V. Adamkus: pagal vakarietišką demokratiją negyvename

  • Teksto dydis:

Mums dar trūksta vakarietiškos kultūros, demokratijos, apie kurią dažnai kalbame, nors gyvename kitaip, LRT RADIJUI sako prezidentas Valdas Adamkus. Anot jo, dėl to judėjimo „Santaros-Šviesos“ uždavinys jaunajai kartais turėtų būti perimti idealus ir vertybes, kuriomis remdamasis gyvena pasaulis.

Per 60 metų „Santaros-Šviesos“ organizacijos esmė nepasikeitė, tvirtina V. Adamkus. Kaip teigia jis, pirmasis tikslas kuriant organizaciją buvo išlaikyti lietuvybę, kalbėti už Lietuvą: „Žinojome, kad tuo metu Lietuva tikrai negali išsakyti savo idealų. Svarbiausia buvo išlaikyti bendruomenę – lietuvį prie lietuvio. Man atrodo, kad nors per 60 metų gyvenimas bangavo, kartos keitėsi, mums tai pavyko.“

V. Adamkus teigia nors besidžiaugiantis, bet su skausmu sakantis, kad „Santaros-Šviesos“ pradininkų likę nebedaug. „Tačiau jų garbei galiu pasakyti, kad jų ir mūsų visų idealai ir šiandien gyvena Lietuvoje. Pradėjome toli už Lietuvos ribų. Kai kam tai gal buvo keista – kad jaunimas sugalvojo naują organizaciją, kuris skiriasi nuo kitų tuo, jog nesilaiko iš anksto nustatytų dogmų, kad pasirinkta išlaikyti ir burti lietuvius, palaikyti lietuvybės kūrybinį elementą. Svetimoje aplinkoje buvo daug sunkiau tai vystyti, todėl tai pareikalavo tikrai ypatingo talento“, – tikina pašnekovas.

Kaip teigia V. Adamkus, talentingiems žmonėms pavyko suteikti jėgos Lietuvos kultūrai, palaikyti lietuvybės dvasią, lietuvių vardą pasaulyje. „Kaip bebūtų, Sovietų Sąjunga, Kremlius buvo nušlavęs Lietuvos vardą iš pasaulio žemėlapio ir ta vienintelė veikla, pozityvi lietuviška veikla ir išlaikė mūsų vardą ir šiandieną mes gyvename laisvoje Lietuvoje“, – sako prezidentas.

V. Adamkus tvirtina besidžiaugiantis atgauta laisve ir tuo, kad Lietuvai atsivėrė pasaulis, bet tvirtina mūsų šalyje dar matantis silpnų vietų. „Galbūt iš mano pusės reikalavimai būtų dideli, tačiau aš galvoju, kad mes neišnaudojame savo viso potencialo. Kartais neįvertiname talentų, kurių turime daug. Jie savo  pajėgumu jau įrodė pasauliui, kad jie yra talentingi. Galbūt, ko mums labiausiai trūksta, tai, sakyčiau, savigarbos, pagarbos žmogui“, – tvirtina prezidentas.

Jo nuomone, mums dar reikėtų išmokti gerbti kitų nuomonę ir išklausyti net tada, kai išsakomos mintys nesutampa su mūsų pačių pozicija.

„Jokiu būdu nereikia smerkti žmonių dėl jų nuomonės. Išdrįstu pasakyti, kad galbūt mums dar trūksta tos vakarietiškos kultūros, demokratijos, apie kurią dažnai kalbame, bet dar ne pagal ją gyvename. Štai „Santaros-Šviesos“ uždavinys prieš akis jaunajai kartais – įsijausti, perimti tuos idealus, kuriais pasaulis gyvena, ir priimti tas vertybes, įgyvendinti jas savo bendruomenėje“, – ragina V. Adamkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liėtuvis

Liėtuvis portretas
Robokopas vakarū)))

Anonimas

Anonimas portretas
Jau tos vakarietiškos kultūros per akis.

pone prezidente

pone prezidente portretas
kai tauta pati rinko tai ji tikejo daug daugiau is jusu negu jus padarete Lietuvos labai.suprantu kad tarp zuliku kazka gero nuveikti bet vertejo jums pasistengti labiau o dabar turim ka turim ,zinoma ir mes lietuvos pilieciai mazai ka padarem kad kas pasikeistu.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių