Vienas kandidatų į Vidaus reikalų ministerijos kanclerius – P. Poderskis

Vidaus reikalų ministras žada šią savaitę paskirti ministerijos kanclerį. Ministerijoje kanclerio nebuvo metus.

„Yra sąrašas žmonių, kurie tikrai būtų pageidaujami, jau buvo su jais kalbėta. Kitą savaitę tikriausiai jau bus sprendimai. Turiu keletą kandidatų – kalbėta su trimis ar keturiais, laukiu atsakymo“, – sekmadienį BNS sakė ministras.

Eimutis Misiūnas neatskleidė, kam siūloma užimti šias pareigas, tačiau nepaneigė, kad vienas kandidatų – informacinių technologijų specialistas Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Ieškome paties geriausio žmogaus, specialisto, kuris užsiimtų komandos sutelkimu, procesų suaktyvinimu, pavyzdžiui, nuotolinis darbas, elektroninių erdvių sutvarkymu. Jūsų minimas žmogus atitiktų tuos lūkesčius, bet ar siūliau, ar nesiūliau, negalėčiau pasakyti“, – BNS sakė jis.

P. Poderskis BNS patvirtino sulaukęs E. Misiūno skambučio ir patikino, kad tai jam yra „didelis įvertinimas“, tačiau sakė apsisprendęs likti dabartinėse pareigose. Jis tikisi likti savivaldybėje ir po kovą vyksiančių rinkimų.

„Nuoširdžiai manau, kad jis yra geriausias šios vyriausybės ministras. Tai vien už tai dėkoju, o siūlymo sulaukiau, pasikalbėjome telefonu, labai maloniai ir smagiai“, – BNS sakė Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas.

„Mano atsakymas - ne. Esu pasiryžęs dirbt miestui ir tikiu, kad dar daug jam pavyks padaryti, ne tik šioje kadencijoje“, – pridūrė P. Poderskis.

Galimybė skirti kanclerius be konkurso atsivėrė pernai metų pabaigoje Seimui priėmus pataisas, numatančias, kad ministerijų kancleriai tampa politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojais, kuriuos į pareigas priima ir iš jų atleidžia ministras. Pataisos įsigaliojo sausį.

VRM kanclerio neturi nuo 2018-ųjų sausio, kai postą paliko Vyriausybės kancleriu tapęs Algirdas Stončaitis.

E. Misiūnas teigė, kad konkursas nepaskelbtas laukiant minėtų Seimo pataisų.

„Pradžioje ketinome skelbti konkursą, po to, kai buvo užregistruota iniciatyva, kad kancleriai visgi bus politinio-asmeninio pasitikėjimo, pasitarus su laikinai einančia pareigas kanclere nuspręsta truputėlį palaukti. Nes jei žmogus laimėtų, atsirastų noras vis dėlto keisti įstatymus, kad jo nereikėtų atleidinėti. Procesai ministerijoje vyko sklandžiai, laukėme Seimo sprendimo“, – kalbėjo jis.

Vidaus reikalų ministras taip pat neigė spėjimus, kad vieta „saugota“ premjero komandoje dirbančiam A. Stončaičiui.

„Tai nepagrįsta, nes premjeras Algirdu pasitiki. Ir tol, kol premjeras būtų Vyriausybės narys, Algirdas tikrai dirbtų Vyriausybės kanceliarijoje ir jam pagrindo grįžti į Vidaus reikalų ministeriją tikrai niekaip nėra. Jei jau atsistatydintų visa Vyriausybė, atsistatydinčiau ir aš. Tai vėlgi nebūtų jokių galimybių“, – tikino E. Misiūnas.

Iki šiol ministerijų kancleriai buvo karjeros tarnautojai, skiriami ketverių metų kadencijai konkurso būdu.

Kritikai sako, kad kanclerių politizavimas stabdo profesionalios valstybės tarnybos kūrimą ir gali paskatinti korupcijas rizikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių