Viceministras: VST pareigūnai dirba griežtai, bet laikydamiesi įstatymų

Pataisos namuose įvesti Viešojo saugumo daliniai (VST) dirba griežtai, tačiau laikosi įstatymų, sako teisingumo viceministras Ernestas Jurkonis.

Trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje dalyvavęs viceministras sakė suprantąs Seimo kontrolierių susirūpinimą ir išsakė savo argumentus dėl padaugėjusių nuteistųjų skundų.

„Ateina uniformuoti žmonės ir atima komforto daiktus, telefonus, alkoholį, neleidžia sukčiauti. Darbuotojai atimdami daiktus jaučiausi saugūs, kai juos saugo Viešojo saugumo pareigūnai. Jeigu nuteistieji mato, kad vyksta pokytis, natūralu, kad skundų kiekis padidėja. Suprantu kontrolierius, bet kiek tų skundų pasitvirtina? Pats esu matęs, kaip dirba VST padaliniai, dirbama griežtai, bet įstatymo rėmuose“, – sakė E. Jurkonis.

Kalėjimo departamento vadovas Robertas Krištaponis sako, kad dėl šių priemonių įkalinimo įstaigose sumažėjo narkotikų, daug mažiau randama ir telefonų. Jei anksčiau telefonų pas nuteistuosius buvo randama dešimtimis, dabar tik vienetai.

„Atkūrėm discipliną įkalinimo įstaigose. Jie turėjo didelius televizorius, kuriuos žiūrėjo per naktis“, – sakė R. Krištaponis.

Atkūrėm discipliną įkalinimo įstaigose. Jie turėjo didelius televizorius, kuriuos žiūrėjo per naktis.

Vasarą paaiškėjus smurto atvejams tarp nuteistųjų, draudžiamų daiktų patekimo keliams, į įkalinimo įstaigas buvo įvesti VST padaliniai.

Posėdyje dalyvavęs VST vadas Ričardas Pocius posėdyje sakė, kad VST pareigūnai patys kratų neatlieka, jie tik prižiūri rimtį ir tvarką.

„Mes esame šalia kaip rezerviniai pareigūnai, jei kiltų grėsmė ar neramumai“, – BNS sakė R. Pocius. Pasak jo, VST pareigūnams nuteistieji nesipriešina, todėl prieš juos nebuvo panaudotos jokios specialiosios priemonės.

Prieš savaitę vykusiame komiteto posėdyje Seimo kontrolieriai pranešė, kad pastaruoju metu 30 proc. padaugėjo nuteistųjų skundų dėl smurto prieš juos naudojimo įkalinimo įstaigose.

Skunduose teigiama, kad Viešojo saugumo tarnybos pajėgos gali būti naudojamos be reikalo – priežiūros procese, o įkalinimo įstaigų medikai skatinimai nuslėpti ir nefiksuoti smurtą patyrusių nuteistųjų skundus.

„Praktiškai kiekviename skunde yra paminėtos tos pajėgos (VST), o ne įstaigų pareigūnai. Nurodoma apie smurtą per kratas“, – BNS tuomet sakė Seimo kontrolierių įstaigos atstovas Vytautas Valentinavičius. Skundai gaunami iš Alytaus, Marijampolės ir Pravieniškių.

Viceministras E. Jurkonis pažymėjo, kad dabar įkalinimo įstaigose vykdomos priemonės yra būtinos grąžinti tvarką į įkalinimo įstaigą, grąžinti administracijai suvokimą, kad ji padėties šeimininkas.

„Kad net užuominų nebūtų, kad tai įstaiga valdoma nuteistųjų pagalba, tai subkultūros apraiškos, to neturėtų būti“, – sakė E Jurkonis, priminęs Kriminalinės policijos biuro ir prokuratūros atliktą bei teismui perduotą tyrimą.

Tyrimo duomenys rodo, kad Pravieniškių pataisos namuose-atviroje kolonijoje susiformavo ir 2011-2017 metais veikė gerai organizuotas nusikalstamas susivienijimas. Jo organizatoriai, vadovai ir dalyviai – laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose atlikę nuteistieji, jie kaltinami sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymu.

„Turimi duomenys leidžia manyti, kad siekdami nusikalstamai praturtėti, šio susivienijimo vadovai ir dalyviai organizavo neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu Pataisos namuose, prievartavo turtą iš kitų nuteistųjų“, – skelbė prokuratūra.

Šiuo metu įkalinimo įstaigose yra laikoma apie daugiau nei 6,6 tūkst. nuteistųjų suimtųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių