A. Sysas: algas reikia kelti ne tik tiems, kas „turi šautuvus“

Socialdemokratai neprieštarauja, kad būtų didinamos pareigūnų algos, tačiau mano, kad užmokestį kelti išskirtinai tik žvalgams ar prokurorams yra neteisinga visų iš biudžeto algas gaunančių darbuotojų atžvilgiu.

Pasak socialdemokrato Algirdo Syso, socialdemokratai nepritaria tokiai Vyriausybės darbo užmokesčio politikai, kai viso viešojo sektoriaus darbuotojų - mokytojų, darželių auklėtojų, medikų, bibliotekininkų, savivaldybių, kultūros, socialinių darbuotojų algos buvo pakeltos vos keliais eurais ir lieka beveik tokio pat dydžio, kaip buvo nukarpytos per ekonomikos krizę. Tuo metu prokurorams jau buvo parodytas išskirtinis dėmesys ir atlyginimai padidinti keliais šimtais ar net iki tūkstančio eurų. Dabar tokia malonė teikiama žvalgams.

„Vyriausybės argumentai, kad tokių pareigūnų, kaip prokurorai ar žvalgai, yra nedaug - neįtikina. Atvirkščiai, turi būti nuostata, kad viešajame sektoriuje tikrai svarbūs visi darbuotojai, o ne tik tie, „kas turi šautuvus“. Pavyzdžiui, socialiniai darbuotojai ligi šiol uždirba mažiau ir už mokytojus, nors daug kalbame, kokie jie svarbūs, kad apsaugotų skriaudžiamus, mušamus vaikus“, - sako A. Sysas

Atvirkščiai, turi būti nuostata, kad viešajame sektoriuje tikrai svarbūs visi darbuotojai, o ne tik tie, „kas turi šautuvus“.

Vyriausybė, užuot didinusi atlyginimus išskirtinai jėgos struktūrų atstovams, turi imtis subalansuoti viso viešojo sektoriau darbo užmokesčio sistemą, sako socialdemokratai.

Kaip ELTA jau skelbė, pagal ketvirtadienį Seimo priimtus pakeitimus žvalgybos pareigūnų tarnybinį atlyginimą, be pareiginės algos, priedų už tarnybinį rangą ar kario laipsnį, priedo už tarnybos stažą, sudarys ir priemoka už su ypatinga specifika susijusių funkcijų atlikimą. Žvalgybos pareigūnui už funkcijų, susijusių su ypatinga specifika atlikimą, galės būti mokama iki 50 proc. pareiginės algos dydžio priemoka. Žvalgybos pareigūnų pareiginės algos koeficientai didės dviem etapais - nuo 2018 m. liepos 1 d. ir nuo 2019 m. liepos 1 d.

Už naujas Žvalgybos įstatymo nuostatas balsavo 95 Seimo nariai, prieš - 3, susilaikė 5 parlamentarai.

Seimas, priimdamas Žvalgybos ir Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymų pataisas, tikisi tobulinti žvalgybos pareigūnų tarnybos apmokėjimo sistemą, padarant ją lankstesnę ir labiau motyvuojančią.

Pakeitimais nutarta įtvirtinti, kad priedas už tarnybinį rangą/kario laipsnį, kuris dabar mokamas nuo pareiginės algos bazinio dydžio, bus mokamas nuo Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatyme nustatyto pareiginės algos koeficiento. „Toks skaičiavimas labiau atitiktų šio priedo esmę - įvertinti žvalgybos pareigūno kvalifikaciją bei profesinės patirties lygį“, - teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatyme nuspręsta žvalgybos pareigūnams didinti pareiginių algų koeficientų dydžius ir daliai jų nustatyti minimalias ir maksimalias ribas. Žvalgybos pareigūnams, kurių pareigybei bus numatyti pareiginės algos koeficientų intervalai, konkretų pareiginės algos koeficientą pareigybei nustatys žvalgybos institucijos vadovas, atsižvelgdamas į veiklos pobūdį, pavojingumą, sudėtingumą, reikalaujamą kompetenciją, įtaką institucijos sprendimų priėmimui ir atsakomybės lygį.

Siekiant motyvuoti žvalgybos pareigūnus už ypač gerus tarnybinės veiklos rezultatus įtvirtinta galimybė už pavyzdingą tarnybą pareigūnus skatinti iki 2 pareiginių algų dydžio pinigine išmoka už asmeninį išskirtinį indėlį įgyvendinant žvalgybos institucijai nustatytus tikslus arba pasiektus rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip grazu

kaip  grazu portretas
as galvojau kad sisiaus nebera,,,ji pirma reikia ismesti ,,,durnos jo snektos ,,,tie zvengimai kaip duracioko lietuvai nieko gero jis nedave kaip jis ilindo iseima vagiu tarnas ,,,,,,

Pensininke

Pensininke portretas
Negaliu l televizoriuje i Sysa ziureti, nes jis sneka apie ZU ministro smulkmenas, o nesneka apie svarbius reikalus valstybeje: valstybes paskolu didziules palukanas, apie milijardini mokesti uz duju laiva ir t.t., o visi isikando Markauska , kad nukreiptu demesi nuo Juknevicienes , anuko susikompromitavusio uosvio negalejima ismesti is ZU ministerijos. Kalbekit apie OPIAS ir DIDELES problemas, o nerankiokit seklas is zemes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių