Ar bus perbalsuojama dėl M. Basčio, lems etikos sargų išvada

Seimo frakcijų vadovai nutarė kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši nustatytų, ar balsuojant dėl Mindaugo Basčio apkaltos nebuvo pažeistas slaptumo principas.

Unikali situacija

Etikos sargų išvada lems, ar bus perbalsuojama tuo klausimu, trečiadienį teigė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Kreipėmės į Etikos ir procedūrų komisiją dėl slaptumo pažeidimo“, – po frakcijų vadovų pasitarimo žurnalistams sakė parlamento vadovas.

Pasitarime dalyvavęs konservatorius Stasys Šedbaras tvirtino, kad susiklostė unikali situacija.

„Nenormaliai didelis kiekis negaliojančių biuletenių, reikia išanalizuoti dėl ko. Tai rodo jau ne klaidą, o kitokį procesą. Etikos ir procedūrų komisija turėtų išanalizuoti tuos dalykus“, – sakė S. Šedbaras.

Anot jo, nerimą kelia ir pranešimai apie fotografuotus balsavimo biuletenius.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Konservatoriams apkaltinus, kad „valstiečiai“ nepalaikė apkaltos M. Basčiui, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad ir jis, ir kiti frakcijos kolegos fotografavo savo biuletenius. „Valstietis“ Justas Džiugelis ir konservatorius Mantas Adomėnas paviešino savo darytas nuotraukas.

Liberalas Eugenijus Gentvilas trečiadienį užregistravo Seimo protokolinio nutarimo projektą, kad balsavimo dėl M. Basčio rezultatai turi būti paskelbti negaliojančiais.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė žurnalistams sakė, kad komisija jau trečiadienį vertins, ar buvo pažeistas slaptumo principas, ar ar tas pažeidimas galėjo paveikti balsavimo rezultatą.

„Be abejo, čia yra Etikos ir procedūrų komisijos pareiga reaguoti į Seimo veiksmus. Čia yra ir procedūrinis klausimas. Statute yra aprašytas slaptas balsavimas, be, sakykime, tokių smulkmenų, kaip balsuoti, bet Seimo nariai yra sąmoningi žmonės ir supranta, kad eilinis rinkėjas eidamas balsuoti rinkimų metu moka balsuoti ir žino, kaip užtikrinti savo balsavimo slaptumą. Šiuo atveju Seimo nariai elgėsi visiškai kitaip rodydami labai blogą pavyzdį visiems piliečiams, ypač jauniems žmonėms“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Nori atviro balsavimo

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia sieksiąs, kad būtų perbalsuojama dėl Mindaugo Basčio apkaltos.

„Padarysime viską, kad būtų tas balsavimas pakartotas. Žmonės kalba apie nesupratimą, žmonės kalba, kad lyg balsuojančiųjų prieš nebuvo, ar jie nesupratę, ar kaip. Vadinasi, yra problemų“, – sakė jis.

Parlamento vadovas trečiadienį Žinių radijo laidai „Pozicija“ tvirtino tuo klausimu rengsiąs pasitarimą su parlamentinių frakcijų vadovais.

Pasak V. Pranckiečio, balsavimas dėl M. Basčio mandato turėtų būti atviras. Anot jo, Seimo statutas aiškiai nenumato, ar dėl mandato panaikinimo turi būti balsuojama slaptai.

„Turbūt turėtume diskutuoti su frakcijų vadovais, kad galėtų žmonės parodyti, kaip jie balsuoja. Dabar lyg visuma Seimo kalta, o iš tikrųjų tai padarė tie 56 žmonės, kurie balsavo kitaip negu už apkaltą. Reikėtų, kad jie aiškiai parodytų savo tikrąją nuomonę. Tai yra įmanoma, ir sieksime to, kad būtų balsuojama atvirai“, – sakė V. Pranckietis.

Dabar lyg visuma Seimo kalta, o iš tikrųjų tai padarė tie 56 žmonės, kurie balsavo kitaip negu už apkaltą.

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas jau antradienį pareikalavo perbalsuoti, nes, anot jo, buvo pažeistas slaptumo principas.

„Šiame balsavime slaptumas buvo pažeistas ir paaiškėjus aplinkybėms, kad buvo fotografuoti slapto balsavimo biuleteniai, siūlau pripažinti šitą balsavimą neįvykusiu. Tai yra Seimo garbės reikalas, todėl Seimo vadovai privalo užtikrinti pakartotinį balsavimą“, - žiniasklaidai išplatintame pranešime teigė E. Gentvilas.

Paaiškėjo, kad savo balsavimo biuletenius fotografavo dalis „valstiečių“, konservatorių. Kai kurie jų tas nuotraukas ir paviešino.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

E. Gentvilas reikalauja perbalsavimo

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas, Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, reikalaudamas pakartoti balsavimą dėl Mindaugo Basčio apkaltos, o antradienį vykusį balsavimą pripažinti neteisėtu.

„Šiame balsavime slaptumas buvo pažeistas ir paaiškėjus aplinkybėms, kad buvo fotografuoti slapto balsavimo biuleteniai, siūlau pripažinti šitą balsavimą neįvykusiu. Tai yra Seimo garbės reikalas, todėl Seimo vadovai privalo užtikrinti pakartotinį balsavimą“, - sako E. Gentvilas.

E. Gentvilas siūlo artimiausio Seimo posėdžio metu - ketvirtadienį - surengti pakartotinį balsavimą dėl apkaltos M. Basčiui.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas trečiadienį išsiuntė laišką Seimo Pirmininkui V. Pranckiečiui ragindamas rengti pakartotinį balsavimą dėl apkaltos M. Basčiui.

Antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta.

Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Parlamentarai nepalaikė pernai gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Už VIEŠUS raginimus balsuot ne pagal Konstituciją (ne pagal sąžinę) - APKALTĄ tiems ragintojams! Už Seimo darbo sabotažą APKALTĄ ir nedalyvavusiems balsavime. Na o patį balsavimą... raginimai nesilaikyt Konstitucijos pakankamas pagrindas pakarot balsavimą, tokio balsavimo būtinumą pagrindžia ir tie sugadinti biuleteniai - tikėtina kad juos gadino tie, kuriems frakcijos nurodymai kirtosi su asmenine nuomone; Konstitucijos priesaikos sulaužymas per daug rimtas kaltinimas kad galima būtų palikti neaiškumų.

NA NA

NA NA  portretas
manau reikėtu priimti nutarimą ,kad seime balsavimai vyktu atviri ir tada būtu nors vienai landsberginių intrigai , užkirstas kelias ,manipuliuoti žmonėmis ir diskredituoti seimo darbą ,labai gerai ,kad šį kartą valstiečiai nutvėrė landsberginius diskredituojant seimo darbą ,,,,,,sėkmės ,Tapinai nebe vark ,esi atšauktas nuo atidirbimo ,landsberginiams

Romualdas

Romualdas portretas
Seimas nesugeba dirbt. Balsavimas turejo biti tik UZ ir PRIES, jokio susilaikimo Prezidente TURETU PALEISTI SEIMA
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių