A. Veryga ramina: eilės poliklinikose dėl vaistų receptų nepadidės

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad išaugusi receptinių vaistų pardavimo kontrolė neturėtų padidinti eilių gydymo įstaigose, kur išrašomi receptai.

Pasak jo, beveik kiekvienam receptiniam vaistui yra alternatyvus medikamentas, kurį galima įsigyti be recepto. Vaistai receptinių kategorijai taip pat gali būti priskirti dėl jų stiprumo, todėl medikamento analogas su mažesniu veikliosios medžiagos kiekiu gali būti nereceptinis.

„Ne, tikrai neturėtų (padidinti eilių), – žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Veryga. – Absoliučia dauguma atvejų gali būti keičiamos dozuotės ir bus galima jų įsigyti. Tokių, kurie tikrai yra receptiniai, jų neturėtų būti daug“.

Pastaruoju metu žiniasklaida pranešė apie padažnėjusius atvejus, kai anksčiau be receptų vaistus įsigydavę žmonės sužinojo, jog iš tikrųjų jie gali būti perkami tik su receptu.

Ministras sakė, kad dėl to kalti verslininkai, daugelį metų pardavinėję receptinius vaistus be recepto.

Jeigu žmonės patys valgo tuos vaistus, patys juos dozuojasi, tai mes kalbame jau ne tik apie eiles poliklinikose, bet apie žmonių saugumą.

Jis paragino receptinius vaistus nuolat vartojusius žmones susirūpinti dėl savo sveikatos būklės.

„Jeigu žmonės patys valgo tuos vaistus, patys juos dozuojasi, (...) tai mes kalbame jau ne tik apie eiles poliklinikose, bet apie žmonių saugumą“, – teigė A. Veryga.

Siekiant pernelyg nepadidinti apkrovos receptus išrašantiems gydytojams, ministras žada siūlyti įteisinti gydytojo ir paciento konsultaciją telefonu, po kurios pacientui bus galima pratęsti receptą elektroniniu būdu.

Jis taip pat rengiasi įteisinti tvarką, pagal kurią lėtine liga sergantis ar kontraceptinius vaistus naudojantis žmogus galėtų be recepto gauti vaistų ne šiuo metu nustatytų septynių dienų, o 30-ies dienų kursui.

Pasak A. Verygos, žmonėms, kurie gali gydytis ir nereceptiniais vaistais, vaistininkas turės pasiūlyti alternatyvą receptiniams medikamentams. Jeigu jis to nepadaro, ministras ragina apie tai pranešti kontrolieriams.

„Žmonės, kurie negauna tokio patarimo ar paaiškinimo, turi paskambinti į vaistų kontrolę ir pasidomėti, kodėl taip yra“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

„Slapti pirkėjai“

Sveikatos apsaugos ministerija mano, kad vaistinių ydą parduoti receptinius vaistus be recepto išryškino jų tikrintojai, vadinami slaptais pirkėjais.

Tokie kontrolieriai vaistinėse gali lankytis nuo lapkričio. Iki šiol atlikti kontrolinių pirkimų vaistinėse neleido galiojantys teisės aktai, kurie nurodė, jog prieš neplanuotą patikrinimą apie tai turi būti pranešta iš anksto.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė Diana Leleckaitė sakė, jog iki šiol nebuvo atliktas nė vienas slaptas vaistinės patikrinimas, tačiau pati žinia apie „slaptus pirkėjus“ privertė vaistines pasitempti.

Tokių patikrinimų metu būtų stebima ne tik, kaip vaistininkai parduoda receptinius vaistus, bet ir kaip laikosi kitų tvarkų, pavyzdžiui, ar sudaro žmonėms galimybę rinktis pigesnius vaistus. Už visus šiuos pažeidimus atsakys vaistininkai.

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė perspėjo, jog vaistai receptiniams priskiriami, nes žmogui gali pakenkti.

„Tam šitie vaistai ir yra receptiniai, kad nepakenktų žmogaus sveikatai, kad nesustotų inkstų ar kepenų veikla“, – teigė specialistė.

Dėl vaistų priskyrimo receptinių kategorijai sprendžia Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, tačiau tai daro pagal Europos Sąjungos reikalavimus, sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nebuvo pasiruosta staigi sistema be receptu.zmones supyko.turejo tam pasiruost.veryga pigina vaistus bet jie brangsta.kompensuojami vaistai priemokos turejo mazet o jos dideja.kur jo geri darbai

Anonimas

Anonimas portretas
nueikit i poliklinika paziurekit kiek seimos dakatre turi liginiu per diena40

gyventojai

gyventojai portretas
dar tokiu debilu neteko matyti ministro kedeje cia asilu asilas tik i durnyna
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių