V. Pranckietis vietoj G. Nausėdos vyksta į Izraelį: tikisi išvengti V. Putino

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad yra pasiruošęs vietoje prezidento Gitano Nausėdos vykti į Izraelį, kur bus minimos Aušvico nacių mirties stovyklos išvadavimo 75-osios metinės. Ten, teigia jis, bus bandoma išvengti artimo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kartu Seimo vadovas tvirtina, kad G. Nausėdos pasirinkimas vykti į Lenkiją ir aplankyti pačią Aušvico koncentracijos stovyklą yra suprantamas, nes daugiausia žmonių žuvo būtent toje vietoje. Tuo pačiu metu, pažymi V. Pranckietis, Lietuva bus atstovaujama visapusiškai abiejose šalyse partnerėse: tiek Izraelyje, tiek Lenkijoje.

„Vakar daug padirbėjome su Užsienio reikalų ministerija, su patarėjais, tos srities žinovais tam, kad atstovautume šaliai kuo geriausiu būdu. (...) Žinoma, kad turime atstovauti Lietuvai ir tai (Izraelis. – ELTA) yra mūsų strateginis partneris. Taip pat ir Lenkija yra mūsų strateginė partnerė, ieškome geriausių būdų, kaip galima atstovauti šaliai visapusiškai“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

V. Pranckietis į minėjimą Jeruzalėje išvyksta trečiadienį.

Jis taip pat pažymėjo, kad stengsis nesusitikti akis į akį su Rusijos prezidentu V. Putinu.

„Prašiau, kad kaip nors būtų padaryta taip, kad artimoje aplinkoje būti nereikėtų“, – kalbėjo V. Pranckietis, pridūręs, kad vizito metu tikisi pabendrauti su Ukrainos, taip pat Latvijos vadovais.

Nepaisant įtemptų dvišalių Lenkijos ir Izraelio santykių, pastebėjo Seimo vadovas, geriausias pasirinkimas yra Lietuvai atstovauti abiejose šalyse.

„Mes kuriame tiltus ir tarp tų šalių taip pat, atstovaudami ir Izraelyje, ir Aušvice, Birkenau. Reikia pažymėti, kad žuvo žmonės tai čia – Lenkijos teritorijoje, nacių stovykloje, o Izraelyje yra minėjimas. (...) Vis dėlto reikėtų galvoti apie tai, kad tie įvykiai vystėsi ten ir didžiausia pagarba turėtų būti atiduota turbūt toje vietoje, kur žmonės žuvo. O dėl santykių vystymo su Izraeliu ir Lenkija, mes turime galvoti, kokia Lietuvos pozicija yra tinkamiausia šiuo atveju (...). Ta mūsų delegacija vyksta, ir gražu, kad iš Lietuvos pusės bus labai aukštu lygiu dalyvaujama tame minėjime Aušvice, Birkenau“, – pabrėžė V. Pranckietis.

ELTA primena, kad antradienį G. Nausėda nusprendė nevykti į Izraelyje rengiamų Aušvico nacių mirties stovyklos išvadavimo 75-ųjų metinių minėjimą, tačiau aplankys pačią koncentracijos stovyklą Lenkijoje pirmadienį. Prezidento prašymu Lietuvai renginyje atstovaus Seimo pirmininkas V. Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nauseda

Nauseda  portretas
Jokas bijo putleri

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Priežastis kita - ūgių skirtumas. Pranckietis Putinui labiau tinka. Manau, kad Putinas pakvies jį prieiti arčiau, kai fotografuosis.

Ontė

Ontė portretas
Sausio 23 d. Jeruzalėje vyks penktasis Pasaulinis Holokausto forumas. Minėjimo metu bus pagerbtos Holokausto aukos. Ką gali lietuviai tame forume papasakoti? Apie sušaudytų žydų kapines prie Lietuvos miestų ir miestelių, apie IX Kauno fortą. Vietoj Pranskiečio Lansbergį reikia siųsti. Papasakotų, kad jo tėvai Kačerginėje išgelbėjo 6 žydus. Jam leistų pasisakyti. Ir Putinas jam ranką paspaustų už komunisto Vilniaus mero žmonos ir dūkrų išslapstymą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių