Švietimo ministerija dėl pavaldžių įstaigų kreipėsi į VPT

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) prašo Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) padėti įvertinti situaciją apie galimus pažeidimus dėl viešųjų pirkimų ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Tuo metu VPT ketvirtadienį pranešė, kad po jos pastabų ŠMM pavaldus Ugdymo plėtotės centras (UPC) nutraukė dar vieną 39 tūkst. eurų vertės pirkimą – Modelių parengimo, išbandymo stebėsenos ir vertinimo, konsultavimo ir rekomendacijų parengimo paslaugų.

„Ministerijai pavaldžių įstaigų pirkimai kelia vis daugiau klausimų, abejonių dėl skaidrumo. Švietimui skirtos mokesčių mokėtojų lėšos turi būti panaudojamos neabejotinai skaidriai. Todėl prašome kompetentingos institucijos – Viešųjų pirkimų tarnybos – pagalbos ir tikimės sėkmingo bendradarbiavimo išaiškinant šiuos dalykus, metančius šešėlį ant visos sistemos, ir galutinai atsikratyti visų neteisėtų ir neskaidrių praktikų“, – pranešime cituojama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministerija prašo tarnybos bendradarbiauti sprendžiant minėtas problemas ir pateikti pasiūlymus dėl viešųjų pirkimų organizavimo ar jų procedūrų vykdymo tobulinimo ministerijos pavaldžiose įstaigose.

„Tokių veiksmų ministerija imasi, siekdama išsiaiškinti realią padėtį pavaldžiose įstaigose ir priimti reikalingus sprendimus, kad būtų galima galutinai užkardyti visas neteisėtas ir neskaidrias praktikas, taip pat jose pradėjo audito patikrinimus“, – pažymima pranešime.

J. Petrauskienė penktadienį dėl situacijos pavaldžiose ministerijos įstaigose susitiks su Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu Žydrūnu Bartkumi.

VPT nurodė suteiksianti ministerijai ir jos įstaigoms pagalbą, tačiau taip pat pabrėžė, kad šiuo atveju reikalingos ir platesnės konsultacijos.

„Jei ŠMM pavaldžioms įstaigoms tikrai reikia metodinės pagalbos ir konsultacijų – Tarnyba jas teiks. Tačiau ministerijai pavaldžių įstaigų įsigijimai neretai būna platesnė, ne tik viešųjų pirkimų problema. Todėl būtina, kad ŠMM pavaldžios įstaigos konsultuotųsi su švietimo bendruomene, specialistais kaip, kokiu būdu geriausia įsigyti tai, ko reikia“, - teigiama tarnybos komentare BNS.

J. Petrauskienė antradienį nušalino vieną dieną laikinai ministerijai pavaldaus Ugdymo plėtotės centrui vadovavusį Ričardą Totoraitį.

Tai ji padarė po BNS informacijos apie galbūt neskaidriai organizuotus viešuosius pirkimus.

J. Petrauskienė taip pat nurodė išplėsti auditą dėl viešųjų pirkimų – jį atlikti ne tik Ugdymo plėtotės centre, bet ir Švietimo aprūpinimo centre, kitose ministerijai pavaldžiose įstaigose.

R. Totoraitis buvo laikinai paskirtas Ugdymo plėtotės centro vadovu vietoje Giedriaus Vaidelio, atleisto iš pareigų kilus abejonių dėl centro vykdyto 1,3 mln. vertės viešojo pirkimo bendrosioms ugdymo programoms parengti.

Be to, ŠMM žada, kad iki metų pabaigos bus parengtas pavaldžių įstaigų pertvarkos planas ir pradėta jų reorganizacija. 

Kaip skelbė BNS, Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldus Ugdymo plėtotės centras vykdo penkis 21 mln. eurų vertės projektus, kasmet iš viso atlieka apie 700 pirkimų, tačiau pirkimus kai kurie centro tarnautojai imituoja – patys suranda ekspertus, o šiuos vėliau „pakiša“ po bendrovėmis, kurios ir laimi konkursus. Kai kurie pirkimų laimėtojai neturi nė vieno darbuotojo, o kai kurie – jokių sąsajų su švietimo sritimi.

Kai kurie ekspertai liudijo, kad jų atranką organizavo būtent R. Totoraitis.

Kito ŠMM pavaldaus Švietimo aprūpinimo centro pirkimuose įmonės „Atea Baltic“ valdoma „Biznio mašinų kompanija“ (BMK) per pastaruosius dvejus metus yra pasirašiusi 149 sutartis, kurių bendra vertė viršija 3 mln. eurų. Centro vadovo T. Salio sūnus Laurynas, bendradarbiaudamas su BMK susijusiomis įmonėmis ir darbuotojais, laimi pirkimus kitoje Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžioje įstaigoje – Ugdymo plėtotės centre.

Situaciją ŠMM pavaldžiose įstaigose ėmėsi nagrinėti ir Seimo Antikorupcijos komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių