„Valstiečiai“ apie nuotolinius posėdžius: ar tai nėra daroma vien dėl politinių priežasčių?

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija yra kategoriškai prieš nuotolinių Seimo plenarinių posėdžių organizavimą – taip frakcija atsakė į Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytes-Nielsen paklausimą.

„Vykdėme frakcijos narių apklausą ir kolegos yra pasipiktinę – dauguma Seimo narių yra pasiskiepiję. Yra visos galimybės organizuoti Seimo narių testavimą prieš kiekvieną posėdį, netgi greituosius testus, o valdantieji, užuot tai darę, siekia vėl visą Seimą paversti nuotoliniu, tarsi nei vakcinų, nei testų nebūtų“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Jos teigimu, kyla labai didelės dvejonės, ar tai nėra daroma vien dėl politinių priežasčių, siekiant paskleisti dūmų uždangą sudėtingiausių projektų svarstymui ir priėmimui. Kartu su biudžetu bus svarstomas mokesčių didinimas, artėja narkotikų dekriminalizavimo, partnerystės įstatymo projektų pateikimai ar svarstymai.

„Neabejotina, kad nuotolinis Seimo darbas leistų „ramesnį“ svarstymą, Seimo nariai liktų savo namuose, užuot buvę Seime. Būtų mažiau komentarų, prieštaravimų, diskusijų. Be to, ir procedūromis manipuliuoti būtų lengviau“, – sako A. Norkienė.

LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė pažymi, kad nuotoliniai Seimo posėdžiai buvo nustoti rengti po to, kai Seimo nuotolinio plenarinio posėdžio metu kilo chaosas, nes ėmė gesti balsavimo sistema. Tuomet dalis Seimo narių tiesiog negalėjo išreikšti savo valios balsuodami, o taip pat turėjo problemų registruodamiesi pasisakymams bei jungdamiesi prie nuotolinių posėdžių sistemos.

„Valstybės biudžeto svarstymas ir priėmimas – vienas pagrindinių Seimo rudens sesijos darbų. Kas bus atsakingas, jei balsavimui skirta elektroninė sistema vėl pradės gesti pačiu atsakingiausiu rudens Seimo sesijos momentu?“ – klausia LVŽS frakcijos seniūnė.

LVŽS frakcijos įsitikinimu, dėl mokestinės reformos biudžeto priėmimas akivaizdžiai blogins žmonių padėtį, planuojama apmokestinti miško žemę, artimųjų giminaičių teikiamas dovanas, netgi – paviršinį vandenį, sodininkų naudojamą daržams laistyti, augs nekilnojamo turto mokesčiai, įvairūs akcizai.

„Būtų mažų mažiausiai neatsakinga Seimo nariams esant tokiai situacijai užsidaryti elektroninėje erdvėje, slėptis nuo rinkėjų, mažinti diskusijų skaičių. Jokios objektyvios priežasties rengti nuotolinius Seimo posėdžius nėra. Labai tikimės, kad valdantieji nepriims vienasmenių sprendimų ir atsižvelgs į opozicijos pasiūlymą“, – pabrėžia A. Norkienė.

Frakcijos savo nuomonę Seimo pirmininkei turi išreikšti iki spalio 6 dienos.

Kaip primena ELTA, pernai gruodį parlamentarai Seimo Statute numatė galimybę rengti Seimo posėdžius ir nuotoliniu būdu.

Nuotoliniai Seimo posėdžiai gali būti organizuojami, kai įvedama nepaprastoji padėtis, paskelbiama ekstremalioji situacija ar karantinas ir gali kilti grėsmė Seimo darbui, nes dėl objektyvių aplinkybių arba būtinybės riboti užkrečiamųjų ligų plitimą Seimo nariai negali susirinkti į Seimo posėdį Seimo rūmuose, kadangi toks susirinkimas keltų pavojų Seimo narių sveikatai ar gyvybei.

Nuotoliniai posėdžiai gali būti šaukiami motyvuotu Seimo valdybos sprendimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Moterys irgi medžioja vyrus. Kaprizai - tai žvalgyba, barščiai - masalas, lova - pasala, o švelnumo sklidinas žvilgsnis - kaip kontrolinis šūvis į galvą...

norkiene,

norkiene, portretas
o karbauckis tai negali dalyvauti Seimo posedžiuose . Matomai čia viskas dėl jo, nuotoliniuose posedziuose Ne Seimo narys karbauskis galės sėdėti už ekrano už širinskienės ....ir jaustis Seime? Dėl to matomai ir siūlomi nuotoliniai posėdžiai - ir tikrai ...del politinių priežasčių :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių