Trims laureatams – apdovanojimai už Lietuvos-Lenkijos santykių stiprinimą

Vilniuje įteikti Jerzy Giedroyco vardu pavadinto Lietuvos-Lenkijos dialogo ir bendradarbiavimo forumo apdovanojimai. Šiemet jie atiteko trims laureatams.

Tai jau tretieji J. Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumo įteikti apdovanojimai už viso gyvenimo nuopelnus, plėtojant abiejų tautų santykius, už dvišalius verslo bei kultūros pasiekimus. Jie atiteko pirmajam Lenkijos ambasadoriui Lietuvoje profesoriui Janui Widackiui ir ilgametei Lenkijos instituto Vilniuje direktorei dr. Malgorzatai Kasner.

Šių metų naujovė – verslo kategorijos apdovanojimas, teikiamas kartu su „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmais“. Apdovanojimas skirtas Radvilos Juodojo palikuoniui princui Maciejui Radziwillui, prisidėjusiam prie Lietuvos ir Lenkijos ryšių stiprinimo.

„Prezidentas Valdas Adamkus ir prezidentas Aleksander Kwasniewskis įsteigė Giedroyco apdovanojimus ir jie buvo keletą metų teikiami, paskui ta tradicija nutrūko, o prieš dvejus metus šią tradiciją atnaujino šis forumas, ir dabar jos teikiamos vienais metais Vilniuje, kitais – Varšuvoje“, – sakė forumo valdybos pirmininkas profesorius Alvydas Nikžentaitis.

Lie­tu­vos ku­ni­gaikš­čių Gied­rai­čių gi­mi­nės pa­li­kuo­nio J. Gied­royco Lietuvos ir Lenkijos dialogo ir bendradarbiavimo forumas įkurtas prieš ketverius metus, siekiant gerinti dvišalius santykius. Sa­vo veik­lo­je ir darbuo­se J. Gied­roy­cas daug dė­me­sio sky­rė Lie­tu­vos Didžiajai Ku­ni­gaikš­tys­tei, rū­pi­no­si drau­giš­kais Lie­tu­vos ir Len­ki­jos santykiais, ak­ty­viai rė­mė Lie­tu­vos ko­vą dėl ne­prik­lau­so­my­bės.

„Giedroyco palikimas aktualus ir šiuolaikinėje istorijoje, nes jis aiškino ir mokė, kad nacionalizmas yra didžiausia neganda pasaulyje. Taip, kaip Marksas ir Engelsas aiškino apie komunizmo šmėklą Europoje 19 amžiuje, taip mes galime pasakyti apie 21 amžiaus Europos nacionalizmo šmėklą. O Giedroyco idėjos veda mus prie susivienijusios, universalios vertybių Europos“, – teigė pirmasis Lenkijos ambasadorius Lietuvoje, premijos laureatas J. Widackis.

Šiemet į apdovanojimus pretendavo 18 nominantų. Trims laureatams dar įteiktos statulėlės, simbolizuojančio karališką ąžuolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių