V. Gedvilui – prezidentės antausis

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pranešė, kad neskirs Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pranešė, kad neskirs Darbo partijos atstovo Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru, atsižvelgdama į Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktą informaciją.

Kelia aukščiausius skaidrumo standartus

Pasak prezidentės, STT „pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus“.

„Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą“, - žurnalistams Prezidentūroje sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė, kad kelia „aukščiausius skaidrumo standartus“ ir lauks kandidato, kurio „reputacija nekels nė menkiausios abejonės nei specialiosioms tarnyboms, nei visuomenei“.

Prezidentei ir premjerui pateikta STT pažyma yra nevieša. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad joje esanti informacija neužkerta galimybės skirti V.Gedvilą ministru.

Premjeras trečiadienį BNS sakė pats skaitęs minėtą pažymą ir ji tikrai esanti palanki „darbiečių“ siūlomam kandidatui.

„Aš ją skaičiau, kad ji yra palanki. Tikriausiai lietuviškai moku perskaityti“, - tvirtino Vyriausybės vadovas.

V.Gedvilas Darbo partijai priklauso nuo 2004 metų, Seime dirba trečią kadenciją.

55 metų V.Gedvilas nuo 2012 metų lapkričio iki 2013 metų spalio buvo Seimo pirmininkas, šiuo metu yra Seimo pirmininkės pavaduotojas.

V. Gedvilas nustebęs

Darbo partijos atstovas Vydas Gedvilas sako esantis nustebęs dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimo neskirti jo švietimo ir mokslo ministru.

V.Gedvilas atkreipė dėmesį, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nematė kliūčių jam anksčiau eiti Seimo pirmininko pareigas ar dabar būti Seimo pirmuoju vicepirmininku.

„Aš buvau Seimo pirmininkas, gavau leidimą iš STT, kad galiu dirbti su pačia slapčiausia informacija, aš su ja dirbau, aš jos nenutekinau, tai labai keista. Ir Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas yra aukštesnės pareigos (nei ministro). Jei aš galiu dirbti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, kodėl aš negaliu dirbti ministru? Čia truputėlį keistoka“, - žurnalistams sakė V.Gedvilas.

Pačios STT pažymos jis sakė negalintis komentuoti, nes jos nematęs, bet atkreipė dėmesį, jog premjeras Algirdas Butkevičius nieko kompromituojančio joje neįžvelgė.

„Prezidentė pasakė savo nuomonę, kad aš negaliu būti švietimo ministru. Aš tos pažymos nemačiau, neturiu tokios galimybės, bet keistoka tai, aš puikiai žinau savo gyvenimo istoriją, jaučiuosi visiškai nenusikaltęs Lietuvai, nieko blogo nepadaręs, kažkokių savo asmeninių interesų nesu sprendęs savo naudai, gyvenimo būdas mano labai aiškus, aš visą gyvenimą pradirbau švietimo sistemoj, po to atėjau į politiką. Kurioj vietoj aš nusikaltau, tikra nežinau“, - kalbėjo „darbietis“.

„Aš neabejoju, kad aš būčiau geras kandidatas ir geras ministras, aš esu tam pasiruošęs, bet yra tokia prezidentės valia, aš nenoriu nei komentuoti, nei pyktis, jei prezidentė taip mano. Žiūrėsim, kaip elgsis koalicijos partneriai, premjeras, Darbo partijos nariai“, - pridūrė V.Gedvilas.

Tuo metu Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui užsiminus, kad pažymoje galėjo būti minimi V.Gedvilo susitikimai su verslininkais dar jam esant Seimo pirmininku, V.Gedvilas pripažino, kad tokie susitikimai buvo dažni, tačiau tai vertino kaip normalią praktiką politikui.

„Tai - normalus dalykas. Ir būsiu, ir draugausiu ir su verslininkais, ir su akademine bendruomene, ir su mokytojais, aš politikas esu (...). Dieve mano, vieną kartą, kažkada laikraštyje pasirodė, mes su Dariumi Mockumi („MG Baltic“ akcininku ir prezidentu) susitikome ir kavą gėrėme. Bet kalbėjome tik apie sportą: jis apie lauko tenisą, aš - apie golfą. Ir su kitais verslininkais esu kavą gėręs - čia išskirtinių dalykų ar mano kažkokių pažinčių tikrai nėra“,-  sakė jis.

Darbo partijos laikinasis vadovas Valentinas Bukauskas BNS patvirtino, jog partija prašys paviešinti STT pažymą, kuri užkirto kelią V.Gedvilui tapti švietimo ir mokslo ministru.

„Darbiečiai“ ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame cituojamas V.Gedvilo STT išsiųstas prašymas jam pateikti visą pažymoje esančią informaciją bei sutikimas, jog tokia informacija gali būti viešinama.

„Prašau jūsų pateikti visą turimą informaciją dėl mano tinkamumo eiti švietimo ir mokslo ministro pareigas, įskaitant ir kriminalinės žvalgybos priemonėmis surinktus duomenis. Taip pat prašau ir suteikiu savo asmenį leidimą visą anksčiau paminėtą informaciją paviešinti“, - teigiama Seimo vicepirmininko rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man įdomu

man įdomu portretas
kodėl šiuo metu Viktaras, kuriam gresia belangė, Butkevičiui padarė meškos paslaugą?

tam dėmesio dėmesio

tam dėmesio dėmesio portretas
savo biografiją pakratyk, netikėtai gali iškilti ypatingai slaptų dalykų, dėl kurių čia ir verki dėl darbiečių, ruskio-svarščiko valdomų. O dėl prezidentės, gali nesijaudinti, nes tik protingi supranta, kad vienas dalykas būti komunistu ir niekam nepakenkti, kitas dalykas - būti valdomu tokios didelės partijos vado, bėgančio šmeižti Lietuvos į maskvą ir jai atidirbinėjančio. vieną kartą reikia baigti kaišioti juodųjų technologijų caro proteguojamus asmenis į tuščias kėdes.Tokia mano nuomonė.

Jinai

Jinai portretas
Butkevičių už dyrną laiko klasta nori sugriauti šitą vyriausybę ir koncervas susigražinti jau nuo pat pirmų dienų jinai šitą darė kol jos nebuvo buvo ramu
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių