Užsienio reikalų ministras dėkoja Kazachstanui, priėmusiam „Misija Sibiras“

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dėkoja Kazachstanui, priėmusiam lietuvių tremties ir kalinimo vietas lankančio projekto „Misija Sibiras“ dalyvius, kai jų neįsileido Rusija.

„Smagu, kad nepaisant trukdžių „Misija Sibiras“ šiemet įvyko. Esame dėkingi Kazachstanui, kad jauni, aktyvūs žmonės galėjo tęsti savo darbą ir atrasti bei įamžinti lietuvių atminimo vietas“, – sakė ministras L. Linkevičius, trečiadienį susitikęs su „Misija Sibiras 2018“ dalyviais.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, misijos dalyviai susitikimo metu pasidalino istorijomis iš ekspedicijos, padėkojo Kazachstano ambasadai Lietuvoje, Lietuvos garbės konsului Karagandoje Vitalijui Tvarijonui ir vietos valdžiai bei vietiniams gyventojams už paramą ir supratimą.

„Kalinių atsiminimuose gausu padėkų kazachams už paramą, pagelbėjusią išlikti gyviems sovietų konclageriuose. Šiandien dėkojame, kad Kazachstanas su derama pagarba įamžina represijų aukų atminimą, taip išreikšdamas poziciją dėl autoritarinių režimų nusikaltimų, kuriuos kai kurios kaimynės yra linkę nuslėpti“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Septynioliktąjį kartą surengta misija šiemet aplankė lietuvių kalinimo ir tremties vietas Karagandos, Džezkazgano ir Balchašo apylinkėse Kazachstane: aplankyta 16 kapinių, sutvarkyta apie 200 lietuvių kapų, 4 memorialai buvusių lagerių vietose, iškelti 6 nauji kryžiai lietuvių politinių kalinių palaidojimo vietose.

Į Rusijos Krasnojarsko kraštą planuotos ekspedicijos maršrutas buvo pakeistas, kai, likus mažiau nei mėnesiui iki misijos pradžios, Rusijos ambasada Lietuvoje atsisakė išduoti vizas ekspedicijos dalyviams.

Manoma, kad Kazachstano Karlago lageriuose kalėjo apie 20 tūkstančių lietuvių. Kazachstane iki šiol gyvena maždaug 5 tūkstančiai lietuvių, dauguma jų – ištremtieji ar buvę politiniai kaliniai, nurodoma pranešime.

Projektas „Misija Sibiras“ vykdomas nuo 2006 metų. Per sovietų okupaciją iš Lietuvos į tremtį ir lagerius ištremta daugiau nei 280 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dėkavoja priėmusiems 'nusipelniusių' vaikučių ekskursiją?..

Algys

Algys portretas
O tai kokio velnio rusus isileidzia i Lietuva tvarkyti tarybiniu kapu,ka Linkeviciau,prisisikes i kelnes rusu bijai?

siaip

siaip portretas
jam gydytis reikia. nutukimas rimtas , sveikatai pavojus milziniskas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių