Vėl siūlo Komunistų partiją įvardyti kaip nusikalstamą organizaciją

  • Teksto dydis:

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas siūlo buvusią Lietuvos komunistų partiją (LKP) pripažinti nusikalstama organizacija.

Specialia rezoliucija siūloma patvirtinti, kad sovietinės okupacijos laikotarpių 1940–1941 ir 1944–1990 metais Lietuvos komunistų partija „buvo sudėtinė Sovietų Sąjungos Komunistų partijos dalis ir atliko pagrindinį vaidmenį Lietuvoje įtvirtinant diktatūrą bei represinį režimą, todėl yra atsakinga už okupacijos metu padarytą žalą ir nusikaltimus“.

Konservatoriai tvirtina, kad nors 1998 metais Seime buvo priimtas įstatymas, kuriuo sovietinės valdžios jėgos ir saugumo struktūros (NKVD, NKGB, MGB, KGB) buvo pripažintos nusikalstamomis organizacijomis, vykdžiusiomis genocidą, represijas, terorą ir politinį persekiojimą okupuotoje Lietuvoje, tačiau Lietuvos komunistų partija liko neįvertinta.

„Toks skaudaus ir sudėtingo Lietuvos istorijos etapo nenuoseklus vertinimas yra viena iš istorinės atminties politikos trūkumo šalyje pasekmių, leidžiantis įvairiems okupaciniu laikotarpiu LKP ir jos struktūros veikloje aktyviai dalyvavusiems veikėjams šiandien kalbėti, jog „ir tada dirbome Lietuvai“ ar „istoriją palikime istorikams“. Todėl šia rezoliucija, kuri teikiama pakartotinai, siekiame ištaisyti šią iki šiol egzistuojančią istorinio vertinimo spragą“, – išplatintame pranešime cituojamas A.Ažubalis.

Konservatoriai ankstesnėse kadencijose keliskart mėgino priimti rezoliuciją dėl Lietuvos komunistų partijos, bet nesėkmingai.

Socialdemokratai dokumentą tuomet kritikavo argumentuodami, kad jame neatskiriama nuo sovietų komunistų partijos 1989 metais atsiskyrusi LKP.

Prasidėjus Atgimimo sąjūdžiui 1989 metais Lietuvos komunistų partija atsiskyrė nuo Sovietų sąjungos komunistų partijos, o 1990 metais persivadino Lietuvos demokratine darbo partija, ji vėliau susijungė su socialdemokratais. 1990–1991 metais taip pat Lietuvoje veikė su partijos atsiskyrimu nuo sovietinės nesutikusi Lietuvos komunistų partija, vadovaujama Mykolo Burokevičiaus. Jis vėliau buvo nuteistas dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kas

o kas portretas
bus su spaliukaisir pionieriais? Bijau

Anonimas

Anonimas portretas
tam --,,PAGALEU,,, tave asile berasti tuoj pades y vieta dabartiniai komunistu anukeliai su vaikais y vieta ....milijona su virsum jau padejo, uzsienyje

pagaleu

pagaleu portretas
AMB pades i kita lentyna
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių