A. Veryga kritikuoja premjerę: pasirinkti A. Dulkio kandidatūrą buvo neatsakinga (interviu)

Nors pastaruoju metu viešojoje erdvėje nemažai kalbama apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir jos frakcijos Seime eižėjimą, buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstiečių“ partijos narys Aurelijus Veryga nelinkęs sureikšminti dalies kolegų pasitraukimo. A. Veryga teigia iš dalies sutinkąs su partijos lyderio Ramūno Karbauskio mintimi, kad partija tampa „vertybiškai grynesne“.

„Nieko blogo, jei žmogaus pažiūros yra kitokios ir jis nueina ten, kur jos jį labiau atitinka. Jei žmogus yra labiau liberalus, jis gali numigruoti į labiau liberalių pažiūrų politines jėgas, tai šia prasme mes labiau išsigryniname – liekame labiau tokie, kokiais save ir deklaravome“, – interviu Eltai teigė A. Veryga.

Politikas nedramatizavo ir pastaruoju metu „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio girdimų pareiškimų esą galimybių tartis dėl opozicijos lyderio su buvusiu kolega, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnu Sauliumi Skverneliu jis nematąs. Priešingai, galimybę derėtis A. Veryga teigia įžvelgiąs, nes, tikino jis, opozicijos susitarimas priklauso ne nuo žmonių, o nuo susitarimo turinio.

„Jei mane kas deleguos, aš su visais galiu kalbėtis ir tartis. Klausimas yra susitarimo turinio, kas iš jo būtų“, – apie opozicijos susitarimą dėl lyderio kalbėjo A. Veryga.

Galiausiai interviu buvęs sveikatos apsaugos ministras įvertino jo pareigas perėmusio Arūno Dulkio darbą. Kritikos jis negailėjo tiek A. Dulkio inicijuojamai sveikatos įstaigų reformai, tiek pandemijos valdymo strategijai. Nors abu ministrai dirbo kone analogiškomis sąlygomis, A. Veryga teigė nematąs priežasčių dabartiniam ministrui demonstruoti didesnės empatijos. Vis tik, jo nuomone, kritikos strėlės turėtų keliauti ne A. Dulkiui, o premjerei Ingridai Šimonytei, kuri pasielgė neatsakingai pasirinkdama šio ministro kandidatūrą.

„Įmesti žmogų į tokį karštą katilą, kai jis net neturi supratimo, kokia yra sistema, tai yra neatsakinga. Tai ne ministras kaltas, bet žmogus, kuris jį įmetė“, – teigė A. Veryga.

P. Peleckio / BNS nuotr.

– Pone Veryga, kaip manote, ar ,,valstiečiai“ pavasario Seimo sesiją pasitiks grynesni nei prieš metus?

– Sudėtingas klausimas, kaip tą grynumą pamatuoti. Aš suprantu, kad to klausiate tame kontekste, kad vis tik yra žmonių, kurie paliko frakciją ir pasirinko kitą politinį kelią. Dalis mūsų frakcijos žmonių ir mūsų pirmininkas ne kartą yra pasisakęs, kad tokiu būdu savotiškai frakcija išsigrynina, lieka žmonės, kuriems vertybiškai labiausiai tinka ir patinka būti frakcijoje. Tai šia prasme, matyt, galima taip sakyti. Jei žmonės pasirinko kitą politinį kelią, ką padarysi. Gaila, aišku, kad frakcija sumažėjo, nes kuo ji yra didesnė, tuo, natūralu, ji gali būti ir politiškai reikšmingesnė, ir siekti sudėtingesnių tikslų. Bet žmonės yra suaugę, jie gali savo politines pažiūras pakeisti. Aišku, kuo vyresni būna, dažnai jie tampa labiau konservatyvūs, bet būna, kad tampa ir liberalūs. Tai ir tokia kryptis yra įmanoma.

– O kaip jūs pats asmeniškai suprantate išsigryninimą? Ar tai iš tikrųjų gali reikšti partijos tvirtėjimą?

– Tas grynumas, negrynumas yra kaip kraujo priekaištas, kai žmogus būna negryno kraujo. Tai ir tą grynumą mes savotiškai suprantame ir, ko gero, tie žmonės, kurie pasirinko kitą politinę kryptį, jie dėl tam tikrų priežasčių dažnu atveju negalėjo būti partijoje. Iš partijos nėra tiek daug išėjusių, labiau turbūt kalbame apie frakciją. Galbūt ir gerai, kad žmonės tai padaro, nes daug sudėtingiau, kai priešprieša kyla, kai reikia apsispręsti balsuojant, pavyzdžiui, kaip atsitiko su kolega Tomu Tomilinu. Jis ne tik kad balsavo dėl tam tikrų klausimų kitaip nei buvo sutarusi frakcija, bet savotiškai skaldė ją viešumoje, eskaluodamas kai kuriuos klausimus.

Tai nieko blogo, jei žmogaus pažiūros yra kitokios ir jis nueina ten, kur jos jį labiau atitinka. Jei žmogus yra labiau liberalus, jis gali numigruoti į labiau liberalių pažiūrų politines jėgas, tai šia prasme mes labiau išsigryniname – liekame labiau tokie, kokiais save ir deklaravome. Tik gal net paradoksalu, kad kai kuriais atvejais esame ženkliai konservatyvesni nei konservatoriai ir kai kuriais atvejais liekame kone vienintelė frakcija, kuri labai aiškiai pasisako dėl kalbos dalykų, dėl šeimos, dėl kitų klausimų, bet tas nėra blogai.

– Viena vertus, pasisakote už tradicines vertybes, tačiau, kita vertus, ar čia nėra labai plona riba, kai partija linksta vis arčiau kraštutinumų, galbūt net marginalumo? Tarkim, kai kurios užimtos pozicijos dėl Šeimų sąjūdžio, kuris siejamas su antivakseriais.

– Frakcija niekada nėra pasisakiusi priešiškai dėl skiepų. Mes daug kartų kėlėme klausimus dėl valstybės pasirinktos krypties, kaip skatinti skiepytis, kai buvo pasirinktas prievartos kelias per galimybių pasą. Turime, aišku, galbūt vieną ar du žmones, kurie yra griežčiau nusistatę prieš tam tikrus dalykus, bet, manau, mes to visur rasime. Ir dažnu atveju tie pora žmonių mūsų frakcijoje viešai yra įvardijami kaip didžiausia kliūtis vakcinacijai Lietuvoje. O pasižiūrėjus Seime rasime kone visose frakcijose ir neskiepytų žmonių, tik apie juos niekas nekalba. Tai šių dviejų žmonių pasirinkimas nereiškia frakcijos nuomonės ir frakcija tokio dalyko nėra išsakiusi.

O dėl Šeimų sąjūdžio, tai jie patys yra aiškiai pasakę, kad nenori tapatintis su jokiomis politinėmis jėgomis. Tai yra toks spontaniškas žmonių judėjimas ir viskas, ką mes darėme – tiesiog bendravome su tais žmonėmis. Buvo išėjęs ne vienas Seimo narys ir pasikalbėti, ir pabendrauti, bet tai nereiškia, kad mes esame su jais, nes niekas per daug ir nenori iš jų tapatintis su politinėmis partijomis. O kad kai kuriais klausimais mes turime panašią ar tokią pačią nuomonę, kurią žmonės išsakė, nes jie labai daug klausimų įvairiausių kėlė, tai nereiškia mūsų marginalizacijos. Tai reiškia tiesiog kalbėjimą su visuomene, kuri savotiškai neberanda būdų ir vietos, kur su politikais pasikalbėti.

– Kalbant apie visuomenę, pastarieji reitingai taip pat signalizuoja apie galbūt pasikeitusią žmonių nuomonę, apklausos rodo, kad „valstiečiai“ jau nebepatenka į trejetuką. Tai, jūsų vertinimu, ar visgi tai nesignalizuoja apie esančias problemas arba galbūt apie būtinus pokyčius?

– Reitingas sumažėti gali dėl pačių įvairiausių priežasčių. Dabar atsirado nauja politinė jėga, kuri dalį balsų tiesiog nusiurbia. Tai, ką sako ir politologai, čia netgi ne Lietuvos fenomenas, o tiesiog žmonės mėgsta naujus gelbėtojus, naujas politines jėgas, nors tai nėra nauja politinė jėga, o tik nauja struktūra. Žmonės nėra nauji, jie yra ir matyti, ir girdėti, ir visuomenei pažįstami. Tai jei kiekvienas reitingo susvyravimas arba sumažėjimas reikštų, kad politikai staiga ima kardinaliai keisti savo pažiūras, tai turbūt būtų apskritai klausimas, kam reikia politinių partijų, politinių pažiūrų, ir tada visi mes galėtumėme būti tokie, iš kur vėjas papūtė. Pajutome, kad kažkas ne taip ir jau keičiame plokštelę. Man atrodo, kad kaip tik stabilumas pažiūrose ir leidžia atsirinkti, kas yra kas. Demokratijoje taip jau yra, žmonės balsuodami pasako, kas jiems tuo metu atrodo svarbu, jie balsuodami parodo, kam jie suteikia mandatą įgyvendinti programas ar panašiai. Tai, kaip ir sakiau, kaip tik tam tikras stabilumas yra vertybė. Jei žmonės kaitaliojasi nuo konservatyvizmo iki liberalizmo, nuo kraštutinio kairumo, tai nėra labai sveikas dalykas. (...)

Žmonės mėgsta naujus gelbėtojus, naujas politines jėgas, nors tai nėra nauja politinė jėga, o tik nauja struktūra.

– Na, taip, išlaikomos tos pačios pažiūros, bet ir reitingai, ir narių pasitraukimas, ir politologų „pajuokavimai“, kad su dabartine komunikacija, LVŽS pirmininko pasisakymais greičiausiai visi „valstiečiai“ tuoj tilps į vieną liftą. Tai klausimas, ar vis tik neįžvelgiate tolesnių skilimų grėsmių?

– Kad mūsų partijos pirmininkas pasisako aštriau kai kuriais klausimais visai nereiškia, kad turi keistis frakcijos sudėtis. Dalis narių buvo aktyviai išviliojami ir pirmininko pasisakymai yra niekuo dėti. Žmonėms galbūt buvo duotas pirmininko pažadas ar dėl kažko susitarta, gal dėl pozicijų ateityje, jei pavyktų tai politinei jėgai laimėti daugiau balsų rinkimuose. Tai, manau, kad čia yra tikroji priežastis. 

O tai, kad opozicija aštriau pasisako, tai ar praėjusi opozicija nepasisakydavo aštriai? Ten taip pat buvo „riebių“ pasisakymų, ir dabar jie nevengia pasisakymų, kai premjerė pasako, kad „jei nepatinka, tai galėsite pasirinkti kitus“. Dėl to jų frakcija nebyra, tai čia nuo šito nepriklauso, o priklauso nuo kitų dalykų, kaip žmonės gali ar negali dirbti kolektyve. Mano požiūriu, jei jau aš ateinu į kolektyvą, į grupę žmonių, su kuria noriu būti, tai aš stengiuosi prisitaikyti prie kolektyvo, o ne kolektyvas turi taikytis prie mano ambicijų, norų. Nors šiuo atveju politikai kartais yra ir ekscentriški, jei jie yra labiau matomi, jiems nėra labai lengva tarpusavyje sutarti. Būna, kad nuomonės išsiskiria, įsižeidžiama dėl pasakymų ar komentarų, bet aš dėl to niekur neišeičiau, nes tai nėra racionalu. Kitur gali būti tokių pačių dalykų, bet ką padarysi, jei žmonės taip nusprendžia. Žmonės bando ieškoti, kur jiems geriau, o ar geriau bus, pamatysime ateityje.

– Sakote, kad dalis narių buvo išviliojami, o kas jus patį laiko „valstiečių“ gretose? Kitaip tariant, kuo čia geriau?

– Nesu niekur kitur buvęs, tai ir negaliu lyginti. Bet aš tikrai nematau nieko išskirtinai geriau kitur. Kiekviename kolektyve yra įvairiausių dalykų, gal kitų dalykų nesimato viešumoje. Gal jie meistriškiau sugeba paslėpti savo ginčus ar diskusijas ir nekyla politologams pagundų juos pakomentuoti. Mums gal nesiseka taip gerai, gal mes ir nebandome jų slėpti, žmonių netildome, jie savo nuomonę išėję gali viešai pasisakyti.

Su šita komanda aš atėjau į politiką. Man tuo metu tiko ir politinės pažiūros, ir aš pats galėjau jas formuoti pagal savo supratimą, ypač pagal visuomenės sveikatos tam tikras priemones. Aš gavau palaikymą, ir kolegos atlaikė sunkų laiką, kai aš buvau pirmas interpeliuotas ministras, tai, galima sakyti, guldė galvą už mane ir balsuodami, ir padėdami. Jei aš juos palikčiau, tai tiesiog, mano supratimu, aš išduočiau žmones, su kuriais sunkiai dirbame, su kuriais ilgą laiką prabuvome. Jei aš matau, kad kažkas yra ne taip, aš stengiuosi dalykus taisyti, bendrauti, ieškoti sprendimų, o ne lakstyti ir ne ieškoti įsivaizduojamų geresnių vietų ir geresnių sprendimų.

Ir šiaip Valstiečių ir žaliųjų sąjungos politinės pažiūros atitinka mano pažiūras. Aišku, turbūt nerasime nė vienos politinės jėgos, kurioje visu šimtu procentų viskas absoliučiai atitinka. Bet jei dešimt procentų netinka, o devyniasdešimt tinka, tai, man atrodo, yra labai neblogai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Tas apuokas yra maža šiikšlė dideliam šiukšlynę

Medikas ? Matyt iš sąjūdžio ? Jūs jau

Medikas ? Matyt iš sąjūdžio ? Jūs jau  portretas
tapote keiksmažodžiu :) Pacientai " numesti" - covidą "gydote " pagal lenteles ! Jūs net nemokate pacientui " plaučių paklausyti " :) vaistų kompensuojamų neteko 300 000 pacientų , ligoninėse mažinama stacionare lovos ! Uždaromos regionų ligoninės ....Tokios " medicinos " ir ministerio Lietuvos pacientai dar neturėjo . Medikams " rojus " , o pacientams " progaras " . Fui...

Medikas

Medikas portretas
Dar neturėjome tokio gero sveikatos ministro. O blogiausias tai buvo Veryga. Jis jaučia tai ir juodai pavydi! Na, o premjerė, jos ministrų kabinetas yra nerealiai puikus. Linkėjimai Ingridai nuo ją rinkusių Lietuvos medikų.
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių