atostogaus.

Rajonų ligonines privedė iki bankroto?

Iš gaunamų pajamų neišgyvenančios ir darbuotojams atlyginimų negalinčios didinti rajonų gydymo įstaigos privalo persitvarkyti, neseniai pareiškė A. Veryga.

Tokie pareiškimai papiktino medikų bendruomenę.

"Nuostabą kelia universitetinių įstaigų rodikliai. Žinoma, jie yra mūsų flagmanai, bet 7 mln. eurų pelnas, kai kitos balansuoja ties išgyvenimo riba, turėtų kelti susirūpinimą", – teigė posėdyje dalyvavęs Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos tarybos pirmininkas Darius Steponkus.

Rajonų ligoninių vadovai piktinosi, kad vasarą Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės buvo išvadinti piktavaliais, tyčia nedidinančiais medikams algų, nors iš tiesų tokių finansinių galimybių neturi.

"Pasvalio ligoninė dešimt metų neturėjo jokių skolų, net esant krizei, šių metų pirmą ketvirtį baigėme su teigiamu balansu. Su tiekėjais atsiskaitome laiku, algas mokame laiku, bet situacija pablogėjo antrą ketvirtį. Liepą net padidinus įkainius ir nepakėlus atlyginimų, mes baigėme šitą mėnesį su 41 tūkst. eurų minusu. Iš visų gautų pajamų net 95 proc. skyrėme atlyginimams, kitoms reikmėms liko tik 5 proc., kai paprastai reikia 22 proc. Aš nesuprantu, kur yra tos finansinės galimybės?" – sakė Pasvalio ligoninės vyriausiasis gydytojas Rolandas Rastauskas.

Kaip pagrindinę priežastį dėl pablogėjusios finansinės ligoninės padėties R.Rastauskas nurodė ministro A.Verygos vasario 23 d. įsakymą, kai nuo 1,25 iki 1,1 euro buvo sumažinta balo vertė, pagal kurią Ligonių kasos apskaičiuoja ir apmoka gydymo įstaigoms už suteiktas paslaugas.

Anot D.Steponkaus, įkainių už suteiktas paslaugas negalima pavadinti oriais.

"Orus 13 eurų atlyginimas už tris specialisto konsultacijas daugeliui sukels juoką", – teigė jis.

"Jeigu dabar staiga nusileistų marsiečiai ir juos reikėtų gydyti, tai būtų pasakyta, kad ir tai įskaičiuota į balo vertę", – kalbėjo Gydytojų vadovų sąjungos tarybos pirmininkas.

D.Steponkus ragino "baigti vieni kitiems meluoti ir jausti pagarbą".

"Kaip psichiatras galiu sugerti visas emocijas, išklausyti visus", – išklausęs vyr. gydytojus pareiškė ministras A.Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesiseka mums su medicina

Nesiseka mums su medicina portretas
Mafija su baltais chalatais daro ką nori, vaistai nepinga, partiniai ministrai vienas už kitą bukesni, belieka tik atsidusti.

ziu

ziu portretas
Sprendimai priimami kitur ir kitu - labai primena kauno savivaldybe

ji

ji portretas
tremtiniui galejai ir nesugrizti .
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių