Partijai nepaklusę socialdemokratai neišsigando ir atsitraukti neketina

Valdančiuosius prieš partijos valią pasirinkę socialdemokratai atsitraukti neketina, taip pat išlaikys esamą frakciją Seime, nors gali ir keisti pavadinimą.

Tai po „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijos neskelbto susitikimo antradienį žurnalistams patvirtino Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Kol kas visi vieningi

„Kol kas visi vieningi“, – žurnalistams į klausimą, ar toliau laikysis susitarimo su „valstiečiais“, nors gresia būti pašalintiems iš partijos, atsakė A.Palionis.

Jis kartu patvirtino, jog išlaikys esamą frakciją – tam jiems pakanka žmonių, o frakciją tikriausiai paliks partijos tarybos sprendimo laikytis pasirinkę socialdemokratai.

„Realiai mes patys pasakėm, kad jei išmes (iš partijos), mes liekam ta frakcija, kuri esam, tik klausimas dėl tų žmonių, kurie nepritarė mūsų pozicijai. Aš manau, kad jie suburs naują frakciją“, – sakė A.Palionis.

Klausimas, ar frakcija išlaikys tą patį pavadinimą, seniūnas atsakė: „Kai išmes, tada mes pavadinimą jums ir pasakysim“. Į klausimą, ar visgi keisis pavadinimas, A.Palionis atsakė, kad bus „galbūt ir kitas“.

Pirmieji po susitikimo su socialdemokratais išėję „valstiečių“ lyderiai sakė esantys įsitikinę, kad socialdemokratų frakcijos nariai neišsigąs grėsmės būti pašalintiems iš partijos ir neatsitrauks.

„Iš esmės mes to klausimo (ar tikrai lieka koalicijoje) nekėlėm, bet pagal tuos darbinius klausimus matosi, kad kalbama dabiniais konkrečiais klausimais, tai nėra pagrindo teigti, kad jie kažkaip kitaip turėtų elgtis“, – po susitikimo su socialdemokratais sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Tokio nerimo nėra“, – į klausimą, ar nebijo, jog socialdemokratai gali atsitraukti, atsakė LVŽS vadovas, frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Abu „valstiečių“ vadovai teigė, kad susitikime nebuvo aptarimi postų perdalijimo klausimai. Anot jų, buvo kalbama apie būsimą biudžetą, kitus Seimo einamuosius klausimus. Tuo tarpu Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis patvirtino, jog siūlo keistis ministerijomis – Ūkio mainyti į Socialinės apsaugos ir darbo.

Dalis socialdemokratų frakcijos narių pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija nepaisydami Socialdemokratų partijos tarybos sprendimo trauktis į opoziciją.

Po šiuo susitarimu yra 11 Seimo socialdemokratų parašų, šeši socialdemokratų parlamentarai jo nepasirašė, tačiau paskelbė iš frakcijos trauktis neketinantys.

Prieš kelias savaites Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su „valstiečiais“ dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija įvertino, jog sprendimas sudaryti frakcijų koaliciją Seime „buvo priimtas nepaisant LSDP tarybos nutarimu priimto sprendimo ir prieštarauja jo esmei, neatitinka partijos išreikštos valios ir LSDP Statuto reikalavimų“.

Etikos komisija rekomendavo parlamente dirbantiems socialdemokratams ištaisyti statuto pažeidimus ir atšaukti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasirašytą frakcijų susitarimą dėl koalicijos, persigalvoti davė savaitę, terminas baigiasi trečiadienį.

A.Palionis žurnalistams patvirtino, jog partijos Etikos ir procedūrų komisijai pateiks atsakymą, tačiau jo nedetalizavo. Atsakymą, anot A.Palionio, galės paviešinti Etikos ir procedūrų komisija, jei taip nuspręs.

Norėtų keisti ministeriją

Valdančiųjų pusėje prieš partijos valią likti nusprendę Socialdemokratų frakcijos atstovai norėtų Ūkio ministeriją keisti į Socialinės apsaugos ir darbo.

Tai po susitikimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiais patvirtino socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

„Iš principo šiai dienai Ūkio ministerija mūsų ir turėtume siūlyti kandidatą į ministrus, mes pasiūlėme pagalvoti  partneriams, kad norėtume pasikeisti ministerijomis, į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją“, – sakė A.Palionis.

Klausiamas, ar jau turi numatę kandidatus į tokią poziciją, A.Palionis atsakė: „Turime, ir ne vieną“. Taip pat jis sakė, jog kol kas tai buvęs premjerui išsakytas siūlymas pasvarstymui, tad S.Skvernelio atsakymo jie iškart ir neprašę.

„Yra ir (iš) Seimo, ir ne (iš) Seimo“, – apie galimus kandidatus sakė A.Palionis. Klausiamas, ar jų reikalavimas dėl ministerijų mainų yra griežtas, socialdemokratas atsakė, jog tai derybinis pasiūlymas.

„Iš esmės kaip buvęs derybininkas sakau, buvo principas, kad socialdemokratams turėtų būti patikėta Socialinių reikalų ir darbo ministerija, manau, kad dabar turėtume susigrąžinti“, – apie motyvus siekti vadovauti SADM sakė A.Palionis.

Kartu jis sutiko, jog natūralu, kad partneriai tokį pasiūlymą vertins atsargiai, nes „kiekvienas ministro pakeitimas vis silpnina ateities planus ir baisu premjerui“.

Atiduotų postą su viena sąlyga

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog atiduotų socialdemokratams Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovo postą, jei jo siektų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Pastarasis tokį pasiūlymą vadina nevykusiu pokštu.

„Būtų galima svarstyti, jeigu į šią poziciją sugalvotų pretenduoti ir prisiimti atsakomybę socialdemokratų partijos pirmininkas, aš rimtai svarstyčiau“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Jis pabrėžė, jog tai sako „labai rimtai“. Kartu premjeras teigė neturintis jokių priekaištų ministrui Linui Kukuraičiui, kuris anot jo, „dirba ir dirbs, matyt, toliau savo pozicijoje“.

„Bet jei partnerių mūsų būtų toks noras ir partijos pirmininkas prisiimtų iššūkį, pasiryžtų šiam iššūkiui, svarstyti viską galima būtų“, - teigė premjeras.

G.Paluckas BNS sakė, kad S.Skvernelio pasiūlymo rimtai vertinti nereikėtų.

„Aš jau gerokai anksčiau sakiau, kad šioje Vyriausybėje neužimsiu jokių politinio pasitikėjimo pozicijų, gerokai anksčiau, nei pradėjome svarstyti koalicinės sutarties nutraukimą (...). Galime juokauti, trolinti vieni kitus, bet kaip dabar jaučiasi Linas Kukuraitis, pareigas einantis ministras, vykdantis Vyriausybės programą?“, – sureagavo politikas.

Jis pabrėžė, jog A.Palionio teikiami siūlymai „su partija niekaip nesusiję“.

„Tai, ką daro atskalūnai, yra sunkiai suprantama (...). O postais pasaulėžiūrų skirtumo neužkaišiosi“, – tikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance

...

... portretas
Seimo nariai LAISVI nuo partinių mandatų - pasielgę kitaip nusipelnytų APKALTOS.

CHA CHA ! NEKETINA !

CHA CHA ! NEKETINA ! portretas
PAKETINS , kai bus istrenkti , kaip ikyrios muses is barsciu .....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių