V. Adamkus: Rusija tęsia Sovietų Sąjungos politiką

  • Teksto dydis:

Rusijos politika tęsia Sovietų Sąjungos tradicijas, sako prezidentas Valdas Adamkus. Pasak jo, Rusijos vykdoma agresija prieš Ukrainą Azovo jūroje būtina įvardinti tiesiog karu, kuris kelią grėsmę ne tik ukrainiečiams, bet ir visam likusiam pasauliui.

,,Reikia pripažinti, kad tokia grėsmė (grėsmė laisvei, - ELTA) egzistuoja. Noriu patvirtinti ir pasakyti vieną dalyką - Rusijos dabartinė politika yra tąsa buvusios Sovietų Sąjungos (politikos, - ELTA). O ji buvo grėsmė ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui. Aš manau, kad situacija nėra pasikeitusi. Tik šiuo metu pasaulis ir, ypač Europa, daugiau supranta tą grėsmę ir atitinkamai tam ruošiasi“, - sakė V. Adamkus.

Prezidentas pabrėžė, kad dar turi vilties, kad Rusijos vykdoma Ukrainą skaldanti agresija baigsis.

,,Šiandien stebiu, kas dedasi Ukrainoje su dideliu skausmu. Aš galiu pasakyti, kad tai yra agresija, nepateisinama jokiu būdu laisvame pasaulyje, ir aš turiu vilties, kad atsiras kelias kaip nors sustabdyti viską ir grąžinti visišką nepriklausomybę, laisvę ir integruotą Ukrainą“, - Delfi TV laidoje sakė V. Adamkus.

Anot prezidento, Vakarų pozicija Ukrainos klausimu turi būti vieningesnė ir stipresnė. Prezidentas pabrėžė, kad dabartinė Vakarų šalių reakcija į konfliktą Azovo jūroje nėra pakankama, nes Rusijos paprasčiausiai neveikia deklaratyvūs Maskvos elgesio įvertinimai.

„Mano tvirtu įsitikinimu, vienintelis atsakymas - visos Europos ir gal viso pasaulio - turi būti griežtos pozicijos išsakymas ir ribų nustatymas (...) Griežtai turime pasakyti, kad pasaulis pripažįsta laisvę, apsisprendimą visoms tautoms ir žmonėms“, - teigė V. Adamkus.

Įvertino Seimo darbą: daugeliu atveju esu nusivylęs

V. Adamkus neslepia nusivylimo Seimo darbu ir pabrėžia, kad žmonės turi legalią galią nebesirinkti tų politikų, kurie iki šiol taip ir nesugebėjo įgyvendinti piliečių interesų.

Prezidentas  teigė jaučiantis nerimą, kad Seime politikai per daug laiko praleidžia aiškindamiesi tarpusavio santykius parlamentinėse komisijose.

„Kada mūsų Seimas tris ketvirčius laiko praleidžia įvairių komisijų, tyrimų, apkaltų ieškojime, (...) (ginčijantis dėl, - ELTA) sprendimų, ar vienus siųsti į teismą, ar apkaltinti juos, o ne sprendžiant gyvybinius valstybės reikalus. Štai kur mano didžiausias nusivylimas“, - kalbėjo V. Adamkus. Kadenciją baigęs prezidentas pabrėžė, kad politikų sprendimai yra pernelyg sukoncentruoti į siaurų partijų interesų tenkinimą. 

Kada mūsų Seimas tris ketvirčius laiko praleidžia įvairių komisijų, tyrimų, apkaltų ieškojime, ginčijantis dėl sprendimų, ar vienus siųsti į teismą, ar apkaltinti juos, o ne sprendžiant gyvybinius valstybės reikalus. Štai kur mano didžiausias nusivylimas.

„Ir aš pats daugeliu atveju esu nusivylęs, matydamas sprendimus, kurie yra netinkami Lietuvos ir žmonių gerovei išlaikyti. Sprendimai neturėtų būti svarstomi remiantis vien siaurais politinių partijų sumetimais, bet (turėtų, - ELTA) atsižvelgti į Lietuvos žmogų, kuris su didele viltimi žiūri į ateitį ir tikisi geresnio gyvenimo“, - kalbėjo V. Adamkus.

Prezidentas užstojo esama situacija nepatenkintus mokytojus ir skeptiškai įvertino Vyriausybėje vyraujantį neigiamą požiūrį į streikuojančius pedagogus. Pasak jo, švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės pareiškimas, kad streikuojantys ir net naktį iš ministerijos nesitraukiantys mokytojai elgiasi nekonstruktyviai, neatnešė jokios naudos. 

„O kokie rezultatai iš to? Nepajudėta nė žingsnio į priekį, (...) reikia ieškoti kelių ar parodyti gerų norų, užtenka spręsti tik partijų reikalus, spręskime realias problemas, kurias žmonės kelia jau viešai - protestuodami, miegodami viešosiose vietose“, - apibendrino V. Adamkus. 

Galiausiai prezidentas pabrėžė, kad piliečiai turi patys įvertinti politikų darbą artėjančiuose rinkimuose.

„Žmonės turi legalią, demokratinę jėgą - rinkimus ir šią jėgą pademonstruoti pasirenkant ne tuos, įstrigusius į Seimą pareigūnus, kurie iki šiol mūsų tikslų taip ir nepateisino“, - kalbėjo prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arūnas

Arūnas portretas
Varykit iš Lietuvos,komentatoriai supersti,gėda jūsų klausytis,gyvenime neesat nieko gero nuveike,tik palot mokat,tas man aiškiau nei aišku. Galvojat,kad čia anonimiškai palosit ir nieks jūsų nesuras? Karma jus visur suras,sveikinu!

Xy

Xy portretas
Če jam nuo kokokolos senuks nupušo.

.....

..... portretas
Amerikasosu mumija. Tetras klounada
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių