V. Pranckietis siūlo keisti Seimo sesijų laiką

  • Teksto dydis:

Parlamento vadovas Viktoras Pranckietis siūlo svarstyti keisti Seimo sesijų laiką, nustatytą Konstitucijoje.

Pasak V. Pranckiečio, tiek pavasario, tiek rudens sesijos galėtų prasidėti anksčiau ir būti siejamos ne su konkrečia data, o su kuriuo nors mėnesio antradieniu, tradicine posėdžio diena.

Šiuo metu Konstitucijoje įrašyta, kad pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną ir baigiasi birželio 30 dieną, o rudens sesija analogiškai – rugsėjo 10 ir gruodžio 23 dienomis.

Ši pavasario sesija prasidės ateinantį šeštadienį.

„Mūsų sesijos prasideda nustatytom datom, tai konstitucinės datos, paprastai pavasario sesijai trūksta laiko, ilginame į vasaros pusę, todėl aptarimui bandome siūlyti – galbūt pavasario sesiją reiktų paankstinti, padaryti, kad būtų antrasis ar trečiasis vasario antradienis“, – po Seimo vadovų ir Vyriausybės pasitarimo ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

„(Svarstoma – BNS) rudenį taip pat pradėti ne rugsėjo 10, o prisirišti prie kurios nors dienos tokios, nes tos datos buvo nustatytos tiesiog metus pinigą, manau, kad jos neturi rimtesnio pagrindimo“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Norint pakeisti sesijų laiką, reikėtų priimti Konstitucijos pataisas. Konstitucijos pataisos priimamos, jei už jas kiekvieno priėmimo metu balsuoja ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Vyksta du balsavimai dėl priėmimo su trijų mėnesių pertrauka.

Seimo vadovai, komitetų pirmininkai ir frakcijų seniūnai ketvirtadienį su Vyriausybės nariais aptarė pavasario sesijos darbus. Sesijos darbų programoje įrašyta per 600 projektų.

Taip pat planuojama įvesti naujovę – ekspertines diskusijas Seimo salėje.

„Mes išskirtume norą truputį kitaip organizuoti Seimo darbą, atsiranda diskusijos strateginėmis temomis plenarinių posėdžių salėje, ir tik tada jas išgirdus įsiklausius gimsta įstatymai“, – BNS sakė Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.

„Pavyzdžiui, tema – mokesčių, pensijos sistemos tobulinimas, tik po šitos diskusijos, gimtų įstatymai, kurie būtų pateikiami visuomenei. Diskusijos reikšmė, manau, nulemtų, kad įstatymų kokybė būtų kur kas geresnė“, – kalbėjo vicepirmininkė.

Taip pat planuojama, kad ministrai Seimo salėje atsiskaitytų, kaip sekasi įgyvendinti priimtus teisės aktus.

„Numatomi Vyriausybės narių informaciniai pranešimai apie jau priimtus teisės aktus, jų įgyvendinimą, kad sugrįžtume vykdant stebėseną į parlamentinę kontrolę“, – sakė R. Baškienė.

Vyriausybė artėjančiai sesijai siūlo projektus dėl paramos jaunoms šeimoms įsigyjant gyvenamąjį būstą regionuose, etatinio darbo apmokėjimo sistemos mokytojams, naujo aukštojo mokslo finansavimo modelio.

Taip pat bus teikiama valstybės tarnybos pertvarka, siūloma keisti migracijos sistemos valdymą, patvirtinti internetinio balsavimo principus, tikimasi ratifikuoti Europos Sąjungos laisvos prekybos sutartį su Kanada.

Prezidentė Seimo pavasario sesijai yra pateikusi septynias įstatymų leidybos iniciatyvas.

Tarp jų – Darbo kodekso pataisos, jog pagal darbo sutartis viešajame sektoriuje įdarbinamiems asmenims būtų organizuojamos ir viešai skelbiamos atrankos; pataisos, kurios sumažintų antstolių vykdomų skolų išieškojimo išlaidas ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Seimas su darbais nespėja, tai... tai jis turi veikt PASTOVIAI: Konstitucija TEIGIA kad niekam nedera teikt privilegijų, tai kodėl Seimas nedirba kaip ir mes?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių