V. Ušackas: ES sankcijos nėra nukreiptos prieš eilinius rusus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) sankcijos nėra nukreiptos prieš eilinius rusus, o Europa pasiryžusi toliau investuoti į žmogiškųjų ryšių plėtrą, ketvirtadienį sakė ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas, atidarydamas ES-Rusijos pilietinės visuomenės forumą Taline.

„ES ribojančios priemonės - sankcijos - nėra nukreiptos prieš eilinius Rusijos piliečius. Šios priemonės nukreiptos prieš atskirus individus ir specifinius subjektus. Jos taikomos, kad Rusijos Vyriausybė pakeistų politiką ir veiksmus Ukrainoje (...). Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas privalo būti gerbiamas“, - kalbėjo diplomatas.

V.Ušackas pabrėžė, kad ES neketina nuo Rusijos „tvertis sienomis“ ir nori stiprinti ryšius su verslo lyderiais, pilietinės visuomenės atstovais, žmogaus teisių gynėjais, mokslo ir švietimo bendruomene, nepriklausoma žiniasklaida.

„Rusija nėra apsupta „priešų“, kaip kartais įtikinėja Rusijos žiniasklaidos propagandos mašina. Mes neribojame ir nedraudžiame ES piliečiams ar piliečių kategorijoms keliauti į Rusiją. Tai tiesiog neįmanoma laisvoje visuomenėje“, - kalbėjo ambasadorius.

„Turime bendrą žemyną, istoriją, mūsų ekonomikos yra susijusios, ir mes liksime kaimynais, kad ir kas nutiktų tarpvalstybiniuose santykiuose. Štai kodėl ES yra tvirtai įsipareigojusi toliau investuoti į žmogiškuosius ryšius“, - teigė V.Ušackas.

Rusijai aneksavus Krymą ir kurstant karą Rytų Ukrainoje, Vakarai apribojo Rusijos įmonių ir bankų priėjimą prie užsienio kapitalo, įvedė draudimų gynybos ir energetikos pramonėse, įšaldė kai kurių prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų turtą ir uždraudė jų atvykimą.

Vakarų sankcijos kartu su naftos kainos smukimu jau sudavė smarkų smūgį Rusijos ekonomikai.

V.Ušackas savo kalboje dabartinę situaciją Ukrainoje pavadino „rimčiausiu iššūkiu Europos saugumui nuo Šaltojo karo pabaigos“, pabrėždamas, kad konfliktas kilo, nes Rusija pažeidė bendros kaimynės Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

„Pasitikėjimas buvo pakirstas. ES ir Rusijos santykiai tapo Ukrainos konflikto įkaitu, atsisakyta neseniai skelbtos bendros modernizacijos darbotvarkės (...). Sankcijos ir ribojančios priemonės pakeitė ambicingus integracijos tikslus“, - konstatavo ambasadorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Sankcijos-banditizmas ekonomikoj,kur nukencia paprasti zmones pirmoj eilej Vagys,banditai,politikai ir kitos atmatos nei kurioj valstybej nenukentes.Pas juos pinigai

V.Ladas

V.Ladas portretas
Nu, protunguolis. Tai gal ir Rusijos surengtas lietuviškais numeriais transporto nepraleidimas nenukreiptas į mūsų žmones, kada mažėja BVP?

RUSAS

RUSAS portretas
Nereikia pliurpti kvailysciu Nuo sankciju nukencia pirmoj eilej darbo zmones Sankcijos ES pries rusu liaudi nukreiptos Usackas taip nelabai protingas o dar apsimeta durnium
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių