Teisingumo ministerija – prieš V. Vasiliausko pataisas dėl prekybos poveikiu

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija siūlo Vyriausybei nepritarti „tvarkiečio“ Valdo Vasiliausko pataisoms, kuriomis siūloma Baudžiamajame kodekse naikinti prekybos poveikiu sąvoką ir atleisti juridinius asmenis nuo atsakomybės už tarpininko kyšininkavimą.

Anot ministerijos parengto Vyriausybės nutarimo projekto, šis projektas nesuderinamas su Lietuvos prisiimtais tarptautiniais įsipareigojimais.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad priėmus įstatymo projektą, prekybos poveikiu sąvoką apimtų tik tiesioginį kyšio davimą ir tik valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, o atsakomybėn būtų traukiamas tik fizinis asmuo.

Be to, Teisingumo ministerija pabrėžia, kad bausmę švelninantis arba kitokiu būdu nusikalstamą veiką padariusio asmens teisinę padėtį palengvinantis baudžiamasis įstatymas turi grįžtamąją galią, tai yra jis taikomas iki tokio įstatymo įsigaliojimo nusikalstamą veiką padariusiems asmenims, taip pat atliekantiems bausmę ir turintiems teistumą asmenims.

„(...) būtų pakenkta šiuo metu atliekamiems ikiteisminiams tyrimams dėl nusikalstamų veikų, susijusių su prekyba poveikiu, o asmenims, galbūt padariusiems tokias nusikalstamas veikas, būtų sukurtos prielaidos išvengti baudžiamosios atsakomybės“, - rašoma išvados projekte.

Seimas po pateikimo yra pritaręs V.Vasiliausko parengtam Baudžiamojo kodekso pataisų projektui, pagal kurį straipsnis „ Prekyba poveikiu“ būtų keičiamas į „Tarpininko kyšininkavimą“. Pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą. Be to, dingsta juridinio asmens atsakomybė.

V.Vasiliauskas priklauso partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai Seime, o ši partija minima ikiteisminiame tyrime, susijusiame su prekyba poveikiu.

Generalinis prokuroras Seimui yra pateikęs prašymą leisti patraukti „tvarkietį“ Rimą Ručį baudžiamojon atsakomybėn. Anot prokuratūros, surinkti duomenys leidžia manyti, kad parlamentaras iš prodiuserio ir politiko Rolando Skaisgirio paėmė didelės vertės kyšį, žadėdamas paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų R.Skaisgirio atstovaujamų įmonių interesams. Prokurorų teigimu, R.Ručys taip pat galėjo organizuoti apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anele

anele portretas
sios partijos gretose ir kontrabandos karalius.jis irgi dalinai tuo uzsiima ir pildo partijos kasa?

kolba

kolba portretas
pagrindinis politiku tikslas -kovoti su korupcija...kad tik jos nepaliestu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių