Valdančiųjų planui dėl ministerijų kanclerių kiša koją opozicija

Nesiregistruodama balsuoti Seimo opozicija laikinai sustabdė valdančiųjų siekį ministerijų kanclerius paversti politinio pasitikėjimo pareigūnais, kurių kadencija baigtųsi drauge su ministro.

Balsuoti dėl tokių Vyriausybės įstatymo pataisų registravosi 68 parlamentarai. Per priėmimo stadiją balsavime privalo dalyvauti ne mažiau kaip 71 Seimo narys, todėl prie šio klausimo bus grįžta vėliau.

„Šituo įstatymu mes ištrinsime institucinę atmintį, o tam, kad galėtume į šias pareigas paskirti asmenis, kurie negeba išsilaikyti bendrų gebėjimų testų, kurie nesugeba išsilaikyti vadovavimų testų, privalome politizuoti šitas pareigybes“, – ironizavo liberalas Vitalijus Gailius.

Konservatorius Mykolas Majauskas taip pat įspėjo, kad atsisakius kanclerio, kaip karjeros tarnautojo, strigs darbų tęstinumas. Anot jo, tokiu būdu politiniame turguje atsiranda dar 14 postų, kuriais gali būti prekiaujama.

Už pataisą agitavę valdantieji tvirtino, kad dabar ministerijų kancleriai trukdo įgyvendinti Vyriausybės programą, o atleidžiami skundžiasi teismui.

„Turime situacijų, kai užsitampome po teismus, darbas yra paralyžiuojamas, negali ir kito žmogaus priimti į darbą, nes vyksta teismų procesai. Ar mes norime tokio darbo?“ – tvirtino „valstietis“ Valius Ąžuolas.

Pagal projektą, ministro politinę komandą turi sudaryti viceministrai, ministerijos kancleris, patarėjai, atstovas spaudai ir kiti tarnautojai.

Jame nurodoma, kad „ministerijos kancleris yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas, ministerijos administracijos vadovas, pavaldus ministrui kurį priima į pareigas ir atleidžia iš jų ministras. Užsienio reikalų ministerijos kancleris gali būti ir diplomatas“.

Dabar ministerijų kancleriai yra karjeros tarnautojai, skiriami ketverių metų kadencijai konkurso būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių