V. Bako atsakas D. Gaižauskui: jis arba meluoja, arba nesigaudo

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas atsakė į Dainiaus Gaižausko kaltinimus, esą jis su NSGK nariais nesidalino Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija.

Pasak jo, D. Gaižauskas meluoja ir skatina nepasitikėjimą NSGK. V. Bakas taip pat neskuba pritarti idėjai kurti Seimo laikinąją tyrimų komisiją Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės Irinos Rozovos atvejui tirti. Seimo narys pirmiausia kviečia pačią I. Rozovą atsakyti į visiems rūpimus klausimus.

Komentuodamas D. Gaižausko teiginius, kad NSGK aiškinsis, kodėl, pasak jo, buvęs NSGK pirmininkas nesidalino VSD informaciją su komiteto nariais, V. Bakas teigė, jog dabartinis NSGK vadovas arba meluoja, arba dar nesupranta komiteto, kuriam vadovauja, veiklos.

„Aš manau, kad ponas Gaižauskas tiesiog meluoja arba klaidina visuomenę, arba tiesiog dar nesupranta, kaip veikia komitetas (NSGK. - ELTA). Visa informacija, kuri pateikta komitetui, yra prieinama visiems komiteto nariams specialioje raštinėje. Kai kurie komiteto nariai yra susipažinę. Tai rodo, kad tie, kurie norėjo susipažinti, tie susipažino. Bet iš tiesų ponas Gaižauskas pats nebūdavo iš tų, kurie skaitydavo dokumentus. Ponas Gaižauskas atras dar daug naujovių, kai pradės domėtis komiteto veikla“, – Eltai kalbėjo buvęs NSGK vadovas.

Pasak V. Bako, tokie D. Gaižausko teiginiai apie neva nuslėptą VSD informaciją kelia susipriešinimą bei nepasitikėjimą NSGK.

„Kodėl jis (D. Gaižauskas. – ELTA) tai dabar teigia, aš nesuprantu... tai yra politikų kiršinimas. O vienintelis rezultatas, kurį jis pasieks, tai padidins nepasitikėjimą arba susipriešinimą, o tai jau nesuderinama su mūsų nacionalinio saugumo interesais. Juolab, kai tokie teiginiai yra fabrikuojami bei nepagrįsti faktais. Premjeras žinojo, žinojo Seimo pirmininkas ir daugiau sprendimų priėmėjų, tai rodo, kad buvo padaryta viskas, kas įmanoma, bei informuoti sprendimų priėmėjai“, – sakė jis.

Paklaustas, ar prilygintų dabartinę I. Rozovos situaciją su buvusio Seimo nario Mindaugu Basčio istorija, V. Bakas tai griežtai atmetė.

„Neprilyginčiau. Mindaugas Bastys buvo labai įtakingas pozicijos narys, vadovavo komisijoms, pretendavo būti Seimo pirmininko pavaduotoju. Labai aktyvus žmogus, kuris siekė energetikos interesų, kurie labiau atitiko Rytų kaimynų interesus nei Lietuvos (...) Jeigu paaiškėtų kokie gilesni jos veiksmai, kurie prieštarautų nacionalinio saugumo interesams, tuomet gal galima būtų kalbėti, bet dabar tikrai nelyginčiau“, – sakė jis.

V. Bakas teigia, kad dar negali atsakyti, ar reikalinga Seimo laikinoji tyrimų komisija tirti I. Rozovos atvejį. V. Bakas kviečia pirmiausia pačią I. Rozovą atsakyti į visiems rūpimus klausimus.

„Aš pritarčiau, kad reikėtų paviešinti informaciją, susijusią su jos veikla. Taip pat ji pati turėtų pateikti daugiau aiškumo. Dėl tyrimo komisijos – aš nežinau, nemačiau visų dokumentų, kurie šiandien buvo nagrinėjami NSGK. Nebuvau posėdyje, reikėtų susipažinti dar su medžiaga“, – teigė jis.

V. Bakas nebuvo linkęs komentuoti fakto, kad Seimo pirmininkas susilaukė kritikos, nes esą turėdamas VSD informaciją apie I. Rozovą nesiėmė veiksmų anksčiau. Buvusio NSGK vadovo teigimu, klaidų priimtuose sprendimuose V. Pranckietis nepadarė.

„Seimo pirmininkas padarė viską, kas tuo metu priklausė jam padaryti. Ir leidimai nebuvo suteikti, ir į tam tikrus forumus nebuvo duota sutikimo išleisti. Tad bandymai apkaltinti Seimo pirmininką yra daugiau politinės kovos“, – apibendrino V. Bakas.

Trečiadienį Seimo NSGK, išnagrinėjęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą informaciją, kodėl LLRA-KŠS priklausančiai Seimo narei I. Rozovai nebuvo suteiktas leidimas dirbti su slapta informacija, nusprendė kurti laikinąją Seimo tyrimų komisiją.

Pasak NSGK pirmininko D. Gaižausko, I. Rozova leidimo dirbti su slapta informacija negavo nuslėpusi kontaktus su kitų valstybių diplomatais.

„VSD, atsižvelgus į tam tikras aplinkybes, būtent tą dalį, kur reikia nurodyti, ar asmuo palaiko asmeninius ryšius su ne NATO, ne ES diplomatinių atstovybių darbuotojais, I. Rozova, pagal mums pateiktą informaciją, nuslėpė“, – trečiadienį sakė D. Gaižauskas.

NSGK pirmininko teigimu, VSD pateikta informacija yra labai rimta, verčianti įvertinti, ar I. Rozova nesulaužė Seimo narės priesaikos. Kita vertus D. Gaižauskas taip pat teigė, kad buvęs NSGK pirmininkas V. Bakas VSD informaciją turėjo tik nesidalino su komiteto nariais. Pasak D. Gaižausko, tyrimų komisija turės išsiaiškinti ir tai.

ELTA primena, kad NSGK pastarąją savaitę jau svarstė I. Rozovos dalyvavimą Tarpparlamentinėje ortodoksų asamblėjos sesijoje Sakartvele. Šiame ortodoksų forume pasakyta Rusijos Dūmos atstovo kalba sukėlė masinius protestus šalyje.

Į NSGK posėdį atvykęs VSD atstovas Vaidotas Mažeika tuomet teigė, kad dalyvavimas Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos veikloje, VSD nuomone, yra rizikos veiksnys nacionaliniam saugumui.

Su tuo sutinka ir ekspertai, tvirtinantys, kad Kremlius intensyviai naudoja įvairias organizacijas ir tarptautinius formatus, siekdamas didinti savo galią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Visa informacija, kuri pateikta komitetui, yra prieinama visiems komiteto nariams specialioje raštinėje" - tas tai TAIP, bet AR ne komiteto vadovo pagrindinė PAREIGA iškart informuot komitetą apie ten atsiradusius naujus dokumentus, ar ne jo pareiga pagal juos planuot komiteto darbą.

JONAS

JONAS portretas
BAKAQI ZMONES TIKI GAIZAUSKU TAIP KAD NESMEIZK NES PRARADAI ZMONIU PASITIKEJIMA NEATLIKAI SAVO DARBO SAZININGAI DIDYSIS LANSBERGO IR GRYBES UZTAREJAS

Gaižauskas Širinskienės tipo veikėjas

Gaižauskas Širinskienės tipo veikėjas  portretas
Jis savo nuomonės neturi ar bent jau ja nesivadovauja. Tai šeimininko valios vykdytojas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių