STT atsisakė pradėti tyrimą dėl L. Matjošaitytės

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovės Lauros Matjošaitytės veiksmų, kuomet neteikė komisijai svarstyti išvados dėl „valstiečių".

„Priimtas procesinis sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačius korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių", - BNS patvirtino STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Konservatoriai kreipėsi į teisėsaugą su prašymu atlikti tyrimą, ar VRK vadovės veiksmuose negalima įžvelgti prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių.

Opozicija kelia VRK vadovės L. Matjošaitytės atsakomybės klausimą dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir neapsvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savo ruožtu apskundė buvusius VRK vadovą bei du narius dėl per ilgai užtrukusio tyrimo, tačiau sprendimas dėl šio kreipimosi dar nepriimtas.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

Opoziciniai konservatoriai iškėlė versiją, esą nuslėpus darbo grupės išvadą dėl „Agrokoncerno“ milijoninės paramos su R. Karbauskiu susijusiems renginiams L. Matjošaitytei atsidėkota VRK vadovės postu. Pati VRK vadovė šias prielaidas neigia.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo dar 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui taip ir nepateikta.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R. Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Premjeras priekaištų neturi

Kritikos dėl galimai nuslėptų arba vilkinamų tyrimų, susijusių su „valstiečiais“ sulaukusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė priekaištų iš premjero nesulaukia.

Pasak jo, ji yra viena iš profesionalių komisijos narių.

„Kalbant apie dabartinę komisijos vadovę, kiek man teko susidurti anoje kadencijoje, būnant tiek policijos vadovu, tiek vidaus reikalų ministru, tai buvo viena iš komisijos narių, su kuria galima spręsti konstruktyviai problemas“, - žurnalistams pirmadienį teigė S. Skvernelis.

Paklaustas, kaip vertina situaciją VRK, jis tikino problemų nematantis, o dėl pavienių tyrimų į klausimus turi atsakyti pati komisija.

„Man kol kas tikrai nekelia abejonių, o į klausimus dėl atskirų tyrimų, kodėl kažkas buvo padėta į stalčių, pirmiausiai turi atsakyti pati komisijos pirmininkė ir komisija“, - teigė jis.

VRK nariai nori tęsti darbą, V. Pranckietis žada padėti

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis po susitikimo su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariais sako išgirdęs jų norą tęsti darbą, pats žada padėti, kiek galės.

„Daugelis komisijos narių pasakė tą pačią frazę, galbūt skirtingais žodžiais, kad supranta, jog yra labai atsakingoje pozicijoje ir turi labai atsakingai dirbti ir tęsti darbą", – žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Anot jo, susitikime su VRK nariais aptarta, kaip reiktų keisti komisijos darbo pobūdį, kad būtų išvengta vidinių nesutarimų.

„Kai kuriuos klausimus gludinti reikia, sutarėme, kokia forma reiktų bandyti dirbti kitaip ir kaip spręsti klausimus, sprendimo būdai bus kitokie ir tikiuosi, kad komisija susitars. (...) Aš tikrai padėsiu komisijai, kiek priklausys nuo mano galimybių, ir apie įvaizdį, ir apie norą, ir apie nusiteikimą", – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Jis pripažino „iš kokių dviejų komisijos narių" išgirdęs apie nepasitikėjimą VRK vadove Laura Matjošaityte, „bet jie visi pasakė tą patį, kad komisija turi tęsti darbą".

VRK pirmininkė po susitikimo žadėjo, jog vidiniai nesutarimai komisijoje bus išspręsti.

„Susitikime aptarėme daugybę klausimų, ir vidines VRK kilusias problemas, tuos klausimus esame pasirengę visi išspręsti, kad jie mums netrukdytų priimti svarbius sprendimus ruoštis 2019 metų rinkimams. (...) Jaučiama, kad komisija nori bendrai dirbti ir siekti tų tikslų, dėl kurių ji buvo sudaryta", – sakė VRK vadovė.

Opozicinių konservatorių į komisija deleguotas Vilius Semeška tuo tarpu L. Matjošaitytės galimybes toliau vadovauti komisijai vertino skeptiškai.

„Buvo išsakyta daug nuogąstavimų dėl rinkimų organizavimo, laukia treji rinkimai, galbūt referendumas, ne visi komisijos nariai išreiškė pasitikėjimą (L. Matjošaityte - BNS). (...) Aš irgi minėjau, kad komisijos nariai tikrai kompetentingi ir jie gali dirbti, taip pat paminėjau liaudišką palyginimą, kad žuvis pūva nuo galvos ir reiktų pagalvoti, ar ši pirmininkė vis dėlto dar gali dirbti", – sakė V. Semeška.

Kartu jis patvirtino, kad „tiek Seimo pirmininkas, tiek VRK pirmininkė, bent jau susidarė toks įspūdis, daug ką suprato ir žadėjo daug ką pakeisti komisijoje, ypač kas susiję su viešumo, kolegialumo, lygiateisiškumo principais".

„Ar taip bus, kyla didelis klausimas", – abejonę išsakė V. Semeška.

Klausiamas, kokie pagrindiniai priekaištai VRK vadovei, V. Semeška minėjo pasigendantis kolegialumo, lygiateisiškumo, viešumo principų laikymosi.

„Vis dėlto VRK nėra uždaroji akcinė bendrovė, nėra vienas direktorius, kuris vadovauja, vadovauja visi deleguoti. Pirmiausia kolegialumo ir viešumo principas, kad informacija jokia nebūtų slepiama, kad būtų visi skundai tiriami viešai, lygiateisiškai, viešuose posėdžiuose, o ne kažkur kabinetuose", – kalbėjo konservatorius.

Opozicija kelia VRK vadovės L. Matjošaitytės atsakomybės klausimą dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet taip iki šiol ir neapsvarstytos išvados dėl „valstiečių“.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūloma kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsišikę

Apsišikę portretas
Gandragalviai,gerkit vaistus ir lankykitės pas psichiatrus,galit į savo komandą pasikviesti ir verygas su minedais.Dar pridėkit napoleonus.Kokiam reikia būti debilui ir puspročiui,kad džiaugtis gandragalviais,kurie finansuojami Kremliaus ir atidirbinėdami jam,naikina Lietuvos ekonomiką.Sutraukos,juk jūs dėl to gyvenat blogiau,kaip jum debilai nedaeina?

Agnė

Agnė portretas
Kažkoks marazmas. Gal nusamdykite Lanzbergiukui komandą. tegu tiria. tiria ir visą laiką ką nors tiria.

pasišluokite savo kiemą konservatoriai :) turiu įtarimų ....

pasišluokite savo kiemą konservatoriai :) turiu įtarimų .... portretas
Tamsūs konservatoriaus verslo užkulisiai - 2016-06-14 V. Kvedaras -Apeliacinis teismas nutarė patenkinti UAB "Gretsch-Unitas Baltic" reikalavimą ir priteisė iš V.Semeškos Vokietijos bendrovės naudai per 108 tūkst. litų žalos atlyginimą ir per 8 tūkst. litų teismo išlaidų. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija apeliacinio teismo nutartį paliko nepakeistą. Beje, ši V.Semeškos byla tapo savotišku vadovėliu būsimiems teisininkams. Ją savo magistro darbuose yra citavę Vilniaus, M.Romerio universitetų studentai.-- P.S. KAD ŠIAM konservatoriui, VRK nariui, prastai su "matematika" nusprendė keli teismai ? :) Ir dar drįsta kaltinti kitus ? Ar galima pasitikėti ,mano nuomone , abejotino skaidrumo konservatoriumi VRK nariu ? Turėkite gėdos ir pasižiūrėkite į savus :) Nustokite svaigti apie ‚kremlių‘, toliau savo lovio nematote - ypač tas „kas gali paneigti „ :) Kai galėsi įrodyti , tada galėsi rašinėti , nes dabar tik vienas žodis tokiam – kvailys :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių