V. Putinas Baltarusiją pavertė branduoline įkaite: tai – žinutė Vakarams

  • Teksto dydis:

Nors teigiama, kad nėra požymių, jog Kremlius ketina panaudoti savo branduolinį arsenalą, Amerika į Rusijos prezidento grasinimus branduoliniu karu reaguoja atsargiai. Ukraina mano, kad Vladimiras Putinas Baltarusiją pavertė branduoline įkaite ir ragina sušaukti nepaprastąjį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį. Tuo tarpu Lietuvos krašto apsaugos ministras tikina, kad realios branduolinės grėsmės nėra ir tokie V. Putino grasinimai – daugiau politinė žinutė Vakarų politikams, pasakojama LNK reportaže.

Priešakiniai Donecko srities miestai apšaudomi raketomis ir artilerija. Paleistos raketos žudo vietovėse dar likusius civilius. Praeitą parą žuvo du gyventojai.

„Nebuvo tokios dienos, kad neapšaudytų, kad būtų ramu“, – sakė Ukrainos karys.

Rusai toliau šturmuoja Bachmutą, tačiau ukrainiečiai tvirtina, kad apšaudymas paretėjo.

„Apšaudymo intensyvumas labai sumažėjo. Manau, taip yra dėl to, kad priešas neturi begalinio kiekio amunicijos“, – teigė Ukrainos karys.

Į šiaurę nuo Soledaro pagrindinės Ukrainos karių pastangos dedamos tam, kad sustabdytų priešų pėstininkų puolimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Buvo dvi naktys, kai mus šturmavo. Vieną naktį užpuolė 160 orkų, septyniasdešimt jų nužudžiau granatomis. Per vieną naktį išskrido dvi su puse dėžės sprogmenų“, – pasakojo ukrainiečių karys.

Pasak ukrainiečių gynėjų, teigti, kad okupantai pradėjo pulti mažiau, dar anksti. Esą reikia išsamiai išanalizuoti priešo veiksmus. Galbūt rusai tiesiog papildo savo rezervus.

Puolimui stringant, V. Putinas vėl imasi gąsdinimų. Ir vėl – branduoliniu ginklu. Rusijos prezidentas pareiškė, kad taktinius branduolinius ginklus dislokuos Baltarusijoje. Tai esą atsakas į Jungtinės Karalystės planus suteikti Ukrainai šaudmenų su nusodrintuoju uranu.

Liepos 1-ąją Baltarusijos teritorijoje baigiame statyti specialią taktinių branduolinių ginklų saugyklą.

„Aleksandras Lukašenka jau seniai kėlė klausimą dėl Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijos teritorijoje. Čia taip pat nėra nieko neįprasto. Pirma – JAV tai daro dešimtmečius. Savo taktinius branduolinius ginklus jie jau seniai pastatė savo sąjungininkų NATO šalių teritorijoje. Baltarusijai jau perdavėme labai efektyvias „Iskander“ sistemas. Tai gali būti nešėjas. Balandžio 3 dieną pradedame treniruoti ekipažus, o liepos 1-ąją Baltarusijos teritorijoje baigiame statyti specialią taktinių branduolinių ginklų saugyklą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Amerika atsargiai reaguoja į šį V. Putino pareiškimą. JAV skelbia, kad toliau stebės, kas vyksta. Pasak Amerikos, Rusija ir Baltarusija tokį susitarimą aptarė dar pernai. Vis dėlto esą nėra jokių požymių, kad Kremlius planuoja panaudoti savo branduolinius ginklus. Lietuvos krašto apsaugos ministras virtina, kad Rusija tokiais pareiškimais tik bando įbauginti Ukrainą remiančias šalis.

Kalbant apie branduolinio ginklo panaudojimą, reikia išlikti ramiems, nes mes esame NATO nariai ir išties JAV bei kiti mūsų sąjungininkai turi pakankamas atgrasymo priemones.

 

„V. Putino pareiškimai pirmiausiai taikomi Vakarų politikams, kurie abejojo paramos Ukrainai būtinumu tokiais mastais, kokie yra dabar. Ir, be abejo, tikisi sukelti pasipriešinimą Ukrainos rėmimui. Iš esmės tai yra daugiau politinė žinutė. Kalbant apie branduolinio ginklo panaudojimo tikimybę, reikia išlikti ramiems, nes mes esame NATO nariai ir išties JAV bei kiti mūsų sąjungininkai turi pakankamas atgrasymo priemones“, – teigė Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

NATO V. Putino pareiškimus vadina neatsakingais ir pavojingais. Aljansas budrus ir atidžiai stebi situaciją. Pasak NATO, kol kas nėra jokios Rusijos branduolinės politikos pokyčių, dėl kurių reikėtų koreguoti Aljanso branduolinę poziciją. Ukraina dėl V. Putino pareikšimo ragina sušaukti nepaprastąjį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių