A. Sysas: algas reguliuojančiame įstatyme palikta „bombikė“

  • Teksto dydis:

Seimas skubėdamas priimti biudžetininkų darbo užmokestį reguliuojantį įstatymą jame paliko „bombikę“, teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Per skubėjimą paprasčiausiai visados priimami ne patys geriausi sprendimai. Manau, kad didžiausias minusas šito įstatymo, kad bėgdami nuo subjektyvumo, ant jo dar labiau užlipome“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Seime sakė politikas.

Jo teigimu, įstatymas nustatė galimybę darbuotojui 100 proc. padidinti pastoviąją atlyginimo dalį ir dar leidžia jam mokėti kintamąją dalį, kuri gali siekti iki 50 proc. pastoviosios dalies. Anot A.Syso, ar mokėti didesnę algą, ar mažesnę, realiai lemtų vadovų sprendimai.

„(...) Darbo užmokestį galima bus pasididinti viršininko pagalba 100 proc. ir net 150 procentų. (...) Tai subjektyviai nustato įstaigos vadovas. Žinant, kad pas mus kolektyvinių sutarčių mažoka, čia yra tam tikra bombikė“, – sakė parlamentinio komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, svarstant įstatymo projektą, siekta, kad biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų pastovioji dalis sudarytų 70 – 80 proc., o kintamoji dalis, kurią lemtų subjektyvūs veiksniai, – 20 – 30 procentų. Dabar galiojančioje darbo apmokėjimo sistemoje ši proporcija, pasak A.Syso, sudaro 50 proc. ir 50 proc. ar 40 ir 60 procentų.

Suteikėme daug vilčių ir daug lūkesčių neturėdami finansinių lėšų juos įgyvendinti. Dabar tuos lūkesčius turi tik švietimiečiai, priėmus šitą įstatymą turės visi biudžetininkai.

„Priėmus tą įstatymą (...) mes išbalansuojame ir pakeičiame. Kintamosios ir pastoviosios dalies reguliavimas atiduotas labai subjektyviai (nuspręsti), ir tas santykis gali būti vienas prie dviejų, tai yra pastovioji dalis gali būti mažesnė negu šiandien yra. Manau, čia atsiras trintis ir labai greitai“, – tvirtino parlamentaras.

Jis sakė, kad pavasario sesijoje būtina grįžti ir taisyti sausio viduryje priimtą biudžetininkų atlyginimus nustatantį įstatymą. A.Sysas mano, kad tai daryti turėtų Vyriausybė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas taip pat tvirtino, kad naujasis įstatymas biudžetinių įstaigų darbuotojams suteikia per daug vilčių gauti didesnius atlyginimus, nors lėšų tam nenumatyta.

„Suteikėme daug vilčių ir daug lūkesčių neturėdami finansinių lėšų juos įgyvendinti. Dabar tuos lūkesčius turi tik švietimiečiai, priėmus šitą įstatymą turės visi biudžetininkai“, – sakė A.Sysas.

Jis priminė, kad mokytojų algoms didinti šiemet papildomai skirta 18 mln. eurų, o visų mažiausiai uždirbančių biudžetininkų – 16 mln. eurų.

Politikas nuogąstavo, kad gali atsirasti konkurencija tarp tos pačios srities įstaigų, kai vienai pavyks gauti didesnį finansavimą ir taikyti didesnius koeficientus algoms nustatyti, o kita turės verstis su mažesniu biudžetu, tad atitinkamai darbuotojai uždirbs mažiau. A.Sysas sakė, kad tokia nesveika konkurencija jau buvo tarp statutinių institucijų, dėl to darbuotojai „migravo“ iš vienos institucijos į kitą.

Kaip įstatymo pliusą politikas nurodė, kad biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai bus nustatomi pareiginės algos koeficientą dauginant iš pareiginės algos bazinis dydžio, kuris taikomas ir valstybės tarnautojų, politikų, teisėjų, pareigūnų atlyginimams. Šis dydis bus nustatomas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje, tai yra sutarus profsąjungoms ir Vyriausybei.

Šiemet galios valstybės tarnautojams Seimo jau nustatytas bazinis dydis – 130,5 euro.

„Dabartinė Vyriausybė ir ypač mūsų kolegos valstiečiai žalieji deda dau vilčių į socialinį dialogą ir partnerių derybas. Ir šiame įstatyme yra parašyta, bet jeigu įsigilini, derybos vyks dėl kelių eurų, nes galima bus derėtis dėl bazinio dydžio. Jeigu bazinis yra 130,5 euro, derėsimės, kad jis būtų 132 eurai“, – kalbėjo A.Sysas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmm

hmm  portretas
Kaip tai nėra lėšų o remti banderas haholus yra Sirija remti yra sau koncertinius mokėti yra sau atlyginimus kelti yra o žmonėms lėšų mat trūksta o kainas parduotuvėse laikyti 5kartus didesnes nei Europoje laikyti galima o atlygio kelti lėšų nėra

Sysai

Sysai portretas
visi sie komentarai yokie todel kad tu savo jau atidirbai kaip seimo sedetojas. Nepik.

Erzelis

Erzelis portretas
Nuo /scenos/ pasitraukti turėtų visi pensininkai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių