Techninis susitarimas dėl trijų šalių karinės brigados galimas kitų metų sausį

  • Teksto dydis:

Yra įmanoma, kad techninis susitarimas dėl Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos karinės brigados bus paruoštas kitų metų pradžioje, sako Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Siemoniakas).

Šeštadienį jis kalbėjosi telefonu su Ukrainos gynybos ministru Stepanu Poltoraku, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP.

„Sutarėme (su ministru S.Poltoraku) paspartinti darbą, susijusį su techniniu susitarimu. Tikimės, kad jį būtų galima pasiekti pirmaisiais kitų metų mėnesiais“, - sakė jis.

Kaip skelbta, šiemet rugsėjį Lietuva, Lenkija ir Ukraina galutinai sutarė steigti bendrą karinę brigadą. Brigados kūrimo projektu taip pat siekiama stiprinti Lietuvos ir Lenkijos strateginę partnerystę ir karinį bendradarbiavimą ir padėti Ukrainai aktyviau įsitraukti į bendradarbiavimą regione ir euroatlantinėje erdvėje.

Planuojama, kad brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Brigada bus formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį. Planuojama, kad brigadą sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai.

Lietuva, Lenkija ir Ukraina brigadai skirs po pėstininkų batalioną, šalys-steigėjos skirs personalo specializuotiems junginiams ir brigados štabui formuoti.

Brigados LITPOLUKRBRIG štabas įsikurs Lenkijoje, Liubline. Lietuva į štabą planuoja deleguoti iki penkių nuolatinių karių ir skirti papildomai karių brigados mokymų ir pratybų metu.

Brigados batalionai bus dislokuoti juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį –  į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje.

Derybos dėl bendros brigados kūrimo prasidėjo dar 2007 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iš Lietuvos- 5 kariai

iš Lietuvos- 5 kariai portretas
5 nuolatiniai Lietuvos kariai tarptautinėje brigadoje nėra daug. Bet Rusijossiniasklaidai riūkšmo ir kaltinimų Lietuvai ir didinti ekonominei blokadai bus pakankama ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių