VRK nusprendė: „Naisių vasaroje“ buvo paslėptos „valstiečių“ reklamos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ finansuotame seriale „Naisių vasara“ buvo paslėptos politinės reklamos epizodų, nusprendė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

VRK antradienį balsuodami dėl kiekvieno epizodo atskirai nusprendė, kad politine reklama laikytini epizodai, kur R. Karbauskis kvietė žiūrovus aplankyti Naisius Šiaulių rajone, rodomas partijos leidinys, kalendorius su LVŽS logotipu. Šie epizodai politine reklama pripažinti 6 balsiais „už“ ir 2 nariams susilaikius.

Komisijos nariai nepritarė, kad išvadoje būtų įrašytas punktas, kad nėra pagrindo „Agrokoncerno“ paramos serialui laikyti nepinigine auka R. Karbauskiui ar LVŽS.

Iš VRK išvados bus išbrauktas ir dar vienas punktas – kad nėra pagrindo konstatuoti šiurkštaus įstatymo pažeidimo.

Šiems dviem punktams nepritarta, nes už juos balsavo du komisijos nariai, trys buvo prieš ir trys susilaikė.

„Agrokoncernas“ nurodė 2013–2016 metais prodiuserinei kompanijai „Videometrai“ už „Naisių vasaros“ filmavimą pervedęs iš viso beveik 332 tūkst. eurų. Kitų serialo rėmėjų „Videometra“ nesutiko atskleisti.

Trys Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai parengė atskirąją nuomonę dėl serialo „Naisių vasara“, siūlydami jį pripažinti paslėpta „valstiečių“ politine reklama ir spręsti, ar tai nėra šiurkštus kampanijos finansavimo pažeidimas.

Pasak trijų opozicinių partijų į VRK deleguotų atstovų, „Naisių vasarą“ tyrusi darbo grupė iš esmės neįvertino, kad „serialas yra R. Karbauskio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos tęstinis projektas, kuriuo vykdyta suplanuota, nuolatinė ir nepertraukiama kampanija“.

Šią atskirąją nuomonę pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vilius Semeška, Liberalų sąjūdžio atstovas Maksimas Reznikovas ir Socialdemokratų partijos atstovė Jūratė Lebedevienė.

R. Karbauskis norėjo stoti į aktorinį

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis teigia serialą „Naisių vasara“ kūręs ir jį finansavęs, nes mėgsta kiną ir gali jį kurti, o ne dėl politinės naudos.

„Klausimas yra, jeigu jūs ką nors, ką mėgstate daryti ir norite daryti, darote tai tikriausiai. Ir aš dariau tai, ką mėgstu ir galiu. Niekam ne paslaptis, kad mano brolis – režisierius, kad 12 klasėje aš pats galvojau stoti į aktorinį meną, bet pasirinkau kitą sprendimą. Man buvo tiesiog įdomu, nes žinojau kaimo gyvenimą, man buvo įdomu prisidėti prie šito darbo, pasakoti apie tai, kas yra kaimo gyvenimas. Ne Naisių gyvenimas, o kaimo gyvenimas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis, aiškindamas, kokiu tikslu kūrė serialą.

Šis klausimas antradienį keltas ir Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK), svarstant, ar „valstiečių“ lyderiui priklausančio „Agrokoncerno“ finansuotame seriale „Naisių vasara“ buvo paslėptos politinės reklamos.

Dar nežinodamas VRK sprendimo R. Karbauskis teigė, kad jeigu nors vienas filmo epizodas bus pripažintas paslėpta politine reklama, jis kreipsis į teismą.

„Bet kokiu atveju kreipsimės į teismą, jeigu bus nustatyta, kad tie epizodai, kur šnekama apie alkoholio kontrolę, yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reklama. Aš pasakyčiau tais metais, kai jie buvo sakomi, tai galėjo būti tik konservatorių reklama, nes, man atrodo, (konservatorius – BNS) A. Matulas Seime sakė kažkokius panašius dalykus, o Valstiečių ir žaliųjų sąjunga panašių pareiškimų nedarė“, – tvirtino „valstiečių“ vadovas.

„Manau, kad šnekėjimas apie tai, kad girtas mechanizatorius neturėtų būti dirbtuvių kieme, nes jis kelia ir sau, ir aplinkiniams grėsmę, niekaip negali būti vertinama kaip reklama – nei konservatorių, nei „valstiečių“. Bet tai vertinama kaip reklama, dėl to manau, kad teisme bus labai linksma teisėjams“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie kitus galimos paslėptos LVŽS reklamos epizodus, susijusius su leidiniu „Už žemę ir žmogų“, „Žaliąjį valstiečio kalendorių“, R. Karbauskis tvirtino, kad jie į kadrą pateko atsitiktinai. Anot jo, esą kadre net neįmanoma įžiūrėti, koks tai kalendorius.

Antradienį VRK paslėpta politine reklama pripažino serialo epizodus ir su laikraščiu, ir su kalendoriumi, ir tuos, kuriuose kalbama apie kovą su alkoholizmu.

Suskaičiuos, kiek kainavo reklama pripažinti serialo epizodai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį keletą epizodų iš „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ finansuoto serialo „Naisių vasara“ pripažino paslėpta reklama.

Pasak VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės, komisijos finansų skyriaus darbuotojai suskaičiuos, kiek politinės reklamos įkainiais atsiėjo minimi epizodai, ir tuomet bus sprendžiama, kaip įvertinti pažeidimus – gali grėsti ir sankcijos dotacijai.

„Finansavimo skyriui yra pavesta suskaičiuoti, kiek ta reklama, šiandien konstatuota, kainuotų politinės reklamos įkainiais. Apskaičiuosime, įvertinsime, kiek limito viršyta, ar neviršyta, ar yra padarytas įstatyme numatytas šiurkštus įstatymo pažeidimas, ir atitinkamai vertinsime, ar yra šiurkštus pažeidimas“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė L.Matjošaitytė.

„Su šiurkščiu pažeidimu visaip būna, gali būti, kad tai atsilieps antrame pusmetyje skiriant partijos biudžeto asignavimus, tačiau neužbėkime įvykiams už akių ir žiūrėkime, koks komisijos sprendimas bus, kai bus suskaičiuotos visos sekundės ir paskaičiuotos pagal reklamos įkainius“, – kalbėjo VRK vadovė.

VRK antradienį papunkčiui balsuodami dėl „Naisių vasarą“ tyrusios darbo grupės pripažino, kad politine reklama laikytini epizodai, kur R. Karbauskis kvietė žiūrovus aplankyti Naisius Šiaulių rajone, rodomas partijos leidinys, kalendorius su LVŽS logotipu, kalbama apie alkoholizmo žalą.

Keli epizodai politine reklama pripažinti 6 balsiais „už“ ir 2 nariams susilaikius, vienas – 5 balsais „už“, dviem susilaikius, vienam buvus “prieš“.

VRK darbo grupė taip pat siūlė pripažinti, kad nors seriale yra politinės reklamos epizodų, tačiau nėra pagrindo „Agrokoncerno“ paramos serialui laikyti nepinigine auka R. Karbauskiui ar LVŽS.

Bet tokiam punktui, kuris „išteisintų“ serialą, priimti neužteko balsų – už tai balsavo du komisijos nariai, trys buvo prieš ir trys susilaikė.

Iš VRK išvados tokia pačia balsų persvara išbrauktas ir dar vienas komisijos siūlytas punktas – kad nėra pagrindo konstatuoti šiurkštaus įstatymo pažeidimo.

Kaip vertinti padarytus pažeidimus, ar visą serialą pripažinti politine reklama, planuojama apsispręsti kitame komisijos posėdyje, sako VRK pirmininkė.

„Keli komisijos nariai pateikė alternatyvų siūlymą, šiandien buvo pateiktos tam tikros idėjos, jos turėtų išsigryninti, susibrandinti, komisijai būti pateikti aiškūs argumentai, kodėl mes turėtume priimti kitą sprendimą, ar turėtume pripažinti  2014-2016 metais rodytą serialą politine reklama, kodėl tas turėtų būti pripažinti“, – sakė L. Matjošaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Negi neatsiras Lietuvoje Temidė, kuri sugebės ištempti į dienos šviesą visas ,,švariausio Lietuvos politiko" slapuko Karbauskio, apdairiai pasislėpusio už Kultkomo kulisų, aferas?

Valdemaras

Valdemaras portretas
Visiškas durnumas užvalde tikrintojus ,net filmas užkliuvo , kodel neiškot kur Langaitis su baltom pirštinem ,milijoninem sumom buvo finansuojamas projektas sveikatos E-sistemai ir ką jis nekaltas,sau ramiai kasa bitkoinus

vv

vv portretas
kokia aš nesupratėlė nemačiau jokios reklamos reikia pažiūrėti dar kartą gal pastebėsiu juk konservatoriai "ką sako tik teisybė" atsibodote visi apsimetėliai jei dagyvensiu balsuosiu už žaliųjų ir valstiečių partija jie bent bando daryti tą ką turėjo daryti nuo pirmų nepriklausomybės metų o ne dalintis ir švaistyti Lietuvą į visas puses
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių