VRK iš rinkimų sąrašų pašalino teistumą nuslėpusius 200 kandidatų

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį iš rinkimų sąrašų išbraukė apie 200 kandidatų į savivaldybių tarybų narius.

Kaip sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tai negalutinis išbrauktųjų sąrašas, visų dar nespėta patikrinti pagal iš Vidaus reikalų ministerijos gautus duomenis.

Be to, kai kurie kandidatai teigia popierinėse anketose nurodę, kad buvo teisti, bet į elektronines perkelta neteisinga informacija, kai kurie tvirtino, kad niekada nebuvo teisti, bet prieš tai prarado asmens dokumentą. Dalis kandidatų argumentavo teistumo nenurodę, nes jis buvęs sovietmečiu, o pagal dabartinį Baudžiamąjį kodeksą esą tie nusikaltimai nelaikomi labai sunkiais ar apysunkiais.

Ginčytinus atvejus VRK atidėjo penktadieniui. Tuomet turėtų paaiškėti galutinis kandidatų į savivaldybių tarybų narius sąrašas.

Įstatymas numato, kad kandidatas turi nurodyti anketoje, jei po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos ar užsienio valstybės teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos. Teistumą dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo reikia nurodyti be išlygų. Tuo metu okupacinio režimo teismo sprendimas dėl nusikaltimo valstybei nenurodomas.

Anksčiau VRK iš rinkimų sąrašų išbraukė per jaunus kandidatuoti asmenis ir kitoje savivaldybėje nei kandidatuoja deklaravusiuosius gyvenamąją vietą. Įstatymai numato, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų.

Sekmadienį komisijos posėdyje dėl per jauno amžiaus išbraukta 10 asmenų, dėl gyvenamosios vietos - dar 132.

Savivaldos rinkimuose pareiškė norą dalyvauti per 16 tūkst. asmenų, daugiau kaip 400 pageidauja varžytis dėl merų postų. Rinkimai į savivaldybių tarybas bei tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Pagal dabartinius įstatymus pasisavinę vištą ar grūdų maišą iš sąrašų braukiami, o pavogę milijonus net Briuselį tinka!

pilietis

pilietis portretas
Pagal dabartinius įstatymus pasisavinę vištą ar grūdų maišą iš sąrašų braukiami, o pavogę milijonus net Briuselį tinka!

rinkejas 2

rinkejas 2  portretas
Štai kokie žmones veržiasi i valdzia, kokius butumem isrinke, tiesiog gedam kad jie turi drasos dar keltis i miesto tarybos, stai ka turime ,kokia statistika.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių