VRK – raginimas nutraukti 5 mln. eurų IT sistemos priežiūros sutartį

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) , nustačiusi pažeidimų Vyriausiosios rinkimų komisijos vykdytame informacinės sistemos kūrimo ir plėtros ir tvarkymo pirkimo procedūrose, rekomenduoja nutraukti 5 mln. eurų sutartį.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) preliminariąją sutartį su bendrove „iTree“ pasirašė 2015-aisiais - bendrovė ir pati VRK sulaukė politikų priekaištų, kuomet 2016-ųjų spalį vykstant Seimo rinkimams rinkimų sistema strigo,  tam tikrą laiką buvo galima matyti žmonių asmens duomenis.

VPT, įvertinusi pirkimo sąlygas, konstatavo, kad VRK nurodytos perkamos paslaugos ir jų apimtys nebuvo aiškios ir tai galėjo lemti faktą, jog konkurso dalyvių - „Algoritmų sistemos“ ir „iTree“ pasiūlymų vertė skyrėsi beveik du kartus - atitinkamai 2,58 mln. eurų ir 5 mln. eurų. VPT taip pat nurodo, kad komisija nepagrįstai padidino pirkimo vertę iki 5 mln. eurų, nors pradžioje planavo išleisti 3,48 mln. eurų.

Kaip BNS sakė pirkimus vertinęs VPT Prevencijos ir pirkimo sutarčių vertinimo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Gediminas Golcevas, pagal preliminarią VRK sutartį buvo sudarytos trys paskesnės: sistemos kūrimo (už 1,59 mln. eurų), trijų metų sistemos palaikymo (0,5 mln. eurų) bei sistemos priežiūros Seimo rinkimų metu (245 tūkst. eurų). Kadangi sistemos kūrimo sutartis jau įgyvendinta, rekomenduojama nutraukti dvi vėlesnes sutartis.

„Pagrindiniai nustatyti pažeidimai - pernelyg aukšti, nepagrįsti reikalavimai tiekėjams, netiksliai įvardintas pats pirkimo objektas, jis nepakankamai detalizuotas. Tai suteikia pagrindą mums daryti išvadą, kad nėra užtikrintas racionalus lėšų panaudojimas. Kitas pažeidimas - laimėtoju pripažinto pasiūlyta kaina praktiškai dvigubai viršijo suplanuotą pirminę kainą, tas papildomų lėšų skyrimas pirkimui nebuvo pagrįstas objektyviais duomenimis, kaina pripažinta tinkama tik dėl to, kad ji tokia pateikta“, - paaiškino specialistas.

VPT pabrėžia, kad tik sumų įvardijimas, nepasirinkus, pavyzdžiui, valandinio apmokėjimo, „nesuteikia galimybės objektyviai įvertinti siūlomų kainų (išlaidų) pagrįstumo“. Pažymima, kad kritinis sistemos veikimo momentas egzistuoja tik vykstant rinkimams, t.y. balsavimo metu, o to, planuodama išlaidas, VRK neįvertino.

VPT turėjo priekaištų ir dėl kitų konkurse įvardytų reikalavimų tiekėjams, pavyzdžiui, prievolė būti įgyvendinus sutartį, kurioje vienu metu integracija vykdyta su su dviem ar daugiau informacinių sistemų, nes tai „neatspindi tiekėjo patirties“. Anot VPT, tiekėjo profesionalumą pagrįsti gali ir du ar daugiau projektų integruojant sprendimus su viena sistema.

Nepagrįstu reikalavimu VPT vadina ir prievolę būti įgyvendinus 300 tūkst. eurų vertės informacinių sistemų kūrimom modernizavimo sutartį, nes su sąlygose įvardintomis užduotimis susiduria ir įmonės, įgyvendinančios iki 50 tūkst. eurų vertės projektus.

„Atsižvelgdama į nustatytus įstatymo pažeidimus, tarnyba rekomenduoja nutraukti 2015 metų lapkričio 3 dienos sudarytą preliminariąją sutartį ir jos pagrindu sudarytas, ir galiojančias sutartis“, - teigiama išvadoje.

VPT rekomendavo VRK neriboti galimybių konkursuose dalyvauti smulkiajam verslui ir reikalavimą turėti 1 mln. eurų vidutinės metinę apyvartą sumažinti iki 250-500 tūkst. eurų, atsisakyti perteklinių kokybės vadybos standartų, nesusijusių su informacijos saugumu, taip pat reikalavimo tiekėjui turėti savo klientų aptarnavimo tarnybą, galimybės dirbti 100 nutolusių įstaigų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas šiuo metu išvykęs į Ukrainą ir sako galimybes nutraukti sutartis vertinsiantis tik grįžęs į Lietuvą ir susipažinęs su VPT išvadomis. Jis pabrėžė, kad konkurso rezultatus jau buvo apskundęs vienas konkurso dalyvių „Algoritmų sistemos“, tuomet Vilniaus apygardos teismas pripažino, jog sutartis sudaryta pagrįstai.

„Be abejo, pirmiausia vertinsime, tuomet žiūrėsime. Viena sutartis yra galiojanti, mes dėl tos sutarties vykdymo turime įvairių pastabų. Bet dabar yra rinkimai merų ir Seimo nario pagal šią sutartį surengti. Po to, kiek kainuos nutraukus tas sutartis - viską reikia įvertinti“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Anot jo, kainodara sutartyje buvo sudaryta atsižvelgiant ne į vieną, o į „visą kompleksą“ reikiamų paslaugų.

„Aišku, einant kitais keliais, gal būtų kitokios kainos būtų. Bet lyginant su kitais pasiūlymais, kainos nėra kažkaip ypatingai kad skirtųsi. O su informacinėmis technologijomis, kiek turime patirties, kainos skiriasi labai daug kartų. Kada gauni mažą kainą, kokybė nukenčia, irgi tokių esame turėję problemų“, - aiškino VRK vadovas.

Dėl Pirmajame Seimo rinkimų ture 2016-ųjų spalį tinkamai neveikusios sistemos dabartinė opozicija paragino spręsti klausimą dėl ilgamečio VRK vadovo Z.Vaigausko atsakomybės. Jis pats tvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų. VRK reorganizacijos jau ėmėsi Seimas - parlamento vadovas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad nauja komisija bus formuojama po balandį vyksiančių merų bei Seimo nario rinkimų ir bus sudaryta iki gegužės vidurio.


Šiame straipsnyje: VPTVRKIT priežiūros sistema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių