Valdininkų armija mažėja vėžlio greičiu

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų sausio iki rugpjūčio valstybės tarnyboje faktiškai dirbančių asmenų skaičius sumažėjo beveik 500 – nuo 54 tūkst. 704 iki 54 tūkst. 210, rodo Valstybės tarnybos departamento (VTD) duomenys.

Tačiau toks pagerėjimas yra tolimas nuo geriausio pastarųjų septynerių metų rezultato, kai 2011-aisiais statutinių ir karjeros valstybės tarnautojų, darbuotojų, politinio pasitikėjimo darbuotojų, įstaigų vadovų buvo 53 tūkst. 407, rašo portalas lzinios.lt

Kaip sakė VTD vyriausioji specialistė Lina Biekštaitė, darbuotojų skaičiaus mažėjimas valstybės tarnyboje nėra vienadienis reiškinys. Iki 2008 metų valstybės tarnautojų – statutinių (dirbančių policijoje, priešgaisrinėje tarnyboje, muitinėje ir kt.) ir civilių (dirbančių valstybės ir savivaldybių įstaigose) – gana sparčiai daugėjo: 2005 metais Lietuvoje buvo 44 tūkst. 749 tarnautojai, o 2008-aisiais – jau 52 tūkst. 395. „Valstybės tarnybos augimą sustabdė ekonomikos krizė, po jos tarnautojų skaičius stabilizavosi ir toliau po truputį mažėjo“, – aiškino ji.

Anot L.Biekštaitės, pastaruoju metu ypač sumažėjo vadinamųjų civilių valstybės tarnautojų, pirmiausia – Vyriausybės reguliavimo srities įstaigose. „O štai savivaldybių įstaigose tarnautojų nors ir neženkliai, bet padaugėjo“, – pažymėjo VTD specialistė. Civilinėje valstybės tarnyboje daugiausia tarnautojų – beveik 50 proc. – atleidžiama savo noru. Kiti – dėl pareigybės naikinimo, pasibaigus kadencijai, pakaitinio tarnautojo priėmimo laikui ar sukakus pensiniam amžiui.


Šiame straipsnyje: valstybės tarnybadarbuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių