Vokietija perdavė Lietuvai 1939 metų sovietų-nacių pakto kopijas

  • Teksto dydis:

Vokietija perdavė Lietuvai 1939 metais pasirašyto sovietų ir nacių pakto, padalijusio rytų Europą į įtakos sferas, kopijas, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Rugpjūčio 22-ąją, Juodojo kaspino dienos išvakarėse, Lietuvos prašymu iš Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinio archyvo gautos prieš 78 metus pasirašytų Molotovo-Ribentropo pakto, protokolo ir itin geros raiškos žemėlapio su parašais skenuotos kopijos.

„Molotovo-Ribentropo pakto turinys gerai žinomas, tačiau pirmą kartą oficialiai Vokietijos užsienio reikalų ministerija mums perdavė slaptųjų protokolų ir žemėlapio skenuotas versijas", – teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tai jau ne pirmas Vokietijos geranoriško ir atviro dalinimosi savo archyvais su Lietuva pavyzdys. Šių metų birželio mėnesį perdavėme Lietuvos archyvams iš Vokietijos gautas skaitmenines su Lietuvos istorija susijusių dokumentų kopijas, tarp kurių buvo ir rankraštinis Lietuvos Tarybos Vasario 16 dienos nutarimas, kuriame prašoma pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Puikus bendradarbiavimas su Vokietijos archyvarais leidžia Lietuvos istorikams, tyrinėtojams giliau pažvelgti į praeities įvykius, – džiaugėsi ministras. – Norėtųsi, kad ir kitos šalys sektų Vokietijos pavyzdžiu ir atvertų archyvus Lietuvos istorikams".

Iš Vokietijos gauto pakto ir susijusių dokumentų kopijas planuojama eksponuoti būsimoje ekspozicijoje „Lietuvos diplomatinė tarnyba 1918-2018 m." Vytauto Didžiojo universitete Kaune nuo 2018 metų.

Vokietija geranoriškai ir atvirai dalinasi savo archyvais su Lietuva. Prieš dešimtmetį Lietuvai grąžintas karo metu išvežtas XV amžiaus bažnytinis raštas, o kovo mėnesį Vytauto didžiojo universiteto profesoriaus Lino Mažylio politiniame archyve Berlyne rastas rankraštinis Vasario 16 dienos nutarimas lietuvių ir vokiečių kalbomis dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės pripažinimo tapo istorinės reikšmės dovana artėjant valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet sitas labai seniai buvo

Bet sitas labai seniai buvo portretas
Kam tos tuscios dikusijos?

Je

Je portretas
Ponui Hmm primenu liaudies posmelį: Lietuviai mūsų, / Nelįskit į subinę ruso. / Kai rusas subinę užrauks, / Nei Amerika neištrauks.

to hmm

to hmm portretas
Jei pas xuilo būtų kokie kiti dokumentai, jie seniai būtų paskelbti. Niekaip nepaneigsi, kad du tironai Stalinas ir Hitleris apsikabinę šoko, gėrė šampaną, rengė bendrus karinius paradus, siuntinėjo vienas kitam komplimentus, prekiavo ir dalinosi Europos šalis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių