Kaltinamieji politinės korupcijos byloje: prezidentė gali paveikti teisėjus

Vilniaus apygardos teismas nusprendė po savaitės tęsti koncerno „MG Baltic“, dviejų partijų ir politikų korupcijos bylą.

Birželio 15 dieną teisėjų kolegija skelbs nutartį dėl penktadienį jai pareikšto advokatų ir kaltinamųjų nušalinimo, taip pat nušalinimo valstybės kaltinimą palaikančiam prokurorui Justui Lauciui.

„MG Baltic“ advokatas Linas Belevičius pareiškė nušalinimą visiems trims teisėjų kolegijos nariams – Nijolei Žimkienei, Jurgitai Kolyčienei bei Ugniui Trumpuliui.

Kaltinamųjų politinės korupcijos byloje advokatai teigia, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė, viešai pateikdama įvairius vertinimus, gali paveikti bylą nagrinėjančių teisėjų poziciją.

L. Belevičius, penktadienį pareiškęs nušalinimą visiems politinės korupcijos bylą nagrinėjantiems teisėjams, sakė, kad prezidentė žiniasklaidai yra išsakiusi, kokio sprendimo šioje baudžiamojoje byloje tikisi.

„Valstybė proceso dalyviams turi suteikti garantijas dėl objektyvaus proceso“, – pabrėžė advokatas.

Jis vėliau žurnalistams sakė, kad dabar kaltinamiesiems nėra užtikrinta, jog teismas nebus priklausomas nuo aukščiausių valstybės vadovų.

„Paskaitykime Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadą, kurią patvirtino Seimas. Jau šioje išvadoje koncernas yra įvardytas kaip organizuota nusikalstama grupė. Tai gal apskritai nebereikia teismo, jeigu Seimas nusprendė? Galėtų ir bausmę paskirti, V. Bakas (komiteto pirmininkas – BNS) jau skaičiuoja milijardus, galėtų ir metus paskaičiuoti. Tos garantijos, kurių reikalauja Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, iš kaltinamųjų yra atimtos – teisė į nepriklausomą teismą, nekaltumo prezumpcija“, – penktadienį teisme žurnalistams sakė L. Belevičius.

Jis prezidentės pasisakymą ir nušalinimą teisėjams siejo su jų skyrimo tvarka – Lietuvoje teisėjus skiria ir atleidžia prezidentė Teisėjų tarybos patarimu.

Tuo metu kaltinamasis Eligijus Masiulis pareiškė turintis žinių, kad birželio 6 dieną, trečiadienį valstybės kaltintojas Justas Laucius lankėsi Prezidentūroje. Šis tai griežtai paneigė. Prokuroras teigė Prezidentūroje nebuvęs jau 16 metų.

„Nesusivaideno, prokuroro sąžinės reikalas“, – žurnalistams po posėdžio tikino E. Masiulis.

J. Laucius mano, kad jį siekiama nušalinti kaip principingą ir kvalifikuotą pareigūną.

Koncernas „MG Baltic“ penktadienį pranešė, kad artimiausiu metu pateiks ieškinį dėl jam padarytos žalos atlyginimo. Ieškinį planuojama reikšti ne tik Valstybės saugumo departamentu kaip institucijai, bet ir asmeniškai jos vadovui Dariui Jauniškiui,i Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui.

Šioje byloje kaltinimai pateikti trims juridiniams ir penkiems fiziniams asmenims: Darbo ir Liberalų sąjūdžio partijoms, koncernui „MG Baltic“, buvusiems liberalų ir „darbiečių“ lyderiams E. Masiuliui, Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Visi įtariamieji savo kaltę neigia.

Žiniasklaida pastarosiomis savaitėmis viešino teismui perduotą ikiteisminio tyrimo medžiagą. Bylą iš viso sudaro 108 tomai, kaltinamasis aktas – 450 puslapių.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, daugiau kaip 50 iš jų – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Iš viso įvykdyta daugiau nei 200 apklausų, atlikta per 30 kratų.

Teisėsauga įtaria, kad R. Kurlianskis per papirkinėjamus politikus siekė „MG Baltic“ naudingų sprendimų priėmimo Seime svarstant įstatymus dėl vartojimo kreditų, atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo, bandė paveikti Seimo nutarimo dėl kelio Vilnius-Utena priėmimą.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas taip pat kaltinamas siekęs, kad iš Vilniaus savivaldybės tarybos darbotvarkės būtų išimtas klausimas dėl paminklo Jonui Basanavičiui, būtų priimti koncernui priklausančioms žiniasklaidos priemonėms palankūs sprendimai, skirstant Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros įgyvendinamų projektų viešinimo bei visuomenės informavimo kampanijų 2016 metų biudžetus.

Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis taip pat siekė paveikti Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko skyrimą, sprendimus dėl buvusio „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Stasio Dailydkos palikimo poste, Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Masiulio elgesys pasako apie teismų sistemą,jis puikiai žino, kad teismai politikų rankose,Masiulis žino, kad jo nenuteis, užtai šypsosi,jam juokas ima,ne teismas o marionetes.

Pilietė

Pilietė portretas
Mane stebina E. Masiulio nepagarba teismui. Kaip jis elgiasi? Tarsi nesubrendėlis atėjęs į diskoteką: šaiposi, vaiposi, blaškosi nuo vieno prie kito kolegos. Betgi tai -- teismas, ir šitaip elgtis nedera. Juolab kad minėtas asmuo yra įtariamasis.

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių